Hyppää pääsisältöön

Miten nuori hevonen kasvaa aikuiseksi?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Nuoret hevoset ovat usein iloisia ja energisiä. Ne saattavat käyttäytyä myös hupsusti ja arvaamattomasti. Hevosen kehittyminen kestää monta vuotta. Milloin nuori hevonen sitten on aikuinen? Entä milloin ratsastuksen opetteleminen aloitetaan?

kaksivuotias nuori hevosen alku Helmi kirmaa onnellisena kesälaitumella emänsä Ellen kanssa. Helmillä riittää voimaa ja energiaa. Sen iloisuus saa myös emän innostumaan pieniin laukkapyrähdyksiin. Helmi on vielä niin nuori, ettei sillä ole kertaakaan ratsastettu. Satulaan totuttelu alkaa kuitenkin pian.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevonen kasvaa ja kehittyy monta vuotta

– Kaksivuotiaat ovat ehkä keskimäärin hankalimpia ja eniten teini-ikäisen oloisia. Ne eivät hallitse omaa kehoaan ja saattavat keksiä kaikenlaisia hullutuksia. Sitä vanhemmat alkavat sitten hiljalleen aikuistua, kertoo hevostenkouluttaja Minna Tallberg.

Hevonen saavuttaa aikuisiän yleensä noin on seitsemän ja kahdeksan vuoden iässä. Henkisen kypsyyden ja aikuisuuden saavuttaminen vaihtelee tietysti paljon, niin kuin monilla muillakin lajeilla. Fyysisesti hevonen kehittyy noin seitsemän vuoden ajan. Tämä on erittäin tärkeää pitää mielessä kasvatusta ja koulutusta suunnitellessa. Monet hevoset saattavat jo nuorena näyttää fyysisesti hyvinkin valmiilta. Todellisuudessa luuston kehitys kuitenkin jatkuu aina seitsemään vuoteen asti, vaikka hevonen saattaisi näyttää jo täysikasvuiselta.


Miksi nuori hevonen näyttää välillä niin hassulta?

Ensimmäisten vuosien aikana hevonen saattaa kasvaa todella epäsuhtaisesti. Helmin omistaja Anna Aarnio kertoo, että Helmi näyttää kaiken aikaa jotenkin kummalliselta. Välillä esimerkiksi kaula on todella pitkä ja sitten taas lyhyt suhteessa muuhun ruumiiseen.

– Katson aina vähän tilanteen mukaan, milloin on hyvä aika viedä Helmi näyttelyyn. Siinä ei ole paljoa järkeä, jos hevosen kasvu on todella epäsopusuhtaisessa vaiheessa, Anna selventää.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Ennen ratsastusta hevosta voi juoksuttaa ja opettaa ajolle

Kahden vuoden ikäisenä nuorta hevosta voi alkaa opettaa ajolle. Lisäksi hevosta voi kouluttaa juoksuttamalla ja irtohypyttämällä. Helmi saa kokeilla satulaa ensi kertaa tänä syksynä tai talvena, eli reilusti yli kaksivuotiaana. Selkään ei kuitenkaan vielä mennä. Ratsastuksen aloittaminen riippuu siitä, milloin fyysinen kehitys on hyvässä vaiheessa.

– Ratsastusta ei kannata aloittaa liian aikaisin, mieluummin vaikka himppu myöhässä, sillä hevosen rakenteen ja lihaksiston täytyy ensin antaa kehittyä rauhassa.

Tärkeää on suunnitella hevosen kasvatusta niin, että tähtäimessä on aina hevosen pitkä ja terve elämä. Hevosen tulee saada riittävästi monipuolista liikuntaa sekä myös lepoa. Kova rasitus voi olla haitallista kehitykselle.

– Kyllä kolmivuotiaan selässä voi käydä ja pikkuhiljaa totuttaa ratsastajan painoon. Hevosen on kuitenkin paljon helpompi kantaa ratsastaja oikein siinä vaiheessa, kun se on sinut oman kehonsa kanssa. Ratsastajan kantaminen on nuorelle hevoselle todella raskasta, Tallberg kertoo.

Ratsastus aloitetaan, kun hevonen on kasvanut tarpeeksi vahvaksi

Kolmivuotias hevonen on yleensä jo lähes aikuisen kokoinen ja voimakas. Siksi on tärkeää, että se on oppinut jo jonkinlaiset käytöstavat. Ratsastuksen opettaminen sujuu yleensä helpommin, jos hevonen on opetettu ensin ajolle, mutta tapoja on monia. Tärkeintä on, että treenaaminen aloitetaan rauhallisesti.

Usein ensimmäinen ratsastaja ei ole omistaja, vaan joku taitava ratsastaja. Näin ensimmäisestä ratsastuskokemuksesta pyritään tekemään hevoselle mahdollisimman neutraali. Jos hevonen pääsee säikähtämään pahasti, vahingon korjaaminen voi kestää kauan. Myös ratsastuksen aloituksen jälkeen tulee jatkaa lyhyitä työskentelyaikoja ja antaa hevoselle riittävästi lomaa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Luitko jo artikkelit varsan kasvusta ja oppimisesta?

MIten pientä varsaa käsitellään?

MIten pieni varsa oppii?

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.