Hyppää pääsisältöön

Maailman parhaimmat pönttövinkit: Puhdistus ja ripustus

Miten tehdä linnunpöntön puhdistamisesta ja ripustamisesta mahdollisimman helppoa? Lue aktiivisten pönttönikkareiden parhaimmat vinkit, jotka kannattaa ottaa huomioon jo pöntön rakennusvaiheessa.

Perinteisessä talkoopöntössä puhdistus tapahtuu katon kautta. Kattopala on naulattu kiinni pöntön seinään yhdellä naulalla toisesta takakulmasta. Katto pysyy paikallaan rautalangan avulla, joka on viritetty katon yli ja kieputettu molemmilla sivuseinillä olevan naulan ympärille.

Linnunpöntön katon mitat.
Perinteinen talkoopönttö puhdistetaan katon kautta. Linnunpöntön katon mitat. Kuva: Yle, Tiina Klemettilä linnunpöntöt

Talkoopönttömalli toimii hyvin, mutta varsinkin, jos pönttöjä on tyhjennettävänä useampia, puhdistusurakka sujuu joutuisammin etuseinän kautta.

Kari Hintikan vinkkaaman pöntön etuseinä on saranoitu kiinnittämällä se molemmilta sivuilta nauloilla kiinni runkoon. Kun alalaidassa olevan naulasta väännetyn lukitussalvan kääntää etuseinän edestä sivuun, etuseinä avautuu alaosasta ulospäin nostamalla. Avatusta etuseinästä on helppo vetää vanhat pesätarpeet ulos. Puhdistamiseen Hintikka käyttää raudasta tehtyä "kolaa”, jolla hän vetää avatusta pöntöstä pesätarpeet kätevästi ulos.

linnunpönttö
Kari Hintikka kopioi pönttönsä mallin 70-luvulla ilmestyneestä Valittujen palojen lintukirjasta. linnunpönttö Kuva: Kari Hintikka miljoona linnunpönttöä

Ripustuksessa voi käyttää esimerkiksi vanhaa sähköjohtoa. Puun ympärille sidottavaa lenkissä on oltava väljyyttä, ettei puu kuristu kasvaessaan. Kun pönttöä puhdistetaan, sitä kannattaa hieman kohottaa, ettei kiinnityslanka kasva ajan saatossa puuhun kiinni. Hintikka on laittanut naurun alle tarjolle myös koirankarvoja, joilla tintit voivat vuorata pesänsä.

linnunpönttö
Tintit voivat pehmustaa pesänsä koirankarvoilla. Kuvassa näkyy myös etuseinän lukitussalvat. linnunpönttö Kuva: Kari Hintikka linnunpönttö

Markku Sippari esittelee neljä erilaista pönttömallia, jotka on helppo puhdistaa ja ripustaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Luonto