Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Kolmas lapsi ja kolmas kausi tulossa!

Marja Hintikka villiviinin edessä.
Marja Hintikka villiviinin edessä. marja hintikka live

”Oliko se vahinko?” on kenties yleisin kysymys, johon olen saanut viime päivinä vastata. Se on lipsahdus, joka livahtaa vastapuolen suusta vauvauutisen kerrottuani. Saamme nimittäin kolmannen lapsemme ensi maaliskuussa, jolloin ikäeroa edelliseen on kaksi vuotta ja kolme kuukautta.

Välillä tuntuu, että ihmiset ovat paljaimmillaan juuri raskaudesta kuullessaan tai siitä udellessaan. Noissa tilanteissa he tulevat paljastaneeksi paitsi ilonsa, myös kipunsa, ennakkoluulonsa ja toteutumattomat haaveensa.

Tänä päivänä, kun ihannelapsiluku on alle kahden ja syntyvyys on laskenut jo viisi vuotta peräkkäin, halu saada kolme lasta neljän vuoden sisään on ihmisten silmissä automaattisesti vahinko. Vuoden alussa kohistiin tilastoista, joiden mukaan alle kahden vuoden ikäero lasten välillä vähentää myös vanhempien eliniänodotetta.

”Eikö sinua pelota, miten jaksatte?” minulta kysyttiin viimeksi eilen.

”Se on varma ero”, totesi eräs hiljattain eropaperit jättänyt vääräleuka tuttuni.

Hah hah, kiitos vaan kaverit tsempeistä!

”Se on varma ero”, totesi eräs hiljattain eropaperit jättänyt vääräleuka tuttuni.

Vaikka tietysti totta sekin, että pelko ja huoli, nuo vanhemmuuden vakioilmavaivat, hiippailevat takaraivossani harva se päivä. Enkä minä ole yksin.

Se, että joku tekisi lapselleni pahaa on tyypillisin pelko, jonka valtaan vanhemmat joutuvat MHL:n taloustutkimuksella teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan. Naiset pelkäävät miehiä enemmän, ja mitä nuorempi vanhempi, sen enemmän ahdistaa. Mitä jos lastani kiusataan? Mitä jos itse sairastun tai kuolen? Jos päädymme eroon ja lapset kärsivät? Mitä jos en pysty vastaamaan vaativan lapsemme tarpeisiin?

Näitä uhkakuvia me vanhemmat pyörittelemme, kun iltaisin lyömme päätä tyynyyn. Mutta miten pääsisimme pelosta eteenpäin?

Minä olen päättänyt olla antamatta niille valtaa. Aion parhaani mukaan myös luoda vapautuksen ja hyväksynnän ilmapiiriä meille kaikille, ja siksi koko MHL:n kolmas tuotantokausi on omistettu peloille ja niistä vapautumiselle.

Kolmenkympin jälkeen aloin salaa haaveilla suuresta perheestä, mutta en uskaltanut sanoa asiaa ääneen. Joskus nuorempana julistin nimittäin suureen ääneen, ettei minusta ole äitihahmoksi, ja vuosien varrella ainakin puolet tuttavapiiristäni on kärsinyt eriasteisesta lapsettomuudesta. Eikä isompaa lapsikatrasta oikein uskaltanut toivoakaan, kun ensimmäisen rakkauden hedelmän saadessaan oli jo kolmevitonen.

Ei tämä mikään ylläri ja vahinko ollut. Kyllä 38-vuotiaana tietää, mitä haluaa.

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin mukaan Suomessa syntyy yleisesti ottaen todella vähän ei-toivottuja vahinkolapsia. Tämä kuuluu hyvinvointivaltion ja seksuaalikasvatuksen suurimpiin saavutuksiin. Sen sijaan moni toivottu lapsi jää syntymättä, mikä on perhesuunnittelun ja hyvinvointivaltion uusia isoja haasteita.

Mutta kiitos vaan kaikille kysymästä: ei tämä mikään ylläri ja vahinko ollut. Kyllä 38-vuotiaana tietää, mitä haluaa. Elämä on ollut antelias. Elämälle kiitos.

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

MHL:n syksyn 2016 teemat:

17.10. Häpeäisit, läski äiti!
Vanhempien ulkonäköpaineet ovat entistä kovemmat. Kuka näihin paineisiin pystyy vastaamaan? Miksi vaadimme itseltämme täydellisyyttä?

24.10. Ero pelastaa perheen
Erosta puhutaan edelleen usein epäonnistumisena, mutta milloin tietää, että ero on paras ratkaisu? Mitkä asiat johtavat eroon?

31.10. Lapsi teki minusta yksinäisen
Moni vanhempi kokee olevansa yksin etenkin vauva-aikana. Synkimpiä hetkiä on vaikea jakaa muiden kanssa. Miten uskaltaisi hakea apua ja kertoa, miltä vanhemmuus pahimmillaan oikeasti tuntuu?

7.11. Väärässä iässä vanhemmaksi
Teki lapset nuorena tai vanhana, aina tuntuu olevan vääränikäinen vanhempi. Mitä väliä vanhempien iällä on - ja mitä se kenellekään kuuluu?

14.11. Kuolemaa ei ole olemassa
Kuolemasta on melkein yhtä vaikea puhua lapsille kuin seksistä - sen tekee vasta kun on ihan pakko ja silloinkin kierrellen. Miten oppisimme näyttämään surun ja puhumaan siitä? Mitä lapselle voi kertoa kuolemasta?

21.11. Älä tuijota, lapseni on erityinen
Erityislasten määrä kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Onko kyse siitä, että lapsilla on todella enemmän ongelmia vai siitä, että vanhemmat shoppailevat heille diagnooseja?

28.11. Kiusaaja on kuningas
Kun omaa lasta kiusataan, nousevat myös vanhempien tunteet pintaan. Voinko tehdä jotain, jotta lapsestani ei tule kiusattua tai kiusaajaa - ja miten voin opettaa lastani puolustautumaan?

5.12. Mun rahat ei oo sun
Kun perheeseen tulee lapsia, rahanjako yleensä muuttuu: rahaa tulee vähemmän ja menee enemmän. Miten taata vanhemmille tasa-arvoiset tulot? Osaavatko naiset pitää puoliaan ja miehet irrottaa perheen elättäjän paineista?

12.12. Kyllä teini tietää
Juuri kun on tottunut siihen, että elämä pyörii lasten ehdoilla, lapset eivät enää tarvitsekaan sinua. Lapsista irrottaminen on kuitenkin teinien vanhempien tärkein tehtävä. Miten ihmeessä siihen pystyy?

19.12. Unelmien joulu
Kauden huipennuksessa pohditaan, miksi jouluun kiteytyy kaikki "hyvän perheen" vaatimukset ja mitä paineita se aiheuttaa. Onko onnellisen perheen merkki onnellinen joulu?

Marja Hintikka Live kolmas tuotantokausi:

Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 17.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16.00 alkaen 18.10.
yle.fi/mhl

Liity meihin:

Facebook
Twitter
Instagram
#yleMHL

Ilmoittaudu mukaan suoran lähetyksen yleisöön!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.