Hyppää pääsisältöön

Valtataistelu golfkentällä poikinut jo miljoonakulut

Björn Fredriksson
Kotojärven kentän kiistoihin on liittynyt perustajaosakas Björn Fredrikssonin ja satojen pelaajien luottamuspula. Björn Fredriksson mot

Tuskinpa koskaan ennen on golfkentän ympärillä riidelty yhtä verisesti kuin Pornaisen Kotojärvellä viime vuosina. Vastikelintsaus ja iso oikeudenkäynti ovat poikineet jo miljoonakulut. Kiistojen viimeisimpiä käänteitä tehdään oikeussaleissa.

Kenttäyhtiö Kotojärvi Golf lähti pari vuotta sitten perimään oikeusteitse noin 200 osakkaan kapinahenkisiä vastikerästejä. Golffarit löivät kuitenkin vastapalloon omalla vastakanteellaan, jonka mukaan he ovatkin maksaneet vuosia liian suuria vastikkeita.

Laajamittaisen oikeustaiston kulut nousevat todennäköisesti ainakin noin miljoonaan euroon. Nyt kiistassa odotellaan Helsingin hovioikeuden päätöstä. Käräjävaiheessa golffarit eivät ole menestyneet. Tosin päätöksiä ei ole vielä tullut kaikista asiaa puivista yhdeksästä käräjäoikeudesta.

Golf-sodan kustannuksiin voidaan laskea myös pysyvä vastiketappio, joka ohentaa Kotojärven kentän tuloja vuosittain arviolta 200 000 – 300 000 euroa.

Aluksi kaikilla
oli kivaa

Kotojärven golfkenttäyhtiö perustettiin vuonna 1999. Asiat sujuivat pitkään mukavasti. Osakkeita ostelivat golffarit, jotta pääsivät harrastuksensa pariin. Viimeiset vuodet on sitten riidelty rajusti.

Kyse on perustajaosakkaan, entisen pankkimiehen ja nykyisen Kotojärvi Golfin hallituksen puheenjohtajan Björn Fredrikssonin ja satojen entisten pelaajaosakkaiden välisestä täydellisestä luottamuspulasta.

Epäluottamuksen idut ovat kentän omistusrakenteessa. Fredriksson ja hänen lähipiirinsä pitävät hallussaan osakesalkkua, joka takaa äänienemmistön kentän asioihin.

kotojärven golfkenttä
Kotojärven golfkenttä sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. kotojärven golfkenttä mot

Fredrikssonin leirin yksivalta perustuu osakepottiin, josta ei tarvitse maksaa vastikkeita. Vastiketta ei yhtiöjärjestyksen mukaan makseta, jos perustajaosakkaan osakkeen pelioikeutta ei ole otettu käyttöön.

Siis golfkentän vastikkeiden käytöstä voi päättää yksinvaltiaana taho, jonka ei itse tarvitse maksaa vastikkeita.

Yksi esimerkki asiasta on vuoden 2013 yhtiökokous, joka päätti 830 euron vastikkeesta seuraavalle vuodelle.

Summaa vastustettiin yli 300:lla pienosakkaan äänellä, koska rivigolffareiden mielestä kenttä olisi pyörinyt pienemmälläkin maksulla. Ehdotus 830 euron vastikkeesta meni kuitenkin puttaamalla läpi Fredrikssonin ja hänen lähipiirinsä 1022 äänellä. Suuromistajien tukena oli vain kaksi muuta ääntä.

Luottamuspula
vallitsee

Kotojärven kentän osakas Matti Kola luonnehtii pelaajien ja Fredrikssonin luottamuspulaa suureksi. ”Pienosakkaat ovat kokeneet, että heitä rahastetaan väärin perustein,” kommentoi Kola.

Närää ovat herättäneet liiketoimet, joita Kotojärven kenttäyhtiö on tehnyt Fredrikssonin ja tämän lähipiirin kanssa.

Golfkenttä on osittain suuromistajansa Fredrikssonin perheyhtiön mailla. Vuonna 2011 perheyhtiö vuokrasi kenttäyhtiölle kolme hehtaarin alan 9000 euron vuosisummalla.

Fredrikssonin ja tämän lähipiirin hallitsema golfyhtiö sopi siis maksavansa maanvuokraa Fredrikssonin perheyhtiölle.

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman arvioi, että peltohehtaarin vuokra on Etelä-Suomessa 300 – 800 euroa vuodessa, kun Kotojärven kenttä sopi maksavansa 3000 euroa per hehtaari Fredrikssonin perheyhtiölle golfkentän maasta.

Björn Fredriksson puttaamassa
Kotojärven kiistat ovat koskeneet mm. maanvuokrausasiaa. Björn Fredriksson puttaamassa mot

Björn Fredrikssonin mielestä kentän maanvuokrat noudattavat markkinahintoja tai Pornaisten kunnan tontinvuokrausperusteita.

MOT: Ovatko kunnan tontit hyvä vertailukohde golfkentän maille?

”No, ainakin kiinteistöveroa menee saman verran golfkentästä ihan kuin se olisi teollisuusaluetta…en tiedä sitten, tästä voi olla monta mieltä”, aprikoi Björn Fredriksson.

Hän sanoo jäävänneensä itsensä golfyhtiön hallituksen päätöksenteosta tarvittaessa.

Valtaa pidetään
haamukentän äänillä

Fredrikssonin ja lähipiirin yksinvalta perustuu vahvasti osakkeisiin, jotka linkittyvät rakentamattomaan kenttään.

Vuonna 2001 Kotojärvi Golf järjesti osakeannin, jossa perustajaosakkaat saivat merkitä 600 osaketta. Pakettiin kuului, että osakkeita merkinneet perustajaosakkaat kustantavat uuden kentän Kotojärvelle, jos sellainen vielä rakennetaan.

Pienosakkaat saisivat silloin uuden kentän käyttöönsä osallistumatta rakentamiskustannuksiin.

Uutta kenttää ei kuitenkaan ole rakennettu vieläkään, mutta Björn Fredriksson tai lähipiiri ovat käyttäneet haamukentän osakkeiden äänivaltaa. Ilman haamukentän äänipottia Fredriksson ja lähipiiri olisivat menettäneet äänienemmistön.

golfin harrastajia Kotojärven kentällä
Pienosakkaat pääsisivät uudelle kentälle osallistumatta rakentamiskustannuksiin, jos uusi kenttä vielä rakennetaan. golfin harrastajia Kotojärven kentällä mot

Hallituksen jäsenelle
palkkioita

Kotojärven riidat ovat poikineet golffareiden yhteydenottoja poliisiin. Yksi poliisille tehty tutkintapyyntö koski hallituksen juristijäsen Jaakko Ketolalle maksettuja palkkioita.

Ketola on istunut Kotojärvi Golfin hallituksessa yli kymmenen vuotta. Sinä aikana Ketolan osakkuusyhtiö Lakiasiat Ketola & Co on laskuttanut golfyhtiötä. Esimerkiksi vuonna 2011 laskutusta oli ainakin noin 10 000 euroa.

Tutkintapyynnössä väläytettiin, että juristipalkkiot voisivat olla peiteltyä palkkionmaksua Ketolalle hänen hallitustyöskentelystään.

Yhtiökokousten päätösten mukaan Kotojärvi Golfin hallituksen jäsenille ei 2011 kuulunut maksaa palkkioita ollenkaan.

Puttaus
Puttausta Kotojärvellä. Puttaus mot

Jaakko Ketola kiistää, että hän olisi laskuttanut mitään varsinaisista hallitustehtävistä. Laskutus koskee muuta työskentelyä golfyhtiölle toimeksiantojen perusteella, sanoo Ketola.

MOT: Paljonko laskutuksesi Kotojärvi Golfilta on ollut vuositasolla enimmillään?

”En osaa sanoa”, Ketola toteaa.

Toimeksiantoja hänelle on tehnyt golfyhtiön toimitusjohtaja tai sen hallituksen puheenjohtaja Björn Fredriksson.

Poliisin mukaan Ketolan palkkioihin ei liittynyt rikosta, eikä asiasta tehty esitutkintaa. Tutkintapyynnön juristipalkkioista teki Kotojärvi Golfin hallituksessa samaan aikaan itsekin istunut Petteri Kauppinen.

Joukkopako
tropiikkiin

Kotojärven kiistat kärjistyivät lopulta erikoisesti. Yli 200 pienosakasta myi Kotojärven osakkeensa Nordic Golf Investments-nimiselle yhtiölle, joka on rekisteröity Seychellien saarivaltioon keskelle Intian valtamerta.

Kukaan ei tunnu tietävän, keitä viime kädessä on Nordic Golf Investmentsin takana. Golfkentän kannalta ongelma on siinä, että yhtiö ei ole maksanut osakkeidensa vastikkeita. Tänä vuonna vastikekupru on yli 200 000 euroa.

Trooppista rantaa Seychellien saarivaltiossa.
Trooppista rantaa Seychellien saarivaltiossa. Trooppista rantaa Seychellien saarivaltiossa. mot

Nordic Golf Investmentsin asiamiehenä toimi vuosina 2014 - 15 samainen Petteri Kauppinen, joka teki aiemmin kerrotun tutkintapyynnön juristipalkkioista.

Kauppinen sanoo, että Nordic Golf Investmentsin kiinnostus Kotojärven osakkeisiin on saattanut johtua golfyhtiön maaomaisuudesta.

Kyse oli siitä, että mahdollisen golfyhtiön konkurssin kohdalla maaomistukset laitettaisiin ”lihoiksi”. Björn Fredrikssonin mukaan golfyhtiön talous on kuitenkin tänä päivänä kunnossa.

Pankkimiehen
oma roskapankki

Kummastusta on herättänyt myös perustajaosakas Fredrikssonin eräänlainen oma ”roskapankkitoiminta”. Fredriksson on ottanut vastaan Kotojärven kentän osakkeita mm. sellaisilta henkilöiltä, jotka sairauden tai muuton takia ovat halunneet luopua osakkeistaan.

Tällaiselle mahdollisuudelle on kova kysyntä. Golfosakkeiden markkinat ovat romahtaneet. Osakkeista on usein hyvin vaikea päästä eroon edes lahjoittamalla. Ongelma on siinä, että pakollinen vastike pitää tyypillisesti maksaa ulosoton uhalla, vaikkei edes pelaisi.

Björn Fredriksson
Björn Fredriksson. Björn Fredriksson mot

Kotojärvellä perustajaosakas Fredriksson on ottanut vastaan omien sanojensa mukaan 50 – 60 osaketta, joilla on pelattu aiemmin.

Tämän jälkeen Fredriksson itse ei ole maksanut osakkeiden vastikkeita. Tästä aiheutuu noin 40 000 - 50 000 euron vuosittainen lisäkupru golfyhtiön talouteen.

Kotojärvi Golfin yhtiöjärjestys toteaa, että perustajaosakkaan ei tarvitse maksaa vastiketta, jos hänen osakkeensa pelioikeutta ei ole otettu käyttöön. Mutta Fredriksson jättää vastikkeen maksamatta myös sellaisista osakkeistaan, joiden pelioikeus on aikanaan otettu käyttöön.

Fredrikssonin mielestä hänellä on perustajaosakkaana oikeus passivoida hankkimistaan osakkeistaan niiden jo käyttöön otettu pelioikeus.

Yhtiöjärjestyksessä ei mainita suoraan tällaisesta pelioikeuden sammuttamisesta mitään. Fredrikssonin mielestä perustajaosakas saa silti tehdä passivoinnin.

”Tää on meidän tulkinta, ja tästä voi tietysti olla monta mieltä”, hän kommentoi.

Hovioikeuden
päätös tulossa

Parhaillaan noin 200 Kotojärven entistä golfaajaa odottaa Helsingin hovioikeuden päätöstä vastakanteeseen, jonka mukaan vastikkeita on peritty vuosikausia väärin perustein.

Kapinaliikkeen mielestä yhtiöjärjestys on suosinut perustajaosakkaita.

Golfkenttä puolestaan on katsonut omassa kanteessaan, että noin 200 golffaria on laiminlyönyt vastikkeitaan. Hovioikeuden päätös on luvassa syksyn aikana. Sen myötä myös ratkennee, kuka maksaa todennäköisesti miljoonaluokkaan paisuvan laskun oikeudenkäynneistä.

Kommentit