Hyppää pääsisältöön

Viikon luontokuvissa eri perspektiivejä ja värien välkettä

Viikon kuvakollaasi - syksy
Viikon näyttävimmät luontokuvat kollaasissa Viikon kuvakollaasi - syksy luontovuosi

Tällä viikolla #uusiluontokuva-haaste pyöräytettiin uudelle kymmentuhatluvulle. Kuvahaasteeseen on osallistuttu jo yli 30 000 toinen toistaan upeammalla luontokuvalla.

Luontovuoden kuvahaasteen kippari, luontokuvaaja Konsta Punkka on valinnut toisen haasteviikon komeimmat kuvat.

– Lintujen syysmuutto taitaa tällä hetkellä inspiroida luontokuvaajia aika voimakkaasti. Ja nythän niitä lintuja just kannattaakin kuvata, kun seuraavan kerran niitä näkee vasta keväällä. Ruska on myös selkeästi värjännyt koko Suomen. Nää syksyn värit toimii todella hyvin kuvien elävöittäjinä, Konsta korostaa.

Räkättirastas

– Risto Vähämäen kuvaama räkättirastas nököttää pihlajassa ruokailupuuhissa. Rastaan koristeellinen kaulan ja rinnan kuviointi erottuu hyvin tässä alhaalta päin otetussa kuvassa. Perspektiivi korostaa yksityiskohtia ja just se tekee kuvasta mielenkiintoisen. Tässä kuvassa on siististi esillä syksyn väriskaala vihreästä ruskeaan.

Avaa Instagram postaus

Hauras kukka

– Mun tulee harvoin kuvattua makromaailmaa, mut joillekin kuvaajille se on tosi voimakas ilmaisun muoto. Tää kuva tuo mulle mieleen kesän päättymisen ja luonnon valmistautumisen talveen. Kasvien kuvaamisen ei tarvii myöskään olla aina hurjaa muotojen ja värien tykistystä, vaan mielenkiintoisten yksityiskohtien tarkastelemista.

Avaa Instagram postaus

Revontulien leiskuntaa

– Revontulet on Suomessa tosi klassinen kuvauskohde, mutta eihän näihin oikein pysty kyllästymään. Revontulien kuvaaminen on vaikeaa, koska yöllä valo ei meinaa riittää kuvaamiseen: tässä on taltioituna tähdet sekä revontulet, ei siis todellakaan mikään helppo nakki!

Avaa Instagram postaus

Maastoutuja

– Onpa erikoisen mystinen tunnelma tässä kuvassa! Eläinkuvat on yleensä esittäviä tai söpöjä tai molempia. Tässä taltioitu upeesti se, että villieläin usein luonnossa sulautuu ympäristöönsä erottamattomasti. Kuvan kaverin ilmeestä ja olemuksesta välittyy kiinnostus kuvaajaa kohtaan. Tämä kuvaustilanne on varmasti mennyt nopeasti ohi, joten kuvaajalle pisteet kotiin nappikuvasta!

Avaa Instagram postaus

Kansallismaisema ilmakuvassa

– Kiutakönkään maisemat tosi suosittuja kuvauskohteita. Mahtavaa, että kuvaajat haastaa itseään ja etsii aina uusia kuvakulmia. Vesiputousten kuvaamisessa pyritään usein taltioimaan korkeuseroja, mut veden voima erottuu jopa paremmin ylhäältä päin katsottaessa. Siistiä on myös se, että koski jakaa kuvan lähes geometrisesti valon ja varjon puoleen.

Avaa Instagram postaus

Aamun valo

– Mä oikein pysähdyin katsomaan tätä kuvaa. Karut koivunlehdet ja aamukasteen kyllästämän hämähäkinverkko on tosi näyttävä sommitelma. Tän kuvan tärkein elementti on tietenkin ylhäältä loistava valo, joka elävöittää seitin. Harmaa tausta korostaa yksityiskohtia ja kontrastia lehtien ja seitin välillä. Sairaan hieno kuva!

Avaa Instagram postaus

Lisää haasteeseen jätettyjä kuvia Yle Luonnon Instagramissa! Jätä omat kuvasi mukaan tagaamalla luontokuvat #uusiluontokuva tai lähettämällä kuvan Luontovuoden sivulla. Eläköön uusi luontokuva!