Hyppää pääsisältöön

Suomen eUrheilun maajoukkue leireili Vierumäelle ennen MM-kisoja

Suomen vuoden 2016 eUrheilun maajoukkueen kuva Jakartasta
Suomen maajoukkue Jakartassa vasemmalta: Miikka "SuNny" Kemppi, Janne "Janetzky" Aho, Aleksi "Aleksib" Virolainen, Juho "Juhob" Lampinen, Niko "naSu" Kovanen ja Tony "arvid" Niemelä Suomen vuoden 2016 eUrheilun maajoukkueen kuva Jakartasta Kuva: Teemu Hiilinen jakarta

Suomen elektronisen urheilun maajoukkue lähti MM-kisoihin tiistaina 4.10. Maajoukkueen Counter-Strike: Global Offensive -joukkue on valmistautunut turnaukseen Vierumäellä Suomen ensimmäisellä kilpapelaajille räätälöidyllä maajoukkueleirillä.

Leirin vetäjinä toimivat kolme Haaga-Helia ammattikorkeakoulun liikunta-alan opiskelijaa: Otto Takala, Nico Saukkonen ja Sami Maunonen. Takala toimi leirin koordinaattorina ja Saukkonen sekä Maunonen puolestaan vastasivat suorityskyky- ja mentaalivalmennuksesta. Idea leiritykseen syntyi yhdessä Suomea edustavan ENCE eSportsin toimitusjohtajan Petri Hämälän kanssa.

- Tarve leiritykseen lähti ensisijaisesti maajoukkueesta, jossa oli juuri vaihtunut kaksi pelaajaa, mainitsee Takala.

Valmennuksen ohella leirillä kerättiin myös tärkeää tietoa pelaajista itsestään. Objektiivista mittausta suoritettiin Firstbeat -laitteilla ja subjektiivisia kokemuksia kerättiin Grit Pro -sovelluksella koko leirityksen ajan ja samaa jatketaan turnauksessa. Näin saadaan muun muassa erilaisia stressitekijöitä koskevaa tietoa, jota voidaan hyödyntää leirin ja kilpailumatkan analysoinnissa ja tätä kautta kehittää toimintaa tulevaisuudessa.

Leirin ohjelma rakennettiin tulevaa MM-turnausta ajatellen. Valmentajien mukaan ohjelmassa ei lähdetty muuttamaan pelaajien rutiineja merkittävästi, koska se vaikuttaisi suoritukseen MM-kisoissa todennäköisesti vain negatiivisesti. Leirityksen painopiste oli ryhmädynamiikan kehittämisessä sekä yleisessä suorituskyvyn optimoinnissa.

- Mentaaliharjoittelussa pyritään löytämään keinoja pelisuorituksen parantamiseen esimerkiksi edistämällä keskittymiskykyä. Lisäksi olemme erikseen käyneet läpi erilaisia matkustamiseen ja turnaukseen liittyviä haasteita, kuten aikaero, uusi ympäristö ja ilmasto. Aikaeroon sopeutumista varten pelaajille lähetettiin suunnitelma jo ennen leirille tuloa ja sopeutumista jatkettiin systemaattisesti leirin aikana, kertoo Maunonen.

Valmentajat opettivat pelaajille myös keinoja tilanteiden nollaamiseen:

- Ennen pelejä sekä niiden välissä on tärkeää pyrkiä määrätietoisesti nollaamaan tilanne ja suunnata keskittyminen tulevaan. Yksinkertaisimmillaan tätä voi lähteä rakentamaan sulkemalla silmät ja keskittymällä lyhyen hetken vain hengittämiseen. Hakemalla tasainen sisään- ja uloshengityksen rytmi saadaan rauhoitettua kierroksilla käyvää pääkoppaa, kertoo Saukkonen.

MM-turnausmatka ja siihen valmistanut maajoukkueleiri luovat hyvää pohjaa myös tulevaisuutta ajatellen. Maunosen mukaan tavoitteet tulisi asettaa rohkeasti 3-5 vuoden päähän tästä hetkestä ja lähteä yhdessä tekemään matkaa niitä kohti. Hänen mukaansa elektroninen urheilu kehittyy tällä hetkellä valtavalla nopeudella, eivätkä asiat joita tehdään nyt tule riittämään pärjäämiseen enää vuoden päästä, saati sitten viiden vuoden kuluttua.

- Voitot tullaan ratkaisemaan yhä enemmän sillä tekemisellä mitä pelaamisen lisäksi vuorokauteen mahtuu, koska erot huipulla ovat niin pieniä, sanoo Maunonen.

Takalan mukaan SEUL ry:n ja Suomen Urheiluopiston yhteistyö luo hyvää pohjaa elektronisen urheilun kehittymiselle Suomessa. Vierumäen monipuoliset puitteet mahdollistavat monia asioita, kuten perinteiset liikuntamahdollisuudet, testauksen ja jo nykyisellään toimivan lajiharjoittelutilan. Liitto puolestaan tuo yhtälöön lajitietämyksen ja spesifiä osaamista. Takala näkee yhteistyön yhtenä välietappina matkalla Urheilijan polun rakentamiselle elektroniseen urheiluun.

- Olemme lähteneet kehittämään lajille ominaisia arvoja ja asenteita sekä rakentamaan entistä tavoitteellisempaa ja monipuolisempaa elektronisen urheilun valmennuskenttää. Jo pelkästään Vierumäki-sopimuksen kautta arvot ja asenteet ovat lähteneet muuttumaan. Mikään ei muutu, jos yhteiskunnalliset asenteet eivät muutu, korostaa Takala.

Faktakulma:

  • Kansainvälisen elektronisen urheilun liiton järjestämät MM-kisat järjestetään kahdeksannen kerran.
  • Kisat pelataan Jakartalla 5.10. alkaen.
  • Suomea kisoissa edustavat seuraavat pelaajat:
  • Hearthstone: Janne “Janetzky” Aho
  • Counter-Strike: Global Offensive: ENCE eSports (Miikka "SuNny" Kemppi, Niko "naSu" Kovanen, Juho "Juhob" Lampinen, Aleksi "Aleksib" Virolainen ja Tony "arvid" Niemelä)
  • Turnauksen lisäksi Jakartalla järjestetään kansainvälisen lajiliiton yleiskokous, jossa Suomea edustaa Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Erkka Jouste.