TV1 maanantaina 23.12.2019 klo 10.05 - 11.05, Areenassa
Yksi aikakausi Suomessa päättyi kun presidentti Urho Kekkonen pyysi eroa tasavallan presidentin tehtävistä lokakuussa 1981. Eropäätös ei ollut presidentille helppo.
Ohjaaja Ari Lehikoisen dokumentissa Urho läheiset ihmiset kertovat presidentti Urho Kekkosen viimeisistä vuosista. Ohjelma syventää kuvaa presidentti Kekkosesta ihmisenä – yksinäisenä, herkkänä ja haavoittuvana.
Yksinäisyys tuli Tamminiemeen
1970-luvun puolivälissä presidentti Urho Kekkonen oli Suomen ruhtinas ja diktaattori, mutta hän koki myös yhden elämänsä suurimmista tragedioista kun aviopuoliso Sylvi Kekkonen kuoli.
"Sylvin kuoleman jälkeen, havaitsin merkkejä myös muistin heikentymisestä ja ennen kaikkea yksinäisyys tuli Tamminiemeen", muistelee presidentin pojanpoika Timo Kekkonen.

Uusi ystävä taltioi presidentin elämää
Pian presidentin elämään astui uusi nainen, nuori toimittaja Maarit Tyrkkö. Kaksikon välille kasvoi luottamus ja ystävyys.
Tyrkkö taltioi nauhoja, päiväkirjoja, puheita ja kirjeitä pankkiholviinsa, presidentin ja hänen yhteiseen arkistoon, jonne kertyi ainutlaatuista materiaalia presidentin elämästä.
Dokumentti käsittelee presidentti Kekkosen viimeisiä vuosia ennen kaikkea yksityisyyden kautta. Ainutlaatuinen arkistomateriaali, hoitopäiväkirjat ja kuvamateriaali sairastuneesta presidentistä taustoittavat merkkimiehen elämää.
Tuulahdus YYA-ajan Suomesta
YYA-ajan Suomestakin saadaan dokumentissa tuulahdus, kun Neuvostoliiton pitkäaikainen suurlähettiläs Vladimir Stepanov kertoo presidentti Kekkosen salaisista neuvotteluista Karjalan palauttamiseksi takaisin Suomelle.
Salaisuuden verhoja avaa myös Juhani Perttunen, joka on aiemmin vaiennut vuosistaan presidentin kansliapäällikkönä.
Koskettava dokumentti muistuttaa, että aikoinaan lähes Jumalasta seuraavana pidetty Kekkonenkin oli ihminen.
Kuvaus Jouni Soikkeli, leikkaus Antti Isoaho, grafiikka Tomi Paijo, musiikki Kalle Vainio. Tuotanto: Yle, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2018.
