Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Eränkävijät pääkuva

Eettinen metsästäjä on luonnonsuojelija

Metsästyskoira ja nainen makaamassa mustikanvarpujen keskellä.
Metsästyskoira ja nainen makaamassa mustikanvarpujen keskellä. Kuva: Satu Hurskainen metsästys,metsästyskoirat,eränkävijät

Luonnossa liikkuessa voi harrastaa monenlaista. Jotkut vaeltavat, poimivat marjoja tai lenkkeilevät. Osa tutkii luontoa ja nautiskelee muuten vain, toiset metsästävät. Yhtä kaikki luonnossa liikkujan on tunnettava luonto.

Metsästys on eettistä oikein harjoitettuna. Tämä tarkoittaa, että metsästetään riistaa luvan ja kannan ehdoilla ja riistaa ammutaan harkiten aiheuttamatta eläimelle tarpeetonta kärsimystä. Eettinen metsästäjä ottaa huomioon eläimet, niiden elinympäristön sekä muut luonnossa kulkijat. Vanhojen eränkäyntiperiaatteiden ja toimintatapojen vaaliminen kuuluu jokaiselle metsästäjälle.

Metsästyskoirat syksyisessä tunturimaisemassa.
Eettinen metsästäjä nauttii luonnossa olemisesta, vaikka saalista ei aina tulisikaan. Metsästyskoirat syksyisessä tunturimaisemassa. Kuva: Sanna Kokko metsästys,metsästyskoirat,eränkävijät

Metsästyksen eettiset ohjeet

Suomen riistakeskus on antanut metsästykseen eettisen ohjeistuksen. Näissä ohjeissa korostetaan riistaeläinten, luonnon ja muiden ihmisten kunnioittamista sekä oikeudenmukaisuutta. Eettisesti hyväksyttävään metsästykseen kuuluvat seuraavat vaiheet:

1. Riistan etsiminen, löytäminen ja sopivalle pyyntietäisyydelle pääseminen
2. Valitun saalisyksilön mahdollisimman kivuton tappaminen
3. Saaliin kunnioittaminen ja tarkka hyödyntäminen

Jos nämä kaikki kolme kohtaa eivät täyty, kyseessä ei ole eettinen metsästys. Suomalainen metsästysperinne vaalii näitä arvoja sinnikkäästi. Luonnon ja riistan kunnioittaminen on suomalaisen metsästyskulttuurin keskeisin periaate.

Lyhytkarvaiset saksanseisojat poseeraamassa päivän saaliin kanssa.
Koirien onnistuneen työskentelyn päätteeksi saatu saalis kruunaa metsästyspäivän. Lyhytkarvaiset saksanseisojat poseeraamassa päivän saaliin kanssa. Kuva: Sanna Kokko kanakoira

Metsästys on kansanterveyden merkittävä edistäjä

Kotiseudullani Pudasjärvellä puolet aikuisväestä metsästää. Koko Suomessa metsästäjiä on yli 300 000, joista yhä suurempi osa on myös naisia. Eränkäyntikulttuuri on osa pohjoissuomalaista olemusta ja se on ollut merkittävä kansanliikuttajan muoto vuosisatojen ajan.

Metsästyspäivä on onnistunut, vaikka saalista ei aina tulisikaan. Tyytyväisyyden tunteen saa aikaan koiran mallikas työskentely ja liikunnan tuoma hyvän olon tunne. Luonto antaa metsästäjälle tarpeellisen terapiahetken. Metsästäjä saa mielenrauhan kulkiessa aamu-usvaista suon reunaa hiljaisuudessa tai tarinoidessa nuotiolla samanhenkisten ystävien kanssa.

Uskon, että Suomen parhaat luonnonsuojelijat ja
-tuntijat löytyvät metsästäjistä.

Kaikki tuntemani metsästäjät arvostavat ja rakastavat luontoa ja sen eläimiä. He elävät ja hengittävät sitä metsästäessään, tarkkailevat luonnon kiertokulkua ympäri vuoden ja yrittävät ymmärtää ja oppia luonnosta ja sen eläimistä jokaisella metsäreissullaan. Uskon, että Suomen luonnon parhaimmat luonnonsuojelijat ja -tuntijat löytyvät metsästäjistä.

Riekkopaisti juureksilla.
Itse metsästetyssä ja valmistetussa riekkoillallisessa maut ovat parhaimmillaan. Riekkopaisti juureksilla. Kuva: Sanna Kokko metsästys

Ampuminen on välttämätön osa saaliin pyyntiä

Olen aina mieltänyt itseni luonnonsuojelijaksi ja eläintensuojelijaksi. Onnistuneen metsästyksen päälle tapettu saalis ei kuitenkaan herätä minussa omantunnontuskia. Arvostan saalistani. Se on elänyt vapaan elämän, ja tiedän, että tästä eläimestä valmistamme yhden syksyn parhaista riista-aterioista. Se nautitaan hyvien ystävien ja perheen kanssa metsästystilannetta muistellen. Sen sijaan teollisesti tehotuotettu liha kaupan tiskillä aiheuttaa usein mielessä kysymyksiä. Onko tuota eläintä arvostettu, miten se on elämänsä elänyt ja kuinka se päätyy kuluttajien ruokapöytiin?

Metsästys on saalistamista ja eläimen kuolema välttämätöntä, jos mielii saada koiralle noudettavaa ja lihaa pataan. Eettinen metsästäjä tuntee vastuunsa ja arvostaa saalistaan. Saaliin ampuminen ei ole pääasia, vaan riistatilanteessa koetut elämykset; jännitys, epäonnistumiset ja onnistumiset. Onnistunut kaato on jahtipäivän kruunu.

Sanna Kokko

 


Eränkävijöiden ensimmäisessä jaksossa päästiin seuraamaan, saivatko metsästäjäpariskunta Sanna ja Antti Kokko lisuketta kasviksille. Eränkävijät Yle TV1:llä sunnuntaisin klo 18:15.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Eränkävijät

Eränkävijöiden ensimmäinen tuotantokausi

Lue lisää:

Eränkävijät on sarja metsästyksestä ja kalastuksesta nykypäivän Suomessa

Yle TV1:n sarja Eränkävijät seuraa intohimoisten eränkävijöiden tarinaa metsästyksen ja kalastuksen parissa. Eri puolilta Suomea kotoisin olevia päähenkilöitä yhdistävät samat arvot ja rakkaus luontoon.

Kun pohjoisessa tunturit ovat lumen peitossa ja järvet jäässä, kuljetaan etelässä vielä sulassa maassa ja kalastetaan virtaavissa vesissä.

 • Metsästyshaukka tarkkailee omistajansa eleitä herkeämättä

  Doris Hiebeler jatkaa vanhaa metsästysperinnettä.

  Metsästyshaukka tarkkailee omistajansa eleitä herkeämättä Doris Hiebeler, 24, kasvoi haukkojen kanssa ja jatkaa nyt vanhaa metsästysperinnettä. Hänen lajissaan tärkeintä on saavuttaa lintujen luottamus ja hyväksyntä. Lintu tunnistaa askeleet jo kaukaa.

 • Osaatko puhua lohta? Tee testi!

  Kuinka hyvin hallitset lohenkalastajien slangin?

  Intohimoisille lohenkalastajille on kehittynyt koskien rannoilla oma kielensä, josta ulkopuolisen on vaikea ymmärtää mitään. Moni slangisana on kuitenkin pääteltävissä – nyt on sinun vuorosi testata, kuinka hyvin puhut lohta!

 • Antti Kokko viihtyy korvessa - ja metallimusiikin listakärjessä

  Eränkävijä on myös koodari, kitaristi ja säveltäjä.

  Pudasjärvellä asuva Antti Kokko on vaatimaton mies. Kaikkein mieluiten hän kuluttaisi aikansa kotiseutunsa korvessa kulkien. Antin elämään kuuluu kuitenkin eräilyn ohella muutakin – jos mies vain metsästä malttaa.

 • Inarijärvi, Suomen salaperäinen sisämeri

  Riitta Ahmasalo rakastui Inariin kertaheitolla.

  Saamenmereksikin kutsuttu Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin ja toiseksi syvin järvi. Sen suurimmilla ulapoilla saattaa helposti unohtaa olevansa järvellä – Inarilla kulkijat puhuvatkin “sisämerestä.”

 • Luonto on koti, ei lomailukohde

  Eränkävijöille luonto on koti, ei lomakohde tai harrastus.

  Eränkävijät-sarjan päähenkilöille luonnossa kulkeminen on yhtä jokapäiväistä ja tärkeää kuin hengittäminen. Luonto on koti, ei lomailukohde tai harrastus. Se on välttämätön sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille.

 • Koira teki kouluttajastaan metsästäjän

  Ensimmäinen metsästyskoira yllätti Sanna Kokon.

  Pudasjärveläinen Sanna Kokko on harrastanut ja kouluttanut koiria koko elämänsä. Kokeneen koiraihmisen yllätykseksi perheen ensimmäinen metsästyskoira Navajo kouluttikin emäntänsä: koiran ohjaajasta metsästäjäksi.

 • Eränkävijät lumosi myös kirjailija Mika Kuljun

  Eränkävijät-kirja esittelee Suomen luonnon monimuotoisuutta.

  Eränkävijät sai tällä viikolla kokonaan uuden ulottuvuuden, kun tv-sarjan päähenkilöiden taustoista kertova kirja näki päivänvalon. Kirjassa kerrotaan muun muassa, miten päähenkilöiden kipinä metsästykseen ja kalastukseen syttyi sekä vinkkejä aloittelijoille ja kokeneemmille eränkävijöille.

 • Tervan tiellä kalassa

  Kuhmon vesistöiltä löytyy paikka jokaiselle kalastajalle.

  Tervansoutajien mukaan nimetty Tervareitti on historiallinen kulkuväylä Oulujoen latvavesistöissä. Kuhmon koskilla kiemurtelevan reitin varrelle jää monipuolisia patikointipaikkoja, mutta myös erinomaisia kala-apajia.

 • Finnmark - rautujärvien luvattu paikka

  Finnmarkin vedet houkuttelevat suomalaisiakin kalastajia.

  Finnmark on Norjan pohjoisin lääni. Sen puhdas luonto ja kirkkaat vedet houkuttelevat suomalaisiakin kalastajia nauttimaan omasta rauhasta. On kuitenkin asioita, joita ulkomaalaisen retkeilijän tulee ottaa huomioon Finnmarkin apajille suunnatessa.

 • Kukkolankoskella perinteet heräävät henkiin

  Tornionjoen latvavesistöillä lippouskulttuuri on voimissaan.

  Lippoaminen on perinteinen kalastustapa, josta varhaisimmat viitteet ovat vuosisatojen takaa. Jos haluaa seurata lippousta perinteisimmillään, kannattaa suunnata Suomen Kukkolankoskelle.

 • Meritaimenkannat kukoistavat Gotlannissa

  Gotlannin meritaimenkanta on elinvoimainen.

  Gotlannin meritaimenkanta on tällä hetkellä täysin luontaisen lisääntymisen varassa. Silti laji on elinvoimainen.

 • Perhoset paljastavat ilmastonmuutoksen

  Perhoset soveltuvat hyvin ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

  On ennustettu, että sään ääri-ilmiöt sekä talven lämpötilat tulevat kasvamaan. Perhosten elinkaari on varsin lyhyt, joten olosuhteiden muutos näkyy niissä erityisen herkästi. Siksi perhoset soveltuvat erinomaisesti ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

 • Karhupeijaiset ovat juhla metsän kuninkaalle

  Karhu herättää kunnioitusta ja pelkoa ihmisten keskuudessa.

  Karhu herättää suurta kunnioitusta ja jopa pelkoa ihmisten keskuudessa. Metsän kuninkaaseen liittyy monia uskomuksia ja se on yksi harvoista riistaeläimistä, joille järjestetään peijaisia.

 • Tuhansien metsästäjien kausi alkaa vesistöiltä

  Vuosittain sorsastukseen osallistuu jopa satojatuhansia.

  Elokuun lopussa monelle suomalaiselle metsästäjälle koittaa syksyn kohokohta. Osa suuntaa metsiin, mutta yhä useamman kausi alkaa järvien ja lampien varsilta. Vuosittain sorsastukseen osallistuu jopa satojatuhansia metsästäjiä.

 • Akin ja Emilian kalapaikat - Torisenon latvavedet

  Torisenon latvavesiltä voi saada ennätyskaloja.

  Torisenon latvavedet sijaitsevat kaukana Käsivarren erämaassa. Pienellä alueella on useita hyviä jokia, järviä ja lampia. Kalastuspaine on kohtuullisen vähäistä, ja vesiltä on mahdollista saada ennätyskaloja.

 • Aki Huhtanen on Eränkävijöiden erakko

  Aki Huhtanen on löytänyt paikkansa Kilpisjärveltä

  Aki Huhtanen seikkailee Eränkävijöissä yhdessä Äijä-koiransa kanssa. Kalareissut keskittyvät kotiseutujen harjuskoskille, mutta myös Norjan jylhät maisemat ovat kaksikolle tuttuja.

 • Riikka Aaltonen on rempseä ilopilleri

  Riikka Aaltonen on aina valmis oppimaan uutta kalastuksesta

  Riikka Aaltonen on Eränkävijöiden kuopus, jonka jokainen kalareissu on opintomatka. Syksyn mittaan nuori nainen hakee uusia kokemuksia niin kansallismaisemien kuohuvilta koskilta kuin öisiltä tuulastuslammiltakin.

 • Sanna Kokko tuntee koirat

  Kanakoirametsästys on Sanna Kokon suuri intohimo

  Sanna Kokko on intohimoinen kanakoiraharrastaja. Riistareissut keskittyvät Pudasjärven kotimetsiin, mutta toisinaan hän suuntaa koirineen erikoisemmillekin maille.

 • Ari Turunen jahtaa suuria saaliita

  Ari Turunen on kokenut suurpetomies

  Ari Turuselle metsästys ja eränkäynti on elämäntapa. Erityisesti suurpedot sytyttävät miehen, ja karhujakin on kaatunut uralla kiitettävään tahtiin.

 • Kanakoirien erikoiskokeissa koetaan suuria tunteita

  Kanakoirakokeessa testataan koiran metsästysominaisuuksia.

  Kanakoirien erikoiskokeet ovat metsästyskokeita, joiden tarkoituksena on saada tietoa koirien metsästysominaisuuksista jalostusta varten ja edistää koirien metsästyskäyttöä.

 • Eettinen metsästäjä on luonnonsuojelija

  Metsästäjät arvostavat luontoa

  Metsästys on eettistä oikein harjoitettuna. Tämä tarkoittaa, että metsästetään riistaa luvan ja kannan ehdoilla ja riistaa ammutaan harkiten aiheuttamatta eläimelle tarpeetonta kärsimystä.

 • Maailman paras harjuspaikka löytyy Suomesta

  Harjusten pyynnissä onnistuminen vaatii omistautumista

  Suomen Lapissa pystytään harjoittamaan vähintään yhtä tasokasta tai jopa parempaa harjuksen kalastusta kuin ulkomailla. Useat perhokalastajat tulevatkin maailmalta Suomen Lappiin kalastamaan.

 • Arktinen erämaa ei tunne armoa

  Tunturissa kannattaa aina tarkkailla säätä.

  Kalastusretkillä tunturialueilla täytyy varautua kaikenlaisiin sääoloihin, niin talvella kuin kesälläkin. Sää tunturissa voi vaihtua täydestä auringonpaisteesta hurjaan lumituiskuun hetkessä.

 • Jäämeri tarjoaa ainutlaatuiset puitteet meritaimenen kalastukselle

  Jäämeren kalapaikat ovat hyvä vaihtoehto etelän vesille.

  Meritaimenen rannikkokalastus on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, varsinkin perhokalastajien keskuudessa. Meritaimenia voi kalastaa Pohjois-Norjan rannikoilla periaatteessa ympäri vuoden, jopa kaamoksen aikaan.

 • Kanalintujahti Ruotsissa tuo vaihtelua metsäreissuihin

  Ulkomailla metsästys vaatii erityisjärjestelyjä

  Metsästysreissu ulkomailla antaa uudenlaisia elämyksiä tutun harrastuksen parissa. Ruotsissa jahtimaita löytyy Tornionjoen toiselta puolelta kaikista ilmansuunnista, jatkuen aina Norjan rajalle saakka.

 • Kilpaperhokalastus on tarkkuutta ja fysiikkaa vaativa laji

  Perhokalastus on todellista urheilua.

  Erilaisissa kalastuskilpailuissa on Suomessa pitkät perinteet. Perhokalastuskilpailuissa saaliin pituus ja määrä sekä kalastajan tasaisuus läpi kilpailun ovat kilpailijoiden paremmuuteen vaikuttavat tekijät.