Hyppää pääsisältöön

Psykedeelinen aavikkorokkari karauttaa Euroopan World Music –radiolistan ykköseksi

Noura Mint Seymali
Noura Mint Seymali Kuva: Bechir Malum Noura Mint Seymali

Listaykköseksi noussut laulaja Noura Mint Seymali nostaa Länsi-Afrikan Mauritanian parrasvaloihin. Ikivanha maurilainen perinne saa tässä sähköisen uudelleen tulkinnan, johon virran kytkee aviomiehen sähkökitara. Naiset Brasiliasta ja Kreikasta jakavat muutkin mitalit. Suomen folk-hop-naislaulukvartetti Tuuletar jatkaa hienosti listan kärkikympissä.

Uutuusalbumeja tällä lokakuun listalla on viisi. Karttapallo auttaa kun pitää paikallistaa listalla harvoin esillä olevat maat Makedonia, Malawi, Kamerun ja Kap Verde. Harri Tuominen esittelee Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmien eniten soittamat alan albumit videoina.

1. Arbina - Noura Mint Seymali, Mauritania

(Edellinen sijoitus listalla: 46)

Senegalin pohjoispuolisen Mauritanian musiikki on päässyt esiin vasta viime vuosina, kun Saharan hypnoottinen blues-rokkari, laulaja Noura Mint Seymali on noussut isoksi nimeksi maailmanmusiikkipiireissä. Nyt ilmestynyt naisen toinen kansainvälinen albumi on syksyn tärkeimpiä world music -julkaisuja. Kesällä Noura Mint Seymali esiintyi Eurooppassa osana brittirokkari Damon Albarnin Africa Express -kiertuetta. Albumin nimikappale Arnina on samaan aikaan sekä uskonnollinen ylistyslaulu että syöpäseulontaopas naisille. "Suojele meitä pahalta energialta, auta meitä pitämään yllä tunnelma", laulaa Noura tässä videokappaleessa Na Sane.

2. Mulher do Fim do Mundo (The Woman at the End of the World) - Elza Soares, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Rio de Janeiron favela-ghettoalueella noin 80 vuotta sitten syntynyt Brasilian kiisteillyin sambalaulaja on ikoniseen asemaan noussut Elza Soares. Rajun ja rujon menestyslevynsä hän on tehnyt Sao Paulon kokeellisen "likaisen samban" nuorten sanansaattajien kanssa. Oma isä myi Elizan aviovaimoksi vain 12-vuotiaana. Laulujen aiheet ovatkin rankkoja: perheväkivalta, rasismi, orjuus, prostituutio, hengissäpysyminen, heroiiniriippuvainen transvestiitti ja sammumaton seksuaalisuus. Tällä konserttivideolla nähdään Elza Soares esittämässä albumin nimikappaletta Nainen maailman lopussa ison yhtyeen soittamana.

3. NYN - Kristi Stassinopoulou & Stathis Kalyviotis, Kreikka

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Kristi Stassinopoulou & Stathis Kalyviotis -duon levyllä kuullaan kreikkalaisen perinnemusiikin pohjalta tehtyjä uusia sävellyksiä, psykedeliaa ja elektroniikkaa, jopa punk-asennetta. Tästä lähtökohdasta juontaa albumin nimi NYN. Se on muinaiskreikkaa ja kääntyy sanalla "nyt". Eli eletään tässä hetkessä, eikä pahoiteta mieltä ajattelemalla entistä tai tulevia vastoinkäymisiä. Tässä veteraaniduossa Kristi Stassinopoulou laulaa ja Stathis Kalyviotis soittaa luutun sukuista kreikalaista lauto’a ja säätää elektroniikkaa. Videolla Kristi Stassinopoulou harjoittelee treenikämpällä albumikappaletta Ouden Oida (En tiedä mitään).

4. Heritage - Richard Bona & Mandekan Cubano, Kamerun/USA/Kuuba

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Kuubalaisen musiikin ystäville saattaa tulla yllätyksenä, että Kamerunista kotoisin oleva virtuoosibasisti Richard Bona hallitsee latinorytmit vakuuttavasti laulua myöten. Tämän "Afrikan Stingin" yhteistyölista on aivan mairitteleva: Chick Corea, Herbie Hancock, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Joe Zawinul, Paul Simon, Stevie Wonder, John Legend - ja latinokunkku Tito Puente. Richard Bonan seitsemäs oma albumi Heritage (Perintö) on miehen ensimmäinen afro-kuubalainen levy. Sillä hän tutkii alkuperäisten afrikkalaisten rytmien alkemiaa Kuubassa. Mandekan Cubano –yhtye koostuu New Yorkin latino-ässä-veteraanisoittajista. Studiossa on kuvattu kappale Jokoh Jokoh.

5. Urgent Jumping! East African Musiki Wa Dansi Classics, Eri Itä-Afrikan maita

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Länsi-Afrikan musiikki on kerännyt valtaosan länsimaisen yleisön huomiosta, mutta tälle mainiolle tupla-cd-levylle on kerätty 27 Itä-Afrikan tanssimusiikkihittiä vuosilta 1972-1982. Noina aikoina varsinkin Kenian pääkaupunki Nairobi veti puoleensa magneetin lailla muusikkoja myös naapurimaista, Tansaniasta, Sambiasta, Zairesta ja Etelä-Afrikasta. Tyylejä riittää bengasta zilipendwaan ja Kongo-mambosta Havaijikitara-rumbaan. Swahilia sopii treenata laululyriikoiden mukana. Videoita näistä raidoista ei ole, joten tässä tansanialainen afro-rock-soul-audioklippi vuodelta 1973, Sunburst Bandin kappale Enzi Za Utumwani.

6. Legend of Funaná – The Forbidden Music of the Cape Verde Islands - Bitori, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Kap Verden saaristoa siirtomaanaan hallineet portugalilaiset kielsivät köyhän kansan funaná-musiikin. He pitivät sitä alempien luokkien kumousmusiikkina - kun sitä vielä laulettiin paheksuttavalla kreoli-kielellä. Itseoppinut hanuristi Bitori, oikealta nimeltään Victor Tavares soitti funanáa jo 1950-luvulla, mutta häneltä kesti yli 40 vuotta ensialbumin äänitämiseen. Legend of Funaná julkaistiin vuonna 1997, kun Bitori oli 59-vuotias. Siitä tuli klassikko Kap Verdellä. Nyt Analog Africa-levy-yhtiö on julkaissut sen ensi kerran länsimaissa. Ja siksi Bitori teki viime kesänä keikkoja Euroopassa. Videolla nähdään herttainen luomuesitys kappaleesta Tchora Pobreza.

7. Zomba Prison Project - I Will Not Stop Singing, Malawi

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Etelä-Afrikan rutiköyhän Malawin tasavallan pahamaineisimman vankilan Zomban vangit ja vartijat esittävät omia jopa inho-realistisia laulujaan, omanlaisia blueseja, tällä kenttä-äänitys-albumilla. Länsimainen levytuottaja Ian Brennan kävi äänittämässä jo toisen albumin tässä vankilassa. Parin vuoden takainen ensimmäinen levy sai suuren huomion, jopa Grammy-palkintoehdokkuuden. Laulettuja sähkösanomia nämä tavallaan ovat: on katumusta, odotusta, murhetta, varoituksia ja hiukan toivoakin. Viiden minuutin minidokumenttivideo näyttää elämää muurien sisällä.

8. Brass Like It Hot - Džambo Aguševi Orchestra, Makedonia

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Makedonian trumpettikuninkaan Džambo Aguševin orkesterin ensimmäinen kansainvälinen julkaisu Brass Like It Hot pongahtaa heti soittolistalle. Jo 11-vuotiaana Džambo Agušev voitti ensimmäisen kilpailunsa maailman suurimmilla trumpettifestivaaleilla Serbiassa. Kerran vuodessa parintuhannen asukkaan Gucan kylään pakkautuu peräti 600 000 juhlijaa. Balkanin torvibändien tulevaisuus on hyvissä käsissä, kun tämä Džambo, suomeksi "erittäin nopea" on puikoissa. Pari vuotta vanhalla videolla Džambo Aguševi Orchestra töräyttää jokilaivan kannella kappaleen Shake it boom boom.

9. Live Wires, Söndörgő, Unkari

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Unkarin ylpeys, viime vuosina kansainvälisen läpimurron tehnyt Söndörgő-yhtye on juuri julkaissut konserttialbumin. Se on äänitetty vuosien 2010 ja 2015 välillä Roskilden ja Szigetin festivaaleilla sekä hienoissa konserttitaloissa Wienistä Pariisiin ja tietenkin Budapestiin. 21 vuotta sitten perustettu Söndörgő soittaa omia sävellyksiä tamburitza-tyylillään Itä-Euroopan folk-tunnelmissa Serbiasta Makedoniaan ja Turkista juutalais- ja mustalaisperinteeseen. Live Wires -uutuusjulkaisua esittelee tämä puolentoista minuutin kestoinen äänipostikortti.

10. Tules maas vedes taivaal - Tuuletar, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 8)

World Music Charts Europe -listan top kympissä pysyy suomalainen naiskuoro Tuuletar. Tyyliään tämä nelikkö kutsuu folk-hopiksi. Ja mikä uskomattominta: kaikki äänet tuotetaan luomuna eli suulla ja käsillä. Koneita ei käytetä, korkeintaan kurkusta tulevia ääniä muokkamaan. Myös rumpu-rytmit tuotetaan suulla – siis beat-boksaamalla. Suomalainen kansanperinne on näiden omien kappaleiden pohjana. Ja mitä tarkoittaa kvartetin nimi Tuuletar? Se tarkoittaa tuulta hallitsevaa naispuolista luonnonhenkeä, sitä sanaa ovat jo ikiaikaiset runonlaulajamme käyttäneet. Kansainvälillä estradeilla jo paljon esiintyneen yhtyeen tarina tarkentuu tällä syyskuisella esittelyvideolla.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Entä millä tavalla WMCE kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai vanhoja listoja neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on erittäin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena

Kommentit