Luonnossa liikkuessa voi harrastaa monenlaista. Jotkut vaeltavat, poimivat marjoja tai lenkkeilevät. Osa tutkii luontoa ja nautiskelee muuten vain, toiset metsästävät. Yhtä kaikki luonnossa liikkujan on tunnettava luonto.
Metsästys on eettistä oikein harjoitettuna. Tämä tarkoittaa, että metsästetään riistaa luvan ja kannan ehdoilla ja riistaa ammutaan harkiten aiheuttamatta eläimelle tarpeetonta kärsimystä. Eettinen metsästäjä ottaa huomioon eläimet, niiden elinympäristön sekä muut luonnossa kulkijat. Vanhojen eränkäyntiperiaatteiden ja toimintatapojen vaaliminen kuuluu jokaiselle metsästäjälle.

Metsästyksen eettiset ohjeet
Suomen riistakeskus on antanut metsästykseen eettisen ohjeistuksen. Näissä ohjeissa korostetaan riistaeläinten, luonnon ja muiden ihmisten kunnioittamista sekä oikeudenmukaisuutta. Eettisesti hyväksyttävään metsästykseen kuuluvat seuraavat vaiheet:
1. Riistan etsiminen, löytäminen ja sopivalle pyyntietäisyydelle pääseminen
2. Valitun saalisyksilön mahdollisimman kivuton tappaminen
3. Saaliin kunnioittaminen ja tarkka hyödyntäminen
Jos nämä kaikki kolme kohtaa eivät täyty, kyseessä ei ole eettinen metsästys. Suomalainen metsästysperinne vaalii näitä arvoja sinnikkäästi. Luonnon ja riistan kunnioittaminen on suomalaisen metsästyskulttuurin keskeisin periaate.

Metsästys on kansanterveyden merkittävä edistäjä
Kotiseudullani Pudasjärvellä puolet aikuisväestä metsästää. Koko Suomessa metsästäjiä on yli 300 000, joista yhä suurempi osa on myös naisia. Eränkäyntikulttuuri on osa pohjoissuomalaista olemusta ja se on ollut merkittävä kansanliikuttajan muoto vuosisatojen ajan.
Metsästyspäivä on onnistunut, vaikka saalista ei aina tulisikaan. Tyytyväisyyden tunteen saa aikaan koiran mallikas työskentely ja liikunnan tuoma hyvän olon tunne. Luonto antaa metsästäjälle tarpeellisen terapiahetken. Metsästäjä saa mielenrauhan kulkiessa aamu-usvaista suon reunaa hiljaisuudessa tai tarinoidessa nuotiolla samanhenkisten ystävien kanssa.
Uskon, että Suomen parhaat luonnonsuojelijat ja
-tuntijat löytyvät metsästäjistä.
Kaikki tuntemani metsästäjät arvostavat ja rakastavat luontoa ja sen eläimiä. He elävät ja hengittävät sitä metsästäessään, tarkkailevat luonnon kiertokulkua ympäri vuoden ja yrittävät ymmärtää ja oppia luonnosta ja sen eläimistä jokaisella metsäreissullaan. Uskon, että Suomen luonnon parhaimmat luonnonsuojelijat ja -tuntijat löytyvät metsästäjistä.

Ampuminen on välttämätön osa saaliin pyyntiä
Olen aina mieltänyt itseni luonnonsuojelijaksi ja eläintensuojelijaksi. Onnistuneen metsästyksen päälle tapettu saalis ei kuitenkaan herätä minussa omantunnontuskia. Arvostan saalistani. Se on elänyt vapaan elämän, ja tiedän, että tästä eläimestä valmistamme yhden syksyn parhaista riista-aterioista. Se nautitaan hyvien ystävien ja perheen kanssa metsästystilannetta muistellen. Sen sijaan teollisesti tehotuotettu liha kaupan tiskillä aiheuttaa usein mielessä kysymyksiä. Onko tuota eläintä arvostettu, miten se on elämänsä elänyt ja kuinka se päätyy kuluttajien ruokapöytiin?
Metsästys on saalistamista ja eläimen kuolema välttämätöntä, jos mielii saada koiralle noudettavaa ja lihaa pataan. Eettinen metsästäjä tuntee vastuunsa ja arvostaa saalistaan. Saaliin ampuminen ei ole pääasia, vaan riistatilanteessa koetut elämykset; jännitys, epäonnistumiset ja onnistumiset. Onnistunut kaato on jahtipäivän kruunu.
Sanna Kokko
Eränkävijöiden ensimmäisessä jaksossa päästiin seuraamaan, saivatko metsästäjäpariskunta Sanna ja Antti Kokko lisuketta kasviksille. Eränkävijät Yle TV1:llä sunnuntaisin klo 18:15.