Hyppää pääsisältöön

Ratkaise Rosan koodi!

Lisäys 1.2.2017 Huom! Peliä ei päivitetä enää 31.1.2017 jälkeen ja osa tehtävistä saattaa lakata toimimasta.

Rosa on huippukoodari, jonka on saatava häädettyä paha Griefmaster verkosta käynnistämällä koko verkko uudestaan. Rosa tarvitsee nyt apua!

Rosan koodi -pelin ajatuksena on kerätä koodeja, joilla saa auki Rosan tarinaan uusia osia. Peliä voi pelata ns. oikeassa maailmassa (kouluissa, kirjastoissa ja museoissa) sekä netissä (esim Minecraft, Scratch, Instagram). Ruusu on symboli, joka johdattaa tehtävien ja koodien jäljille. Kohderyhmänä ovat 7-12-vuotiaat.

Rosan koodi voi olla osa ohjelmointiopetusta, joka kuuluu alakoulujen opetussuunnitelmaan. Kaikki pelin materiaali on Ylen tuottamaa ja kaikenikäisille sopivaa.

Rosan seikailu on jaettu kuuteen jaksoon, joista ensimmäinen on vapaasti katsottavissa. Seuraavat viisi pääsee katsomaan tehtäviä ratkomalla. Jaksoihin kuuluu erilaisia teemoja, kuten esimerkiksi nettikiusaaminen, peliriippuvuus ja ystävyys, ja niiden avulla voi herätellä keskusteluja luokissa.

Osallistumisohjeet

Rosan koodi -peli alkaa tiistaina 4.10.2016 ja päättyy 31.1.2017. Tehtävät täydentyvät vähitellen: materiaalipaketti Rosan koodin ratkaisemiseen löytyy täältä.

Rosan koodi -peliin osallistuminen on helppoa:

  1. Tulosta koodijulisteet ja kiinnitä ne paikkoihin, joihin lapsilla on pääsy.
  2. Sijoita ruusu-symboleita lähelle koodijulisteita siten, että koodijulisteet voi löytää ruusujen avulla.
  3. Luo vihje, joka ohjaa lapset ruusujen jäljille.
  4. Kirjoita vihje auloihin kiinnitettäviin mainosjulisteisiin ja/tai digitaalisten näyttöjen kuviin.
  5. Pidä mahdollisuuksien rajoissa kirjaa Rosan koodi -kävijöistä, jotta projektin yhteenvedossa tiedetään miten hyvin lasten aktivointi on onnistunut. Kampanjan päätyttyä lähetä tiedot projektin tuottajalle Wesa Aaprolle.

Pelin ratkaisukoodit syötetään rosankoodi.fi-sivulle.

Lisäksi olemme kiitollisia jos lähetät tehtävän toteutuksesta lyhyen kuvauksen (mielellään valokuvin) Rosan koodin sähköpostiin.

Jos jaat tietoa tehtävästä sosiaalisen mediassa, käytä hashtagia #rosankoodi.

Tehtävän lisäksi Rosan koodiin liittyy pedagoginen paketti, joka on suunnattu pääasiassa opettajille, mutta myös muille kasvattajille. Se sisältää kuvauksen jokaisesta tehtävästä ja sitä voi hyödyntää lasten kanssa esim. Scratch-työpajoissa.

Edit: 8.10.2016 lisätty kartta.
17.10.2016 päivitetty karttaa.

Kommentit