Hyppää pääsisältöön

Cheek kertoi sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä – se on sairaus, jossa on hurjat huiput ja synkät laskut

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on sairaus, johon kuka tahansa voi sairastua.

Cheek // Kuva: Elina Leino/YleX

Suomen suurin rap-artisti Cheek kertoi syyskuun 1. päivä ilmestyneessä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä, että hänellä todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö vuonna 2009. Artikkelissa kerrotaan, että Cheek oli maannut sikiöasennossa iltapäivän ajan ja että hän hoippui psykologin puheille hyvin huonokuntoisena.

Lääkkeiden ja terapian ansiosta Cheek saa pidettyä sairauden kontrollissa. Lääkkeiden vuoksi hän ei kuitenkaan herää aamuisin virkeänä.

Cheek liittyi niiden lukuisten julkisuuden henkilöiden joukkoon, jotka ovat kertoneet kärsivänsä mielenterveysongelmista. Muita kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavia julkkiksia ovat muun muassa Demi Lovato, Catherine Zeta-Jones, Jean-Claude Van Damme, Sinéad O'Connor, Jope Ruonansuu ja Britney Spears.

"On tyypillistä, että mieli on kuin keinussa."― Mirva Laine

Mielenterveyden keskusliiton kuntoutusneuvoja Mirva Laineen mukaan onkin hyvin tyypillistä, että taiteellisesti lahjakkaat ihmiset sairastavat kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Siksi hänen mukaansa ei ole yllätys, että myös Cheek on yksi sairaudesta kärsivistä taiteilijoista.

- Se käy usein käsi kädessä herkkyyden ja lahjakkuuden kanssa, Laine sanoo YleX:lle ja jatkaa:

- Usein taiteellisesti lahjakkailla on jossain vaiheessa luomisen tuskan ajat, jolloin ollaan maassa. Tuotos, joka tulee, nousee tietyllä tapaa siitä tuskasta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole vain lahjakkaiden ihmisten sairaus: kaksisuuntainen mielialahäiriö voi iskeä keneen vain taustasta, ammatista ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Diipit laskut, huiput nousut

Kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä on montaa eri tyyppiä. Kaikkiin kuitenkin liittyy mielen voimakkaat vaihtelut.

- On tyypillistä, että mieli on kuin keinussa, Laine sanoo.

Sairauden tyypillisin ilmemenismuoto on Laineen mukaan se, että kokee voimakkaita masennusjaksoja, jolloin ei saa mitään aikaiseksi. Huonommuuden tunteet, väsymys, saamattomuus ja epätoivo korostuvat. Ihminen saattaa jäädä sängyn pohjalle, eikä pysty hoitamaan velvoitteitaan. Päässä voi pyöriä itsetuhoisia ajatuksia.

Masennus vuorottelee maanisen jakson kanssa, jolloin ei olla “köyhiä eikä kipeitä”.

- Pahimmillaan maanisessa vaiheessa tekee hirveän holtttomia toimenpiteitä, kuten tuhoaa esimerkiksi parilla talokaupalla taloudellisen tilanteensa, tekee valtavia hankintoja tai vaikka soittaa USA:n presidentille, Laine sanoo.

Maanisuuden ongelma on siinä, että ihminen voi tuntea olonsa voimakkaaksi ja lennokkaaksi. Työt saattavat sujua ennätysvauhdissa, eikä negatiivisia tunteita välttämättä ole. Kiireisessä työelämässä siitä voi olla jopa hyötyä.

Maanisuuteen liittyy kuitenkin hirveän usein ahdistusta, unettomuutta ja väsymystä. Keho käy kovilla kierroksilla. Jos ei ole nukkunut viikkoon, niin hälytyskellojen tulisi soida.

Hoitokeinona säännöllinen elämänrytmi

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä hoidetaan yleensä lääkkeillä, terapiassa sekä ylläpitämällä säännöllistä elämänrytmiä. Laineen mukaan sairaudesta kärsivä henkilö ei voi ehkä valvoa öitä, pämpätä ja bilettää – ainakaan kovin reippaasti.

Sairaudesta kärsivä henkilö ei voi ehkä valvoa öitä, pämpätä ja bilettää

Cheekin kaltaiselle henkilölle säännöllisestä elämänrytmistä kiinni pitäminen on sula mahdottomuus: esimerkiksi syyskuun aikana räppäri teki kahdeksan klubikeikkaa, jotka kestivät pitkälle yöhön saakka.

Mielenterveyden keskusliiton kuntoutusneuvoja Mirva Laineen mukaan sairautta on kuitenkin mahdollista kontrolloida, kun oppii tuntemaan itsensä ja on sinut sairauden kanssa. Voi esimerkiksi ajatella, että jos teen tällaisen keikan tuona päivänä, niin se edellyttää tiettyjä asioita seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Laine vertaa tässä mielessä sairautta heikkonäköisyyteen: heikkonäköinen ei voi noin vain mennä ajamaan autoa, vaan se vaatii järjestelyjä.

Aihe, josta on voitu puhua vain vähän aikaa

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä on ollut aina. Silti vasta viime vuosina monet tunnetut henkilöt ovat tuoneet sairautensa julkisuuteen. Syynä on todennäköisesti se, että mielenterveysongelmista kertominen on johtanut hyvin helposti leimautumiseen: etenkin teini-iässä vaikkapa käden murtaminen ja siihen kipsin saaminen voi olla vähän cool, mielenterveysongelmista kärsiminen ei.

"Loistavaa, että paljon esillä olevia kuuluisia henkilöitä tulee esille sen kanssa."― Mirva Laine

- Alkaa se salailu ja piilottelu, joka vie hirveästi voimavaroja ja estää kuntoutuksen, Laine kertoo.

Juuri tämän vuoksi Laineen mukaan on hienoa, että Cheek tuli asian kanssa julkisuuteen.

Monille Cheekin sairaus saattoi tulla shokkina. Moni on voinut ajatella, että on meitä terveitä ja niitä hulluja.

Näin ajatteleville voi olla yllätys, että niinkin menestynyt ja itsevarman oloinen henkilö kuin Cheek sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

- Loistavaa, että paljon esillä olevia kuuluisia henkilöitä tulee esille sen kanssa. Näin kaikki huomaavat, että hei, tämähän on silti hyvä tyyppi, vaikka sillä on ne omat ongelmat ja haasteet.

Ja ehkä hiljalleen mielenterveysongelmista voi puhua koulun välitunneilla samaan tapaan kuin jääkiekkotreeneissä muljahtaneesta polvesta.

- Mitä enemmän ihmiset puhuvat, sitä tavallisemmaksi ja hyväksytymmäksi se tulee. Silloin myös leimaantuminen vähenee, Laine sanoo.

Muokattu 4.10. klo 08:02 Mirva Laine työskentelee Mielenterveyden keskusliitossa, ei Mielenterveysseurassa.

Lue myös:

Cheek avautui mielenterveysongelmistaan HS:lle – räppärillä on todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö

Sannin kolmoslevyllä mukana Cheek – tätä kaikkea on luvassa

Cheekin suunnitelmat selvillä: Paluu juurille