Hyppää pääsisältöön

Kuvitteellinen muukalaiskieli klingon on yhä Star Trek -fanien suosiossa

Annual Parade for Trek Fest in Riverside, Iowa.
Star Trek -juhlat Iowan Riversidessa vuonna 2014. Annual Parade for Trek Fest in Riverside, Iowa. Kuva: IowaPipe / Flickr Klingonit,Cosplay

Kulttisarja Star Trekin klingonit puhuvat omaa klingonin kieltään. Se kuuluu kielenä samaan sarjaan kuin Tähtien sodassa puhuttavat ewok ja hutt, J. R. Tolkienin kehittämät haltiakielet quenya ja sindar sekä Hérgen Tintti-sarjakuvissa puhuttava borduuri, kuvitteellisen Bordurian kieli. Kyse on keinotekoisista taidekielistä, jotka eivät ole syntyneet osana kulttuuria, vaan jotka on kehitetty tietoisesti.

Klingonit ovat ihmistä muistuttava muukalaislaji Star Trek -sarjassa ja -elokuvissa. Tunnetusti klingonit ovat karskeiksi kuvattuja sotureita, ja se näkyy myös heidän kielessään. Klingonin kieltä äännetään Star Trek -harrastaja, tietokirjailija Juho Kuorikosken mukaan tiukasti töksäyttäen.

Soturilajin toiminnallisuutta korostaa, että kuvitteellisen kielen sanasto koostuu lähinnä verbeistä. Tervehdyskin – nuqneh – merkitsee kirjaimellisesti ”mitä haluat?”.

Klingonin kielen taustalla on kalifornialaista mutsun-intiaanikieltä tutkinut kielitieteilijä Marc Okrand. Hän kehitti kielen Star Trek -sarjan tuotantoyhtiön tarpeisiin, ja kieli kehittyi sekä laajentui tieteisfiktion edetessä.

US linguist Marc Okrand, the creator of the Klingon language, smiles during the 'qepHom', a small meeting of Klingon speakers, at a hostel in Saarbruecken, Germany, 30 October 2015. About 60 Star Trek fans are learning the fictional Klingon language from
Kielitieteilijä Marc Okrand on kehittänyt klingonin kielen. US linguist Marc Okrand, the creator of the Klingon language, smiles during the 'qepHom', a small meeting of Klingon speakers, at a hostel in Saarbruecken, Germany, 30 October 2015. About 60 Star Trek fans are learning the fictional Klingon language from Kuva: EPA / Oliver Dietze Marc Okrand,kielitieteilijät,tutkijat,Klingonin kieli

Star Trek -fanit ovat innostuneet erityisesti klingonin kielestä, ja klingonin tunnettuus selittyykin pitkälti fanikulttuurilla ja sillä, että klingoniin viitataan toistuvasti populaarikulttuurissa. Juho Kuorikosken mukaan myös Star Trekin myöhemmät käsikirjoittajat ovat vaikuttuneet omassa nuoruudessaan Okrandin kehittämästä kielestä ja kanonisoineet sen.

Muut Star Trekin kymmenistä muukalaiskielistä eivät ole saaneet osakseen samanlaista suosiota kuin klingonin kieli. Juho Kuorikoski selittää kielen suosiota sillä, että itse klingoneiden laji on koettu sekä liittolaisina että vihollisina samastuttavammaksi kuin muut sarjan humanoideista.

Fanit pitävät puhdasoppisuudesta kiinni

Klingonilla on oma aakkosto, ja kieleen kuuluu noin 2000 virallista sanaa. Fanipiireissä sanoja on kehitetty lisää, mutta tiukimmat ja vannoutuneimmat fanit suostuvat pitämään vain Okrandin kehittämiä sanoja klingonina.

Kielipurismia eli kielen oletetusta ”puhtaudesta” kiinni pitämistä liittyy siis jopa kuvitteellisiin kieliin. Ehkä purismi onkin tietoisesti kehitettyjen kielien yhteydessä ymmärrettävämpää kuin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa syntyneiden oikeiden kielien osalta. Kun oikeat kielet joka tapauksessa ovat syntyneet suhteessa toisiin kieliin, niiden alkuperäinen puhtaus on nykykielitieteilijöiden mukaan vanhentunut myytti.

Koska klingonin kielen on kehittänyt yksi kielitieteilijä, siihen liittyvä purismi on jollain tavalla oikeutettua. Klingon ei ole syntynyt klingonien suussa vaan Marc Okrandin työpöydällä.

Klingon and Blues Brothers cosplayers at the 2016 Phoenix Comicon at the Phoenix Convention Center in Phoenix, Arizona.
Klingoneiksi ja Blues Brothers -hahmoiksi pukeutuneita faneja vuoden 2016 Phoenix Comicon -tapahtumassa Arizonassa. Klingon and Blues Brothers cosplayers at the 2016 Phoenix Comicon at the Phoenix Convention Center in Phoenix, Arizona. Kuva: Gage Skidmore / Flick Klingonit,Blues Brothers 2000,Cosplay,fanit,Star Trek

Toisaalta klingonkaan ei ole välttynyt muiden kielten vaikutteilta, sillä Okrandin tutkiman mutsun-intiaanikielen on ajateltu vaikuttaneen klingoniin. Lisäksi Juho Kuorikosken mukaan klingonin kieli muistuttaa kieliopillisesti mongolikieliä.

Onpa huomattava sekin, että ensimmäiset klingoninkieliset vuorosanat eivät olleet Okrandin sepittämiä vaan näyttelijä James Doohanin keksimiä. Noiden Doohanin vuorosanojen pohjalta Okrand alkoi kehittää klingonin sanastoa.

Klingonkin on siis sittenkin sosiaalisesti vuorovaikutuksessa kehittynyt kieli.

Suomea Star Trekissä

Star Trekissä on kuultu myös muita eksoottisia kieliä kuin klingonia. Yksi näistä kielistä on suomen kieli, sillä neljännessä Star Trek -elokuvassa Kotiinpaluu (The Voyage Home, 1986) valaanpyytäjät puhuvat suomea.

Klingoneita. SDCC 2014.
Klingoneiksi pukeutuneita faneja San Diego Comic-Con -tapahtumassa vuonna 2014. Klingoneita. SDCC 2014. Kuva: GeekTechLive / Chris Favero / Flick SDCC 2014: Guardians of the Galaxy Sequel Coming in 2017

Elokuvassa kapteeni Kirk palaa miehistöineen menneisyyteen hakemaan sukupuuttoon kuollutta ryhävalasta elokuvan aikakaudelle, ja Star Trek -konkarit nappaavat valaan valaanpyytäjien edestä, juuri kun nämä ovat ampumassa harppuunaa.

Suomenkieliset valaanpyytäjät huutavat esimerkiksi:

– Tuolla se puhaltaa!
– Valaita edessä!
– Mikä helvetti tuo oli?

Kuuntele klingonin kielestä enemmän

Aristoteleen kantapäässä 5.10.2016 vieraana Juho Kuorikoski

Klingoniin on liittynyt myös oikeuskiistaa. Ajantasassa asiaa ruotii toimittaja Kaija Kellman.

Katso

Star Trek -fanit Mike Pohjola ja Taneli Tikka Tähtihetken vieraina.

Kuvatiedot

Riverside Trek Fest 2014. Flick: IowaPipe. CC BY 2.0.

Klingon & Blues Brothers cosplayers. Flick: Gage Skidmore. CC BY-SA 2.

Klingons! SDCC 2014. Flick: Chris Favero. CC BY-SA 2.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri