Hyppää pääsisältöön

Jääräpäistä harjoittelua ja nimenvaihto – Cityman opetteli musiikintekoa kymmenen vuoden ajan

Viikon albumina soi elektroduo Cityman, joka on Alpo Nummelinille ja Tomi Leppäselle visuaalinen kokonaisuus: jopa soittimien piuhoilla on määrätyt värinsä.

Cityman // Kuva: Vilhelm Sjöström

Citymaninhittibiiseillä on yksi yhdistävä tekijä: Alpon keittiö.

Kaikki Alpo Nummelinin ja Tomi Leppäsen YleX:ssä soittoon päätyneet kappaleet ovat noudattaneet samaa tekokaavaa.

- Yleensä olemme olleet edellisenä iltana todella myöhään studiolla vääntämässä jotain, ja aamulla olemme heränneet puolilta päivin. Samalla kun olemme valmistaneet aamiaista, kappaleiden melodia ja rakenne on syntynyt siinä Alpon keittiössä.

Cityman on Nummelinin ja Leppäsen muodostama elektropoppia tekevä duo. Heidän viime vuonna julkaistu debyyttisinglensä Crazy sai erinomaisen vastaanoton ja soi silloin esimerkiksi Uuden musiikin aamuvuoron Anne Lainnon viikon tehona. Uusin sinkku Hold On päätyi YleX:n soittarille asti, ja eilen perjantaina julkaistu debyyttilevy Rhythm/Emotion soi ensi viikolla YleX:n viikon albumina.

Matka tähän pisteeseen on kuitenkin ollut pitkä.

- Kymmenen vuotta on mennyt opetellessa tekemään musiikkia ja hallitsemaan kaikkia niitä musiikinteon osa-alueita.

Jääräpäistä opettelua

Kymmenen vuotta sitten Nummelin ja Leppänen perustivat elektronisen duon nimeltä Alpo ja Tomi. Ennen duoa he olivat vaikuttaneet useiden yhtyeiden rumpaleina, kuten Eleonoora Rosenholmissa, Circlessä ja Aavikossa. Tarkoituksena oli perustaa yhteinen duo-soolobändi.

- Meitä kiinnosti kokeilla, millaista musiikkia saadaan itse aikaiseksi, kun olimme soittaneet pitkään muiden taustalla. Elektroninen tyyli tuli luontevasti mukaan, koska rumpujen takaa on hankala lauleskella.

Cityman

Yllättäen musiikinteko osoittautui kuitenkin myös koko projektin haastavimmaksi osuudeksi. Kukaan muu ei osannut tehdä sellaista soundia kuin haluttiin, joten kaikki piti opetella tekemään alusta loppuun itse: piti oppia kirjoittamaan musiikkia, käyttämään syntikoita, tuottamaan sekä äänittämään.

- Olemme molemmat onneksi kuitenkin niin jääräpäisiä, ettei luovutettu, vaan jatkettiin ja jatkettiin. Studiosessiot ovat meillä tavallisesti sellaisia, että tehdään 12–15 -tuntisia päiviä.

Nimenvaihdosta uusi alku

Monen vuoden ajan kaksikko harjoitteli ja teki musiikkia Alpo ja Tomi -nimellä, mutta asiat tuntuivat junnaavan paikallaan. Vuonna 2015 nimi päätettiin muuttaa Citymaniksi, ja samalla yhtyeen ajatusmaailma ja roolitus muuttui. Aikaisemman house- ja teknojamittelun sijaan kaksikko alkoi tutkia, miten tehdään täydellisiä pop-kappaleita.

- Haluttiin asettaa tähtäin korkeammalle ja tekeminen muuttui biisilähtöisemmäksi. Päätettiin, että Alpo alkaa solistiksi ja Tomi on niin sanottu konemies.

Nimenvaihdon jälkeen hommat alkoivat sujua toivotulla tavalla, ja duon viime vuonna julkaistu EP valmistui muutamassa kuukaudessa. Pelkän musiikin hallitseminen ei kuitenkaan Nummelinille ja Leppäselle enää riitä, vaan he haluavat vastata myös kaikesta muustakin bändiin liittyvästä itse. Nummelin on esimerkiksi ohjannut Hold On -kappaleen musiikkivideon, ja Leppänen vastaa bändin grafiikoista. Ohjaksissa oleminen on heille tärkeää.

- Miellämme koko musiikinteon visuaalisesti ja kokonaisvaltaisesti, jossa kaikki musiikin ympärillä oleva toiminta on osa bändin filosofiaa ja estetiikkaa. Ja se ulottuu todellakin ihan kaikkeen, kuten jopa syntikoiden piuhojen väriin.

Tällä viikolla Alpo Nummelinin ja Tomi Leppäsen pitkä uurastus palkittiin, kun Citymanin debyyttilevy Rhythm/Emotion julkaistiin eilen perjantaina. Tähän pisteeseen kymmenen vuoden matka ei kuitenkaan pääty.

- Levyn julkaisun jälkeen tehdään paljon keikkoja, ja jo nyt himottaa päästä tekemään uutta musiikkia.

Citymanin debyyttilevy Rhythm/Emotion viikolla YleX:ssä viikon albumina. Levyn kappaleita voit kuulla koko viikon ajan YleX:n ohjelmissa.

Kuuntele Citymanin koko Himotuimmat-haastattelu alta!

Katso myös:

Citymanin Alpo: Yhteistyö on helppoa kun taiteilijasielut kohtaavat

YleX:n Lost in Music -haastatteluissa nousevia suomalaismuusikoita: Erakossa, Katéa, Hisser...

Tulevaisuuden tusina 2016 – ovatko tässä seuraavan vuoden musiikkimenestyjät?

Kesän viilein elektrohitti on löytynyt