”Oliko se vahinko?” on kenties yleisin kysymys, johon olen saanut viime päivinä vastata. Se on lipsahdus, joka livahtaa vastapuolen suusta vauvauutisen kerrottuani. Saamme nimittäin kolmannen lapsemme ensi maaliskuussa, jolloin ikäeroa edelliseen on kaksi vuotta ja kolme kuukautta.
Välillä tuntuu, että ihmiset ovat paljaimmillaan juuri raskaudesta kuullessaan tai siitä udellessaan. Noissa tilanteissa he tulevat paljastaneeksi paitsi ilonsa, myös kipunsa, ennakkoluulonsa ja toteutumattomat haaveensa.
Tänä päivänä, kun ihannelapsiluku on alle kahden ja syntyvyys on laskenut jo viisi vuotta peräkkäin, halu saada kolme lasta neljän vuoden sisään on ihmisten silmissä automaattisesti vahinko. Vuoden alussa kohistiin tilastoista, joiden mukaan alle kahden vuoden ikäero lasten välillä vähentää myös vanhempien eliniänodotetta.
”Eikö sinua pelota, miten jaksatte?” minulta kysyttiin viimeksi eilen.
”Se on varma ero”, totesi eräs hiljattain eropaperit jättänyt vääräleuka tuttuni.
Hah hah, kiitos vaan kaverit tsempeistä!
”Se on varma ero”, totesi eräs hiljattain eropaperit jättänyt vääräleuka tuttuni.
Vaikka tietysti totta sekin, että pelko ja huoli, nuo vanhemmuuden vakioilmavaivat, hiippailevat takaraivossani harva se päivä. Enkä minä ole yksin.
Se, että joku tekisi lapselleni pahaa on tyypillisin pelko, jonka valtaan vanhemmat joutuvat MHL:n taloustutkimuksella teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan. Naiset pelkäävät miehiä enemmän, ja mitä nuorempi vanhempi, sen enemmän ahdistaa. Mitä jos lastani kiusataan? Mitä jos itse sairastun tai kuolen? Jos päädymme eroon ja lapset kärsivät? Mitä jos en pysty vastaamaan vaativan lapsemme tarpeisiin?
Näitä uhkakuvia me vanhemmat pyörittelemme, kun iltaisin lyömme päätä tyynyyn. Mutta miten pääsisimme pelosta eteenpäin?
Minä olen päättänyt olla antamatta niille valtaa. Aion parhaani mukaan myös luoda vapautuksen ja hyväksynnän ilmapiiriä meille kaikille, ja siksi koko MHL:n kolmas tuotantokausi on omistettu peloille ja niistä vapautumiselle.
Kolmenkympin jälkeen aloin salaa haaveilla suuresta perheestä, mutta en uskaltanut sanoa asiaa ääneen. Joskus nuorempana julistin nimittäin suureen ääneen, ettei minusta ole äitihahmoksi, ja vuosien varrella ainakin puolet tuttavapiiristäni on kärsinyt eriasteisesta lapsettomuudesta. Eikä isompaa lapsikatrasta oikein uskaltanut toivoakaan, kun ensimmäisen rakkauden hedelmän saadessaan oli jo kolmevitonen.
Ei tämä mikään ylläri ja vahinko ollut. Kyllä 38-vuotiaana tietää, mitä haluaa.
Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin mukaan Suomessa syntyy yleisesti ottaen todella vähän ei-toivottuja vahinkolapsia. Tämä kuuluu hyvinvointivaltion ja seksuaalikasvatuksen suurimpiin saavutuksiin. Sen sijaan moni toivottu lapsi jää syntymättä, mikä on perhesuunnittelun ja hyvinvointivaltion uusia isoja haasteita.
Mutta kiitos vaan kaikille kysymästä: ei tämä mikään ylläri ja vahinko ollut. Kyllä 38-vuotiaana tietää, mitä haluaa. Elämä on ollut antelias. Elämälle kiitos.
MHL:n syksyn 2016 teemat:
17.10. Häpeäisit, läski äiti!
Vanhempien ulkonäköpaineet ovat entistä kovemmat. Kuka näihin paineisiin pystyy vastaamaan? Miksi vaadimme itseltämme täydellisyyttä?
24.10. Ero pelastaa perheen
Erosta puhutaan edelleen usein epäonnistumisena, mutta milloin tietää, että ero on paras ratkaisu? Mitkä asiat johtavat eroon?
31.10. Lapsi teki minusta yksinäisen
Moni vanhempi kokee olevansa yksin etenkin vauva-aikana. Synkimpiä hetkiä on vaikea jakaa muiden kanssa. Miten uskaltaisi hakea apua ja kertoa, miltä vanhemmuus pahimmillaan oikeasti tuntuu?
7.11. Väärässä iässä vanhemmaksi
Teki lapset nuorena tai vanhana, aina tuntuu olevan vääränikäinen vanhempi. Mitä väliä vanhempien iällä on - ja mitä se kenellekään kuuluu?
14.11. Kuolemaa ei ole olemassa
Kuolemasta on melkein yhtä vaikea puhua lapsille kuin seksistä - sen tekee vasta kun on ihan pakko ja silloinkin kierrellen. Miten oppisimme näyttämään surun ja puhumaan siitä? Mitä lapselle voi kertoa kuolemasta?
21.11. Älä tuijota, lapseni on erityinen
Erityislasten määrä kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Onko kyse siitä, että lapsilla on todella enemmän ongelmia vai siitä, että vanhemmat shoppailevat heille diagnooseja?
28.11. Kiusaaja on kuningas
Kun omaa lasta kiusataan, nousevat myös vanhempien tunteet pintaan. Voinko tehdä jotain, jotta lapsestani ei tule kiusattua tai kiusaajaa - ja miten voin opettaa lastani puolustautumaan?
5.12. Mun rahat ei oo sun
Kun perheeseen tulee lapsia, rahanjako yleensä muuttuu: rahaa tulee vähemmän ja menee enemmän. Miten taata vanhemmille tasa-arvoiset tulot? Osaavatko naiset pitää puoliaan ja miehet irrottaa perheen elättäjän paineista?
12.12. Kyllä teini tietää
Juuri kun on tottunut siihen, että elämä pyörii lasten ehdoilla, lapset eivät enää tarvitsekaan sinua. Lapsista irrottaminen on kuitenkin teinien vanhempien tärkein tehtävä. Miten ihmeessä siihen pystyy?
19.12. Unelmien joulu
Kauden huipennuksessa pohditaan, miksi jouluun kiteytyy kaikki "hyvän perheen" vaatimukset ja mitä paineita se aiheuttaa. Onko onnellisen perheen merkki onnellinen joulu?
Marja Hintikka Live kolmas tuotantokausi:
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 17.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16.00 alkaen 18.10.
yle.fi/mhl
Liity meihin:
Facebook
Twitter
Instagram
#yleMHL
Ilmoittaudu mukaan suoran lähetyksen yleisöön!