Hyppää pääsisältöön

Pahin ilmastouhka on toteutumassa

(4.10.2016) Meren pinta itäisellä Suomenlahdella nousee nopeammin kuin mitä maan pinta kohoaa. Tämä johtuu osaltaan ilmastonmuutoksesta, jonka pysäyttämisessä on kiire.

Poikkeukselliset säät ja lämpötilat maailmassa ovat pääosin ihmisten aiheuttamia. Eräiden tutkijoiden mukaan 75 prosenttia äärilämpötiloista johtuu ilmastonmuutoksesta. Hiilidioksidipäästöt ovat jo skenaarioiden ylärajoilla.

Ilmastonmuutos näkyy Suomessa Ilmastotutkimuksen päällikön professori Ari Laaksosen mielestä selvästi.

”Se näkyy ehdottomasti”, vakuuttaa Laaksonen 4.10. esitettävässä Spotlight-ohjelmassa.

Keskilämpötila on kohonnut yli kaksi astetta vuodesta 1850 lähtien. Joulukuun keskilämpötila on kohonnut melkein viisi astetta, muiden talvikuukausien yli kolme astetta. Se näkyy myös luonnossa, jäät tulevat myöhemmin, jäiden lähtö on aikaistunut. Myös kukinnat ovat aikaistuneet.” Laaksonen työskentelee Ilmatieteen laitoksella.

Spotlight kävi Pohjois-Hämeessä Hyytiälän metsätutkimusasemalla, jonka tutkimusten mukaan hiilidioksidin määrä ilmakehässä on noussut 10 prosenttia 20 vuoden aikana. Mistä on kyse?

”Päästöt menee skenaarioiden ylärajoilla koko ajan. Me ollaan menossa sen pahimman skenaarion mukaisesti, toistaiseksi. Jos halutaan päästä paremmille skenaarioille niin kyllä pitää ruveta hiilidioksidipäästöjä hillitsemään aika lailla maailmanlaajuisesti.”

Laaksosen mukaan asioiden korjaamisessa ei voida enää odottaa: ”Ei minun mielestäni. On aloitettava mahdollisimman nopeasti.”

Saksassa tutkiva journalisti <strong>David Schraven</strong> on kerännyt mittaustuloksiaja näyttänyt miten meren pinta uhkaa Saksan luoteisrannikkoa.

Myös Suomen etelärannikolla meren pinta nousee. Suomessa kuitenkin oletetaan että maan kohoaminen on ikuinen suoja sitä vastaan.

”Sitä se ei ole. Maa kohoaa Pohjanmaalla nopeammin kuin meren pinta. Helsingin tasolla aletaan olla 50-50 tilanteessa. Helsingistä itään päin meren pinta nousee jo kovempaa vauhtia kuin maa kohoaa.

Mistä Saksan mittaukset kertovat?

”Ne kertovat siitä, että valtamerten pinta on nousussa - globaali keskiarvo noin 20 cm tähän mennessä. Se on koko ajan kiihtynyt 1970-luvulta varsinkin. Se tarkoittaa puolesta metristä metriin vuosisadan loppuun mennessä”, Laaksonen sanoo.

Muokattu: lisätty koko ohjelma katsottavaksi 10.11.2016 MK

Kommentit