Hyppää pääsisältöön

Docventures kysyy: pitäisikö lobbauksen olla avoimempaa?

Docventures kysyy
Docventures kysyy Docventures

Suhmuroinnin kauniimpi nimitys on lobbaus eli vaikuttajaviestintä. Sillä viitataan erilaisten eturyhmien, autoteollisuudesta Guggenheim-entusiasteihin, pyrkimyksiin vaikuttaa epävirallisesti päättäjiin ja poliitikkoihin.

Lobbarit näkevät lobbaamisen eräänlaisena huippuunsa vietynä kansalaisuutena, sillä siinä katsotaan olevan kyse demokratiaan olennaisesti kuuluvasta oikeudesta osallistua itseään koskeviin asioihin, mutta lobbaamisen ja suhmuroinnin ero on hiuksenhieno.

Suomessa lobbausta ei ole säännelty millään tavalla, vaikka huolet lobbareiden vaikutuksesta päätöksentekoon johtivat kesällä 2011 Euroopan unionin lobbarirekisterin perustamiseen. Komissio myös julkisti viime viikolla ehdotuksensa, jonka mukaan lobbarien olisi ilmoittauduttava EU:n ylläpitämään rekisteriin, jos he haluavat päästä tapaamaan Euroopan parlamentin jäseniä tai ministerineuvoston korkeita virkamiehiä.

Korruptiota tutkiva järjestö Transparency on huolissaan rakenteellisesta korruptiosta, joka vaikeuttaa korruption tunnistamista. Järjestö peräänkuuluttaa Suomeen sekä avointa lobbarirekisteriä että yhdenmukaista lainsäädäntöä lahjusten ottamiseen kansanedustajille ja virkamiehille. Poliitikoille on myös esitetty julkista lobbaripäiväkirjaa.

Kannatatko julkista ja kaikille pakollista lobbarirekisteriä Suomeen?

Kyllä, se turvaa demokratian.
93% (416 ääntä)
En, ei ole tarvetta.
7% (30 ääntä)
Ääniä yhteensä: 446
 • Docventures on murroksen media

  Docventures 5 syksyllä 2017.

  Maailma ja jokainen meistä tulevat muuttumaan – enemmän ja nopeammin kuin koskaan aiemmin planeetan ja ihmiskunnan historiassa. Kukaan ei tiedä miten. Docventures 5 on tämän murroskauden tiedonvälittäjä, ajatusten ja keskustelun herättäjä. Syksyn 2017 uusissa dokumenteissa mennään syvälle internetiin, populismiin, oikeusvaltioon, turvallisuuteen, militarisaatioon, aineettoman omaisuuden ja ruuan tulevaisuuteen, seksiin sekä suomalaisuuteen.

 • Docventures: Kiitos leffakerhoille!

  Kooste kauden parhaista Docventures-leffakerhokuvista!

  Docventuresin leffakerhoja on noussut pitkin syksyä aina Hangosta Utsjoelle sekä ulkomaita myöten kuin hippitatteja golfkentille! Ette uskokaan, kuinka hyvältä on tuntunut nähdä teidän kokoontuvan viikko toisensa perään dokumenttielokuvan äärelle. Kiitos kaikille pissaliisoille, räkäpettereille ja aiheista asiallisesti keskusteleville besserwissereille ympär' Suomen maan ja maailman!

 • Docventures: Syksyn viimeiset TOP10 twiitit!

  Kuudennen jakson toivontäyteiset twiitit

  Arvoisa Docventures-yleisö, kaikki te räkäpetterit ynnä pissaliisat! Ette koskaan lakkaa hämmästyttämästä meitä fiksuilla, skarpeilla, oivaltavilla ja nokkelilla kommenteillanne. Tässä vielä eilisen jakson twiittitulvan joukosta poimitut kymmenen parasta, olkaapa hyvät! Kaikki se, mitä eilen jäi puimatta, puhutaan tänään pahki, poikki ja pinoon radiossa.

 • Vuoden Digikylähullu 2013

  Myös kylähullut ovat siirtyneet digiaikaan!

  Docventures etsi internetin ihmemaasta Virallista Digikylähullua, jossa ruumiillistuisi suomalainen metsäläisyys tietoverkon kulkemattomilla korpimailla. Facebook-tykkäysäänestyksen päätteeksi vuoden 2013 Viralliseksi Digikylähulluksi julistettiin YouTube-legenda Markoboy87.