TV1 maanantaina 25.6.2018 klo 23.50 - 00.45
Areenassa 30 päivää
Uhanalaisten eläinten salametsästys uhkaa ajaa Afrikan norsut ja sarvikuonot sukupuuttoon jo 15 vuodessa. Kansainvälinen laiton kaupankäynti eläinten ruumiinosilla on kasvanut räjähdysmäisesti.
Salametsästys ja laiton kauppa eivät ole enää vain yksittäisten tekijöiden tai pienten rikollisryhmien bisnestä. Siitä on tullut maailmanlaajuista toimintaa, joka on järjestelmällisesti toimivien rikollisjärjestöjen käsissä.
Palkitun ohjaajan Jakob Kneserin dokumentti selvittää, ketkä salametsästystä ja laitonta kauppaa johtavat? Ketkä ostavat uhanalaisten eläinten osista valmistettuja tuotteita? Miksi norsunluusta ja sarvikuonon sarvesta on tullut kultaakin arvokkaampi sijoituskohde?

Norsunluun hinta kymmenkertaistunut
Salametsästyksestä on tullut kannattavaa liiketoimintaa heti ase- ja huumekaupan jälkeen. Laittoman kaupan arvo on vuosittain noin 20 miljardia dollaria. Mitä harvinaisempi eläin tai eläimen osa, sitä korkeammalle hinta nousee.
Vuoden 2004 jälkeen norsunluun hinta pimeillä markkinoilla on kymmenkertaistunut. Uhanalaisista eläimistä valmistetetuista tuotteista on tullut merkittäviä sijoituskohteita.
Vaurastunut Aasia ostaa
Uhanalaisiin eläimiin liittyvän kaupankäynnin kasvuun on syynä Kiinan ja Kaakkois-Aasian vaurastuminen.
Perinteisessä itämaisessa lääketieteessä eläinten osilla uskotaan edelleen olevan lääkitsevää vaikutusta tai niiden toivotaan tuovan onnea. Norsunluusta tehdyt esineet koetaan myös statussymboleiksi.
Pimeät markkinat verkkoon
Villieläinmafia käyttää tehokkaasti internetin tarjoamia mahdollisuuksia. Tuhannet nettisivut kauppaavat avoimesti uhanalaisista eläimistä valmistettuja tuotteita. Verkossa toimii maailmanlaajuiset markkinat, joita on erittäin vaikea valvoa.
Internistä onkin tulossa kansainvälisen villieläinten salakaupan merkittävin verkosto. Poliisin ja eläinsuojelujärjestöjen mukaan verkkokauppa saattaa pian syrjäyttää perinteiset pimeät markkinat.
Gambling On Extinction. Tuotanto: a&o buero filmproduktion gmbh, Saksa, 2014. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016 Ulkolinja-ohjelmapaikalla.