Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Mikä on huippurumpalin svengin salaisuus?

Prisma Studiossa analysoidaan jazzrumpali Teppo Mäkysen (kuvassa) svengin salaisuutta. Mäkysen svengillä ja romanesco-kaalilla on itseasiassa jotain yhteistä.
Prisma Studiossa tutkitaan jazzrumpali Teppo Mäkysen svengin salaisuutta. Mäkysen svengillä ja romanesco-kaalilla on itseasiassa jotain yhteistä. Prisma Studiossa analysoidaan jazzrumpali Teppo Mäkysen (kuvassa) svengin salaisuutta. Mäkysen svengillä ja romanesco-kaalilla on itseasiassa jotain yhteistä. yle tv1

TV1 keskiviikkona 5.10.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 7.10. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä

Voisiko huippurumpalin svengin salaisuuden selvittää tieteen avulla? Otetaan koekaniiniksi jazzrumpali Teppo Mäkynen, avuksi kaksi fysiikan tutkijaa ja ei kun algoritmit raksuttamaan!

Tutkimuksissa on huomattu, että monissa ihmiskehon rytmeissä on tietynlaista epätarkkuutta. Sitä löytyy esimerkiksi taputuksesta, kävelyrytmistä ja sydämensykkeestä. Jos epätarkkuus puuttuu, niin jotain on pielessä. Terve rytmi on siis vähän epätahtinen rytmi.

Tuoressa suomalaisyhdysvaltalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että myös rumpaleiden soitossa on samantapaisia vaihteluita eli se poikkeaa konemaisesta rytmistä. Löytyykö Teppo Mäkysen svengin salaisuus juuri näistä vaihteluista? Mitä muuta testi rumpalista paljastaa?

Miksi kotimatka tuntuu nopeammalta kuin menomatka?

Miksi kotimatka tuntuu paljon nopeammalta, vaikka reitti olisi täsmälleen sama kuin menomatkalla? Tutkijat puhuvat paluumatkaefektistä, mutta pitääkö teesi paikkansa arkielämässä? Päätimme testata asiaa ja lähetimme kolme henkilöä kolmelle edestakaiselle matkalle kolmella eri kulkuneuvolla.

Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan aika kuluu meno- ja paluumatkaa tehdessä ihan samalla tavalla, mutta eroja syntyy, kun ihmiset arvioivat matkan kestoa jälkikäteen.

Hollantilaistutkimuksessa taas huomattiin, että pelkkä tieto siitä, että kyseessä on meno- tai paluumatka, vaikuttaa siihen, miten pitkäksi se koetaan.

Miksi paluumatka kuluu nopeammin kuin menomatka?
Miksi kotimatka tuntuu nopeammalta kuin menomatka? Ja onko näin todella? Miksi paluumatka kuluu nopeammin kuin menomatka? yle tv1

Maailmanensi-illassa tekoälyn säveltämä kansanlaulu

Prisma Studio testasi, kuinka tekoäly taipuu kansanperinteen uudelleentulkitsijaksi. Miltä kuulostaa tekoälyn säveltämä suomalainen kansanlaulu?

Studiossa keskustelemassa avaruustutkija Sini Merikallio, teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen ja psykologi Jukka Häkkinen. Ohjelmaa luotsaa toimittaja Reetta Rönkä.