Hyppää pääsisältöön

Aarnion tuomio koveni hovissa

Jari Aarnio haastattelussa.
Helsingin poliisin huumeyksikön entinen päällikkö, rikosylikomisario Jari Aarnio. Jari Aarnio haastattelussa. Kuva: Yle Jari Aarnio,aarnio

Helsingin poliisin huumeyksikön entinen päällikkö, rikosylikomisario Jari Aarnio tuomittiin perjantaina 30.9.2016 Helsingin hovioikeudessa kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen niin sanotussa Trevoc-haarassa.

Käräjäoikeuden tuomio vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdotonta lähes tuplaantui hovissa.

Helsingin hovioikeus on lukenut Aarnion syyksi törkeän petoksen ja törkeän lahjuksen ottamisen. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet jo aiemmin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja rekisterimerkintärikoksesta, mitkä tuomiot hovi jätti voimaan.

Aarnion katsottiin häärineen vähän joka puolella seurantalaiteyhtiö Trevocin ympärillä. Erityisen raskauttavaa on se, että poliisin huumepomo Aarnio katsoi Suomen vaarallisimman rikollisjengin, United Brotherhoodin johtajan Keijo Vilhusen sopivaksi liikekumppanikseen.

Hovioikeuden tuomiossa todetaan: "Viranomaisten kannalta erityisen merkityksellistä on ollut, että Trevoc Oy:n rahoituksen ja omistuksen järjestelyihin on osallistunut vakavista rikoksista tuomittu Keijo Vilhunen, jonka poliisi on katsonut toimivan järjestäytyneen rikollisryhmän johdossa."

Myös seurantalaiteyhtiö Trevocin omistajat tuomittiin hovissa ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Keskusrikospoliisista aiemmin potkut saanut Pasi Patama sai kahden vuoden ja Suojelupoliisissa aiemmin työskennellyt Jouni Viitanen puolentoista vuoden rangaistukset.

Entistä huumepoliisin pomoa Jari Aarniota on syytetty myös törkeistä huumerikoksista. Käräjäoikeuden tuomio niin sanotussa tynnyrijutussa luetaan marraskuun ensimmäisenä päivänä. Aarnion epäillään johtaneen huumeliigaa, joka salakuljetti tynnyreissä satoja kiloja hasista Hollannista Suomeen.

MOT on käsitellyt Aarnion rikosepäilyjä ohjelmissaan Aarnion veljeskunta (9.6.2014) ja Tynnyrimiehen tunnustus (3.11.2014)