Hyppää pääsisältöön

Osallistu: Vetoa kansanedustajiin sote-suhmuroinnissa! #PelastetaanSote!

Riku Rantala rekrytoi poliitikkoja Hyvinvointivaltion kummit Ltd:n palvelukseen
Riku Rantala rekrytoi poliitikkoja Hyvinvointivaltion kummit Ltd:n palvelukseen Kuva: Gimmeyawallet Productions/Frank Rizzo Riku Rantala,paavo arhinmäki

Kansalaisjärjestö Hyvinvointivaltion kummit päätti hiljattain yhtiöittää itsensä ja osallistua sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutukseen. Jotta Cayman-saarille rekisteröity uusi yhtiö saisi maksimaalisen rahallisen hyödyn sote-uudistuksesta, tarvitsee se palvelukseensa kokeneita asiantuntijoita politiikan ja hallinnon piiristä. Yhtiö kertoo tarjoavansa kilpailukykyisen palkan (aina tuplat politiikkaan tai julkishallintoon verrattuna), reippaan, yrittäjähenkisen ja vahvaan kasvuun suuntautuneen työyhteisön sekä kattavat kansainvälisen konsernin verosuunnitteluedut.

Työpaikkailmoitus TE-palveluiden verkkosivuilla.
Sote-suhmuroijan avoin työpaikka ilmoitettiin myös TE-palveluiden verkkosivuilla. Työpaikkailmoitus TE-palveluiden verkkosivuilla. docventures

Paitsi ettei oikeasti. Kyseessä on tempaus, jonka avulla Docventures-kaksikko Tunna Milonoff ja Riku Rantala haluavat herätellä kansalaisia siihen, miten suuren luokan suhmuroinnista sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa eli sotessa on kyse. Suurennuslasin alla ovat erityisesti tapaukset, joissa politiikan vaikuttajia on hypännyt lennosta monikansallisten terveyspalveluyhtiöiden leipiin. Tempauksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat, ja juttu nousi saman tien päivän luetuimmaksi artikkeliksi.

Samanaikaisesti julkaistiin hyvinvointivaltionkummit.fi -sivulla työkalu, jonka avulla kansalaiset voivat käyttää oikeuttaan ja vedota edustajiinsa kertomaan oman kantansa sote-uudistukseen hashtagilla #PelastetaanSote. Häsäri nousi välittömästi viraaliksi Suomi-twitterin pinnalle.

#PelastetaanSote hashtag lähti viraaliksi heti ensimmäisenä päivänä.
#PelastetaanSote nousi välittömästi viraaliksi Suomi-twitterin pinnalle. #PelastetaanSote hashtag lähti viraaliksi heti ensimmäisenä päivänä. twitter,Docventures

Kansanedustajia puoluekentän eri laidoilta on vastannut eri tavoin Docventuresin haasteeseen:

Paavo Arhinmäki (vas) oli kriittinen erityisesti valinnanvapautta kohtaan.

Skip Twitter post

Tiina Elovaara (ps) vaati loppua sopimuksille verokikkailijoiden kanssa.

Skip Twitter post

Li Andersson (vas) teki linjanvedon twiittimitassa.

Skip Twitter post

Elina Lepomäki (kok) twiittasi linkin Uuden Suomen blogiinsa, jossa hän esittelee kantaansa.

Skip Twitter post

"Soteuudistus tarvitaan, mutta yksityisminen&yhtiöittäminen vie sen metsään", kommentoi Hanna Sarkkinen (vas).

Skip Twitter post

Jyrki Kasvi (vihr) oli epävarma yksityiskohdista, eikä halunnut “hirttäytyä lopulliseen kantaan”.

Skip Twitter post

Sanna Marin (sd) ilmoitti kantansa olevan “hyvin kriittinen nykyhallituksen sotea kohtaan”.

Skip Twitter post

Anna Kontula (vas) jakoi artikkelin puolueensa linjauksista.

Skip Twitter post

Mikko Kärnä (kesk) kertoi kannakseen "Vahvat maakunnat ja elinvoimaiset kotikunnat".

Skip Twitter post

Hanna Halmeenpään (vihr) kanta ei twiittiin mahtunut.

Skip Twitter post

Timo Harakan (sd) kanta oli melko yksiselitteinen.

Skip Twitter post

“Kannattaa pitää mielessä, että Suomi pärjäsi erittäin hyvin viime vuonna European Consumer Health Indexissä”, Riku Rantala toteaa. CHI on 38 jälkiteollisen maan vertailu, jossa yhtenä kriteerinä on best value for money eli terveystuotannon kustannustehokkuus – kuinka hyvää ja kuinka paljon terveyttä pystytään tuottamaan yhdellä eurolla. Suomi oli tämän vertailun ykkönen viime vuonna “Julkinen terveysjärjestelmämme on siis hinta-laatusuhteeltaan Euroopan paras. Tätä järjestelmää ollaan nyt murtamassa ja avaamassa markkinoita suhmuroinnille”, Rantala päivittelee. Tutkimusten mukaan myös ylivoimainen valtaosa suomalaisista lääkäreistä on sitä mieltä, että tavoiteltu valinnanvapaus kasvattaa kustannuksia eikä lisää tasa-arvoa lainkaan.

Myös useat professorit eri tieteenaloilta ovat skeptisiä soten onnistumisen suhteen, ja vaativat nyt hankkeelle aikalisää. “Olemme kuin Venäjällä 90-luvun alussa”, toteaa esimerkiksi Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Jopa vankkana ei-sosialistina tunnettu entinen ministeri ja veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara varoittelee blogissaan, että tulossa voi olla “ryöstökapitalismin aika”.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures