Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Yhteiskuntakritiikkiä Pahan kukat -tunnelmissa – Noah Kin ja View tekivät palefacemaisen kannanoton

Mayhem ei ehkä puhuttele yhtä suoraan kuin Palefacen Palamaan, mutta sillä halutaan tuoda esille samoja epäkohtia.

Tänään perjantaina 30. syyskuuta ensi-iltansa saava Pahan kukat on erittäin hyvin ajan hermoilla. Suomen yhteiskunnallinen tilanne horjuu, monista asioista ja palveluista leikataan eikä väkivallalta olla säästytty.

Paleface otti tähän komboon kantaa syyskuun alussa julkaisemalla Palamaan-biisin ja musavideon, jotka tehtiin juuri Pahan kukat -leffaa silmälläpitäen. Nyt kortensa heittää Mayhem-kappaleella kekoon myös Noah Kin ja View.

Syyllistä etsitään väärästä päästä

Mayhem-musavideo koostuu pääasiassa Pahan kukat -leffasta leikatuista kohtauksista. Sen fiilis on synkkä, uhkaavakin.

Video alkaa kohtauksella, jossa Noah Kiniä pahoinpidellään. Samalla hän räppää lainin you get me feeling like a suspect, what’s that about.

Tähän hetkeen ja tuohon lauseeseen kiteytyy videon ydin: niitä, joilla menee huonosti, syytetään siitä, että heillä menee huonosti.

Ask me what I’m mad about, Kin räppää myöhemmin samassa säkeistössä.

- Kysellään ja ihmetellään, miksi on niin paljon vihaisia nuoria ihmisiä, jotka riehuvat. Miksi on niin paljon syrjäytymistä, Noah Kin pohtii.

Annetaan hänen vastata.

- Niiltä ihmisiltä on vedetty kaikki muu pois. Niillä ei ole mahdollisuutta päästä kouluun, kun koulua ei saada rahoitettua. Ne ei saa duunia, koska työtä ei saa ennen kuin on saanut ensimmäisen duunin. Se on noidankehä.

Noah Kinin uusi puoli

Noah Kiniin ei ole totuttu kantaaottavana artistina. Räppärin mukaan hänen aiemmassakin tuotannossa on tosin ollut kantaaottavia biisejä. Niitä ei kuitenkaan ole välttämättä huomattu niin hyvin, kun kappaleita ei ole sidottu mihinkään isompaan kokonaisuuteen – kuten vaikka Pahan kukat -leffaan.

Mayhem-kappaleesta huolimatta Noah Kin aio leimautua Palefacen tyyppiseksi artistiksi, joka tunnetaan poliittisista kannanotoistaan. Räppäri kertoo, että häntä tietyllä tapaa jopa harmittaa, että teki yhteiskunnan epäkohtiin puuttuvan kappaleen.

- Olen aina ajatellut, etten haluaisi olla kantaaottava artisti. Olen kokenut, ettei mulla ole ollut mitään kommentoitavaa, räppäri sanoo ja jatkaa:

- Ehkä tämä on iän myötä tullut asia. Nyt alkaa olla elämänkokemusta aikuisiältä näihin asioihin. Olen fiiliksissä, kun olen nyt sanonut nämä asiat.

Lue myös:

Paleface selittää provosoivaa musiikkivideoaan – "En ymmärrä, miksi näin annetaan tapahtua"

Pahan kukat -tähdet Mikael Gabriel ja Juno: elokuva on aito kuvaus siitä, millaista on elää lähiöissä

Räppärit pikku nilkkeinä Pahan Kukat -lähiöleffassa: Mikael Gabriel ja Juno ovat katu-uskottavia diilereitä