Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka Live tarttuu syksyllä vanhempien pelkoihin

Jenny Lehtinen, Marja Hintikka ja Heikki Soini rivissä.
Jenny Lehtinen, Marja Hintikka ja Heikki Soini rivissä. marja hintikka live

Huippusuosittu Marja Hintikka Live elää ruuhkavuosiarjessa tv:ssä, radiossa ja netissä. Syksyllä 2016 MHL tarttuu kymmeneen teemaan, joista osa on MHL:n fanien ehdotuksia. Tällä kaudella keskiössä ovat vanhempien kokemat pelot ja niiden purkaminen. Luvassa on siis tuttuun tapaan itkua, naurua, vertaistukea, tietoa ja viihdettä. Artikkelia päivitetään teemojen tarkentuessa ja vieraiden osalta.

Mitä Marja Hintikka Livessä käsiteltiin 1. kaudella syksyllä 2015? Lue lisää ja katso jaksot!
Entäs sitten 2. kausi keväällä 2016? Lue lisää ja katso jaksot!

17.10. Häpeäisit, läski äiti!

Vanhempien ulkonäköpaineet ovat entistä kovemmat: enää ei riitä, että hoitaa lapset ja työn, vaan pitää myös treenata ja näyttää hyvältä. Julkisuudessa ihaillaan naisia, jotka ovat karistaneet raskauskilot ennätysnopeasti ja fitness-huuma leviää myös vanhempien keskuudessa. Isien vatsanseutua tarkkaillaan ja vitsaillaan kilojen kertymisestä. Kuka näihin paineisiin pystyy vastaamaan? Miksi vaadimme itseltämme täydellisyyttä?

24.10. Ero pelastaa perheen

Erosta puhutaan edelleen usein epäonnistumisena, vaikka todellisuudessa suurin osa eronneista kokee olevansa onnellisempia eron jälkeen. Onnettomin aika onkin ehkä ennen eroa: pitkä ja riitainen vaihe, jolloin eroa on pohdittu. Kun päätös lopulta tehdään, se on helpotus. Mutta milloin tietää, että ero on paras ratkaisu? Mitkä asiat johtavat eroon?

31.10. Lapsi teki minusta yksinäisen

Moni äiti/isä kokee olevansa tosi yksin etenkin vauva-aikana. Vaikka ympärillä olisikin ihmisiä, voi tuntua että kukaan ei ymmärrä ja muut selviävät vanhemmuudesta helpommalla - tai ainakin pitävät kulissit visusti pystyssä. Synkimpiä hetkiä on vaikea jakaa muiden kanssa. Netti- ja someryhmät helpottavat pahimpaan hätään, mutta eivät korvaa oikeita kohtaamisia. Miten uskaltaisi hakea apua ja kertoa, miltä vanhemmuus pahimmillaan oikeasti tuntuu?

7.11. Väärässä iässä vanhemmaksi

Teki lapset nuorena tai vanhana, aina tuntuu olevan vääränikäinen vanhempi. Erityisesti naisten synnytysiän noususta ollaan yhteiskunnassa jatkuvasti huolissaan - nelikymppiset ensisynnyttäjät ovat riskiryhmää ja ehtivät tehdä vähemmän lapsia. Nuorena lapset tehnyt taas voi kokea elävänsä koko ajan eri elämänvaihetta kuin muut ikätoverit eikä vertaistukea löydy. Mitä väliä vanhempien iällä on - ja mitä se kenellekään kuuluu?

14.11. Kuolemaa ei ole olemassa

Kuolemasta on melkein yhtä vaikea puhua lapsille kuin seksistä - sen tekee vasta kun on ihan pakko ja silloinkin kierrellen. Suru ja kuolema ovat Suomessa vaiettuja tabuja, jotka yritetään kaikin tavoin piilottaa. Surua ei näytetä ja sureva jätetään helposti “rauhaan, eli yksin. Miten oppisimme näyttämään surun ja puhumaan siitä? Miten selvitä, jos perheessä vakava sairaus tai läheinen kuolee? Mitä lapselle voi kertoa kuolemasta?

21.11. Älä tuijota, lapseni on erityinen

Erityislasten määrä kasvaa Suomessa kovaa vauhtia, mutta asiantuntijatkin ovat eri mieltä siitä miksi. Onko kyse siitä, että lapsilla on todella enemmän ongelmia vai siitä, että vanhemmat shoppailevat heille diagnooseja? Eivätkö vanhemmat enää pärjää tavallisten, vaativien lasten kanssa? Entä millaista on arki sellaisen lapsen kanssa, joka ei mahdu perusmuottiin - ja sitä saa selitellä kaikille kaikkialla?

28.11. Kiusaaja on kuningas

Kun omaa lasta kiusataan, nousevat myös vanhempien tunteet pintaan. On vaikea pysyä rauhallisena, kun lapsi kärsii - varsinkin jos kiusaajan vanhemmat eivät puutu asiaan tai puolustavat omaa kullannuppuaan. Joskus kiusaamistapaukset leviävätkin vanhempien väliseksi riidaksi. Miten selvitä näistä tilanteista kunnialla? Entä voinko tehdä jotain, jotta lapsestani ei tule kiusattua tai kiusaajaa - ja miten voin opettaa lastani puolustautumaan?

5.12. Mun rahat ei oo sun

Kun perheeseen tulee lapsia, rahanjako yleensä muuttuu: rahaa tulee vähemmän ja menee enemmän. Yleensä kotiin jää edelleen äiti, joka pahimmillaan putoaa köyhyysloukkuun kun on vuosia kotona lasten kanssa ja mies tekee uraa. Vaikutukset kantavat eläkeikään saakka. Miten lapset vaikuttavat vanhempien tuloihin ja rahankäyttöön - ja miten taata molemmille tasa-arvoiset tulot? Osaavatko naiset pitää puoliaan ja miehet irrottaa perheen elättäjän paineista?

12.12. Kyllä teini tietää

Juuri kun on tottunut siihen, että elämä pyörii lasten ehdoilla ja pitää olla koko ajan saatavilla, lapset eivät enää tarvitsekaan sinua. Päinvastoin, heillä on rajaton itseluottamus omiin kykyihinsä ja (vanhemman näkökulmasta surkeaan) arvostelukykyynsä. Lapsista irrottaminen on kuitenkin teinien vanhempien tärkein tehtävä. Miten ihmeessä siihen pystyy?

19.12. Unelmien joulu

Kauden huipennuksessa pohditaan, miksi jouluun kiteytyy kaikki "hyvän perheen" vaatimukset ja mitä paineita se aiheuttaa. Onko onnellisen perheen merkki onnellinen joulu?

Marja Hintikka Liveä emännöi kolmatta lastaan odottava Marja Hintikka. Seuranaan hänellä ovat Klaukkalan kahvakuula, kolmen pojan yksihuoltaja Jenny Lehtinen sekä yksivuotiaan taaperon intellektuelli isä Heikki Soini.

Tule yleisöksi Marja Hintikka Liven suoraan lähetykseen!


Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21, uusinnat to 14.30, la 11.30 ja su 23.15, Yle Areenassa vuoden ajan.
Yle Puhe tiistaisin klo 16, uusinta la klo 12
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.