Hyppää pääsisältöön

Maailman parhaimmat pönttövinkit: Puhdistus ja ripustus

Miten tehdä linnunpöntön puhdistamisesta ja ripustamisesta mahdollisimman helppoa? Miljoona linnunpönttöä -ryhmän pönttönikkarit kertoivat vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon jo pöntön rakennusvaiheessa.

Perinteisessä talkoopöntössä puhdistus tapahtuu katon kautta. Kattopala on naulattu kiinni pöntön seinään yhdellä naulalla toisesta takakulmasta. Katto pysyy paikallaan rautalangan avulla, joka on viritetty katon yli ja kieputettu molemmilla sivuseinillä olevan naulan ympärille.

Linnunpöntön katon mitat.
Perinteinen talkoopönttö puhdistetaan katon kautta. Linnunpöntön katon mitat. Kuva: Yle, Tiina Klemettilä linnunpöntöt

Talkoopönttömalli toimii hyvin, mutta varsinkin, jos pönttöjä on tyhjennettävänä useampia, puhdistusurakka sujuu joutuisammin etuseinän kautta.

Kari Hintikan vinkkaaman pöntön etuseinä on saranoitu kiinnittämällä se molemmilta sivuilta nauloilla kiinni runkoon. Kun alalaidassa olevan naulasta väännetyn lukitussalvan kääntää etuseinän edestä sivuun, etuseinä avautuu alaosasta ulospäin nostamalla. Avatusta etuseinästä on helppo vetää vanhat pesätarpeet ulos. Puhdistamiseen Hintikka käyttää raudasta tehtyä "kolaa”, jolla hän vetää avatusta pöntöstä pesätarpeet kätevästi ulos.

linnunpönttö
Kari Hintikka kopioi pönttönsä mallin 70-luvulla ilmestyneestä Valittujen palojen lintukirjasta. linnunpönttö Kuva: Kari Hintikka miljoona linnunpönttöä

Ripustuksessa voi käyttää esimerkiksi vanhaa sähköjohtoa. Puun ympärille sidottavaa lenkissä on oltava väljyyttä, ettei puu kuristu kasvaessaan. Kun pönttöä puhdistetaan, sitä kannattaa hieman kohottaa, ettei kiinnityslanka kasva ajan saatossa puuhun kiinni. Hintikka on laittanut naurun alle tarjolle myös koirankarvoja, joilla tintit voivat vuorata pesänsä.

linnunpönttö
Tintit voivat pehmustaa pesänsä koirankarvoilla. Kuvassa näkyy myös etuseinän lukitussalvat. linnunpönttö Kuva: Kari Hintikka linnunpönttö

Markku Sippari esittelee neljä erilaista pönttömallia, jotka on helppo puhdistaa ja ripustaa.

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä