Hyppää pääsisältöön

Pahin ilmastouhka on toteutumassa

(4.10.2016) Meren pinta itäisellä Suomenlahdella nousee nopeammin kuin mitä maan pinta kohoaa. Tämä johtuu osaltaan ilmastonmuutoksesta, jonka pysäyttämisessä on kiire.

Poikkeukselliset säät ja lämpötilat maailmassa ovat pääosin ihmisten aiheuttamia. Eräiden tutkijoiden mukaan 75 prosenttia äärilämpötiloista johtuu ilmastonmuutoksesta. Hiilidioksidipäästöt ovat jo skenaarioiden ylärajoilla.

Ilmastonmuutos näkyy Suomessa Ilmastotutkimuksen päällikön professori Ari Laaksosen mielestä selvästi.

”Se näkyy ehdottomasti”, vakuuttaa Laaksonen 4.10. esitettävässä Spotlight-ohjelmassa.

Keskilämpötila on kohonnut yli kaksi astetta vuodesta 1850 lähtien. Joulukuun keskilämpötila on kohonnut melkein viisi astetta, muiden talvikuukausien yli kolme astetta. Se näkyy myös luonnossa, jäät tulevat myöhemmin, jäiden lähtö on aikaistunut. Myös kukinnat ovat aikaistuneet.” Laaksonen työskentelee Ilmatieteen laitoksella.

Spotlight kävi Pohjois-Hämeessä Hyytiälän metsätutkimusasemalla, jonka tutkimusten mukaan hiilidioksidin määrä ilmakehässä on noussut 10 prosenttia 20 vuoden aikana. Mistä on kyse?

”Päästöt menee skenaarioiden ylärajoilla koko ajan. Me ollaan menossa sen pahimman skenaarion mukaisesti, toistaiseksi. Jos halutaan päästä paremmille skenaarioille niin kyllä pitää ruveta hiilidioksidipäästöjä hillitsemään aika lailla maailmanlaajuisesti.”

Laaksosen mukaan asioiden korjaamisessa ei voida enää odottaa: ”Ei minun mielestäni. On aloitettava mahdollisimman nopeasti.”

Saksassa tutkiva journalisti <strong>David Schraven</strong> on kerännyt mittaustuloksiaja näyttänyt miten meren pinta uhkaa Saksan luoteisrannikkoa.

Myös Suomen etelärannikolla meren pinta nousee. Suomessa kuitenkin oletetaan että maan kohoaminen on ikuinen suoja sitä vastaan.

”Sitä se ei ole. Maa kohoaa Pohjanmaalla nopeammin kuin meren pinta. Helsingin tasolla aletaan olla 50-50 tilanteessa. Helsingistä itään päin meren pinta nousee jo kovempaa vauhtia kuin maa kohoaa.

Mistä Saksan mittaukset kertovat?

”Ne kertovat siitä, että valtamerten pinta on nousussa - globaali keskiarvo noin 20 cm tähän mennessä. Se on koko ajan kiihtynyt 1970-luvulta varsinkin. Se tarkoittaa puolesta metristä metriin vuosisadan loppuun mennessä”, Laaksonen sanoo.

Muokattu: lisätty koko ohjelma katsottavaksi 10.11.2016 MK

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.