Hyppää pääsisältöön

Haluatko suhmuroijaksi? Kokosimme pätevän oppaan kunniallisen suhmurointiliiketoiminnan aloittamiseen.

1. Mitä suhmurointi on?

Suhmurointia esiintyy siellä missä on valtaa ja mahdollisuus toimia julkisuuden ulkopuolella. Suhmurointi ei välttämättä ole laitonta, vaan pyörii harmaalla alueella. Ihmiset yleensä tunnistavat, että suhmurointi on väärin, vaikka lain ja moraalin raja ei aina ole selkeä. Yleisimmät suhmurointituomiot liittyvät virka-aseman väärinkäyttöön ja korruptiorikoksiin.

Infografiikka suhmuroinnista. Lain ja moraalin rajanveto on hankalaa. Kuinka suuri lahja on lahjus?
Infografiikka suhmuroinnista. Lain ja moraalin rajanveto on hankalaa. Kuinka suuri lahja on lahjus? docventures

Suhmurointi edellyttää aktiivista suhdetoimintaa.

2. Näin suhmuroit

a) Rakenna hyvä veli -verkosto.

Suomen suosituinta suhmurointia ovat Hyvä veli -verkostot. Tutkimusten mukaan Suomessa on vähän suoraa korruptiota, mutta rakenteellista piilokorruptiota on hankalampi tutkia. Tyypillinen suomalainen korruption muoto ovat hyvä veli –verkostot, jotka vaikuttavat mm. kuntien päätöksentekoon.

b) Suosi sukulaista ja kaveria.

Mikäli olet rekrytoivana osapuolena, valitse virkaan tuttava tai sukulainen. Julkisista hankinnoista vastaavana taas voit pitää näennäisen tarjouskilpailun, mutta sopia tuttavasi kanssa etukäteen, millainen esityksen tulee olla, jotta se tulee valituksi. Ja kas, erinomainen liikesuhde on valmis.

c) Tarjoa ilmainen lounas.

Kunnanvaltuusto on päättämässä kaavasta, joka koskee yritystäsi. Vie vaikutusvaltainen kunnanvaltuutettu golfaamaan ja tarjoa hänelle päivällinen juomineen. Samalla voitte jutella mukavia.

d) Tee tarjous, josta ei voi kieltäytyä.

Olette työyhteisön illanvietossa. Näet, että eräs naimisissa oleva henkilö kuhertelee alaisensa kanssa. Myöhemmin hänellä on valtaa päättää asiasta, joka voisi vaikuttaa taloustilanteesi erityisen epäsuotuisasti. Vihjaise, että irtosuhteen paljastumisella voisi olla ikävät seuraukset.

e) Käytä luottamuksellista tietoa väärin.

Olet palveluksen velkaa tuttavallesi. Paljasta hänelle virastossasi tehty päätös ennen sen julkistamista, jolloin hän saavuttaa johtoaseman kilpailijoihinsa verrattuna.

f) Paina villaisella.

Sinulla on lämmin suhde pomosi kanssa. Hän maksaa sinulle huomattavaa palkkaa eikä hengitä niskaasi. Huomaat hänen tekevän työnsä huonosti ja epäilet hänen varastavan firmalta. Et kerro asiasta sijoittajille, vaan salaat totuuden.

g) Piilota eturistiriidat.

Olette julkisella sektorilla valmistelemassa päätöstä, joka vaikuttaa epäsuorasti yritykseen, jossa olet hiljaisena osakkaana. Et itse näe asiassa eturistiriitaa, sillä ajattelet olevasi tarpeeksi kypsä katsoaksesi asiaa objektiivisesti. Vain yksi henkilö työpaikallasi tietää yhteydestäsi yritykseen. Hän on kaverisi ja kesken kostean saunaillan otat asian puheeksi. Sovitte, että kärpäsestä on turha tehdä härkästä.

h) Harjoita lahjataloutta.

Politiikassa vaikuttava henkilö ostaa yritykseltäsi palvelun. Älä laskuta häneltä, vaan sano, että se oli lahja. Tällä tavoin hän kenties ajattelee jääneensä sinulle palveluksen auki.

Suhmuroitsijan tulee olla tarkkana seuraavien huolestuttavien kehityssuuntien ja tekijöiden osalta.

3. Suhmuroija, varo näitä

suhmuroitsijoiden sanontoja: en ole tehnyt mitään väärää, en muista, jalka tuli kipeäksi, tämä on ajojahti.
suhmuroitsijoiden sanontoja: en ole tehnyt mitään väärää, en muista, jalka tuli kipeäksi, tämä on ajojahti. docventures
  • LAINSÄÄDÄNTÖ. Pidä tietämyksesi korruptiorikoksista ajan tasalla ja tutustu porsaanreikiin. Lobbaa lainsäätäjiä!
  • LÄPINÄKYVYYS. Avoimuus on ykkösvihollinen. Pidä päätösten valmisteluvaiheet piilossa ja vältä kaikkea ylimääräistä tiedottamista.
  • VALVONTA. Älä riko vakavia lakeja, hanki kallis juristi ja tehokas silppuri.
  • ETIIKKA. Jätä huomioimatta toimintaasi koskevat eettiset ohjeet (kuten vaikka journalistin ohjeet). Jos sinua moititaan niiden rikkomisesta, puolustaudu sanomalla, että ne ovat vain suosituksia eivätkä ne olleet päteviä kyseisessä tapauksessa.
  • KANSALAISAKTIIVISUUS. Pidä toimintasi niin hyvin piilossa, ettei joku yli-innokas kukkahattusetä tai -täti käräytä sinua. Jos näin kuitenkin käy, vaadi ilmiantajan nimeä julkisuuteen ja kerro, että hänellä on henkilökohtaisia ongelmia kanssasi.

Nuorisosäätiö monessa mukana

Suhmurointia
Suhmurointia Docventures

Nuorisosäätiö on omien sanojensa mukaan yhteishyödyllinen yhteisö, joka tarjoaa nuorille tukea itsenäistymisessä ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Nuorisosäätiö saa avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta ja Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY). Molemmat ovat julkisin varoin pyöriviä organisaatioita. Säätiö on ollut viime vuodet keskustavaikuttajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen hallussa.

Vaalirahavyyhti

Nuorisosäätiö sai kunnian olla mukana vuonna 2007 alkaneessa vaalirahakohussa. Keskustan eduskuntarhmän puheenjohtaja Timo Kalli kertoi vuonna 2008, ettei julkista vaalirahoitustaan, sillä ilmoittamatta jättämisestä ei saanut rangaistusta. Vaalirahoitusta alettiin tutkia useiden tahojen toimesta ja tässä vaiheessa Nuorisosäätiö pääsee julkisuuteen.

Keskustan Nuorisosäätiö on jakanut tuhansien arvosta vaalitukea vastoin omia sääntöjään. Rahaa oli jaettu esimerkiksi Matti Vanhaselle, Jukka Vihriälälle ja Antti Kaikkoselle. Vanhanen oli säätiön entinen puheenjohtaja ja Kaikkonen senhetkinen puheenjohtaja. Vihriälä oli RAY:n hallituksen puheenjohtaja, ja RAY oli jo tuolloin jakanut Nuorisosäätiölle miljoonien eurojen edestä tukea.

Kohun seurauksena Kaikkonen erosi puheenjohtajan tehtävästään, mutta jäi säätiön hallitukseen. Hänet tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomion saivat myös säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Jorma Heikkinen, entinen asiamies Seppo Pyykkönen sekä hallituksen jäsen Aki Haaro. Heikkinen sai vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen, sillä hän oli lahjoittanut rahaa Vihriälälle ja siten hänen nähtiin vaikuttaneen RAY:n toimintaan. Vihriälä tuomittiin törkeästä lahjusten ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän oli ottanut Nuorisosäätiöltä vastaan etuuksia noin 35 000 euron edestä.

Kiinteistöbisnekset

Kesällä 2016 Yleisradio kertoi, että Nuorisosäätiö oli päässyt uudestaan viranomaisten tutkintaan. Kävi ilmi, että säätiö on alkanut tehdä merkittävää voittoa, mikä on ristiriidassa säätiön alkuperäisen tarkoituksen kanssa. Säätiön johtajien omat liiketoimet kytkeytyvät säätiöön ja säätiöllä on ollut riskipitoista ja jopa veroparatiiseihin liittyvää sijoitustoimintaa.

Viimeisimpiin jätti-investointeihin ei Nuorisosäätiö ole saanut Aran tai RAY:n tukia. Tämä on sinänsä ollut Haarolle ja Nousiaiselle ilahduttava asia: sijoituksia eivät ole sitoneet julkisen rahoituksen rajoitukset, kuten se, että asuntoja tulisi tarjota kohtuuhintaan tai muuta tylsää.

Uramahdollisuuksia löytyy erilaisista yhdistyksistä ja säätiöistä, virkamiesten joukosta ja tietenkin yksityisyrittäjänä. Onnea suhmurointiin!

Lähteet:
Professori Ari Salminen, Vaasan yliopisto.
Yleisen oikeustieteen professori Panu Minkkinen, Helsingin yliopisto.
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopisto.
Ari Salminen; Rakenteellinen korruptio, kartoitus riskitekijöistä ja niiden hallinnasta Suomessa; 2015
Ari Salminen ja Venla Mäntysalo; Epäeettisestä tuomittavaan: korruptio ja hyvä veli –verkostot Suomessa; 2013
sekä Oikeusministeriön korruptioesite.