Hyppää pääsisältöön

Ylen R05AN K00D1 -peli innostaa lapset ohjelmoinnin pariin

Rosan koodi alkaa 4.10.
Rosan koodi -peliä voi pelata 4.10.2016 alkaen osoitteessa rosankoodi.fi. Rosan koodi alkaa 4.10. Kuva: Lars Johnson/Yle kuvapalvelu. r05an k00d1

Rosan koodi on Yle Lasten & nuorten tuottama opetuksellinen peli, jonka tarkoituksena on innostaa 7–12-vuotiaita ohjelmoinnista viihteellisellä tavalla. Peliä pelataan osoitteessa rosankoodi.fi, mutta sen vihjeet ja koodit löytyvät mm. Yle TV2:n Galaxi Play -ohjelmasta, kouluista, museoista ja sosiaalisesta mediasta.

Alakoulussa alkoi syksyllä 2016 ohjelmointiopetus, joka kuuluu kaikkiin oppiaineisiin. R05AN K00D1 tarttuu osaltaan tähän ajankohtaiseen teemaan. Lapsi kohtaa Rosan koodi -pelin ja sen ratkaisukoodin jäljille ohjaavat ruusuvihjeet 4.10. alkaen esimerkiksi koulussa, kirjastossa, museoissa, sosiaalisessa mediassa, katsoessaan Ylen Galaxi Play -ohjelmaa (16.10. alkaen), YouTubessa tai Minecraft-pelissä ja koodausohjelma Scratchissä.

Ratkaistessaan kooditehtäviä pelaaja palkitaan Rosan koodi -animaatiojaksoilla. Animaatiotarinassa Rosa on supersankari, joka pelastaa maailman pahalta Griefmasterilta. Pelaajan tehtävä on toimia kuten esikuvansa, koodeja keräävä Rosa.

Rosan koodin on kehittänyt tuottaja Wesa Aapro Yleltä. Hän sanoo, että peli ja siihen liittyvä animaatiosarja eivät suoranaisesti opeta ohjelmointia, mutta innostavat siihen ja toimivat keskustelunherättäjinä esimerkiksi kouluissa.

"Ohjelmoinnillinen ajattelu on tulevaisuuden tai oikeastaan jo tämän päivän lukutaito ja sen pitäisi kiinnostaa kaikkia! Rosan koodi lähestyy aihetta supersankaritarinalla, johon olemme sekoittaneet mm. Minecraftia, koska toivomme sen laskevan kynnystä innostua aidosti ohjelmoinnista", Wesa Aapro kertoo.

Näin Rosan koodia pelataan

Rosan tehtävänä on pysäyttää Griefmaster ja pelastaa netti.
Rosan tehtävänä on pysäyttää Griefmaster ja pelastaa netti. Rosan tehtävänä on pysäyttää Griefmaster ja pelastaa netti. Kuva: Lars Johnson/Yle kuvapalvelu. r05an k00d1

Rosan koodi -pelin ideana on edetä tarinassa keräämällä 50 koodia keskenään hyvin erilaisista digitaalisista ympäristöistä sekä fyysisistä tiloista ja samalla auttaa tarinan päähenkilöä Rosaa tarinan juonessa etenemisessä. Peliä pelataan rosankoodi.fi-sivulla, jossa on näkyvillä kaikki 50 tehtävää sekä ohjaukset kunkin tehtävän äärelle.

Ratkaistuaan tehtävän lapsi palaa sivulle syöttämään tehtävästä saadun koodin. Saapuessaan ensimmäisen kerran sivulle pelaajalle tulee näkyviin R05AN K00D1 -animaation ensimmäinen jakso. Loput tarinan palaset hän näkee edetessään pelissä. Pelin pelaamista voi kokeilla heti koodilla 3KAK00D1.

Rosan koodi -projekti on aktiivinen 4.10.2016–31.1.2017. Alakouluikäisten fanittamat sosiaalisen median persoonat kuten wildeem ja Soikkuu julkaisevat YouTubessa referenssisuoritusvideoita.

Projektissa on mukana useita yhteistyökumppaneita kuten kirjastot, museot, koulut, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen resurssikeskus Linkki, koululaisten Galaxi-ohjelma, Uusi päivä -draamasarja ja Yle Oppiminen.

Päivitetty 4.10.2016: lisätty koodi, jolla peliä voi kokeilla.

 • Viikon 12 vinkit: Teeman elokuvafestivaali on täällä taas!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 12

  Viikko 12 tietää Teeman elokuvafestivaalia! Tiistaina alkavan festarin päätähti on ainutlaatuinen elokuvantekijä ja taiteilija David Lynch. Ohjelmistossa on neljä Lynchin fiktioelokuvaa ja ääneen pääsevät myös fanit!

 • Viikon 11 vinkit: rikosdraama Karppi alkaa!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 11

  Viikko 11 tuo ohjelmistoon mielenkiintoisia, uusia kotimaisia sarjoja, kun Pihla Viitalan tähdittämä rikosdraama Karppi ja sekä Alina Tomnikovin vetämä matkailusarja Alina idässä alkavat. Luvassa on myös suoria yo-koelähetyksiä, joissa maanantaina alkavien kirjoitusten kokeita käydään läpi asiantuntioiden kanssa.

 • Naistenpäivän radiodraamoissa naiset ottavat ohjat

  Naistenpäivänä radiodraamaa naisilta naisille

  "Naisille on pakko olla jotain hyötyä siitä, että he heittävät palloa huonosti ja väärin. Eivät ne muuten kaikki tekisi niin". Kuningatar Kristiina ei halua olla nainen, Marjatta kaataa miehiä kuin heinää, 20-luvun radikaali nuori tyttö kummastuttaa opettajainhuoneessa. Naistenpäivän radiodraamoissa pohditaan minuutta, sukupuolirooleja sekä vallankäyttöä. Miten ihminen pystyy erottamaan oman tahtonsa Jumalan tahdosta?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua