Hyppää pääsisältöön

Suomen ortodoksisen kirkkomusiikki uudistuu komeasti

Suomalainen ortodoksinen kirkkomusiikki on juuri niin erikoista kuin pienen maan pienen vähemmistön musiikilta voi odottaa. Ortodoksiperinteeseemme kuuluu välimatkan pitäminen Venäjään, ja musiikissa tämä on tarkoittanut innoituksen etsimistä Bysantista, luostariperinteestä sekä lännen mystisestä minimalismista. Kamarikuoro Krysostomoksen uusi levy osoittaa, että kirkkomusiikin säveltäjien uusi sukupolvi ammentaa näistä lähteistä luovasti ja elinvoimaisesti, ja että kirkkomusiikkia osataan nykyään esittää lähes ammattitasoisesti.

Deesis / Kamarikuoro Krysostomos
Deesis / Kamarikuoro Krysostomos uudet levyt

Mikko Sidoroffin vetämä Kamarikuoro Krysostomos on maamme paras ortodoksinen kuoro. Se hallitsee resitointiperinteen ja muut ortodoksien kommervenkit, mutta laulaa puhtaasti ja kauniisti, toisin kuin kirkkokuorot yleensä. Kuulas äänenmuodostus eroaa jyrkästi venäläisestä, jylisevästä ortodoksitykityksestä. Tarvittaessa Krysostomoksenkin bassot kaivautuvat bysanttilaisiin pohjamutiin, mutta ilmaisun ydin on tasaisen jatkuva, yhtenäinen sointi. Solisteiksi on osattu valikoida sellaisia ammattilaulajia, joiden suora, pelkistetyn kaunis äänenmuodostus sopii sekä kuoroon että perinteeseen.

Levyn säveltäjät ovat kolmekymppisiä ammattilaisia, ja joukkoon on eksynyt vain yksi kanttori - perinne ja osaaminen on levinnyt aiempaa laajemmalle. Ville Matvejeffin Ehtooveisu lienee teoksista hallituin ja kaunein, mutta muutama terssisuhteinen sointukulku tuoksahtaa tässä kontekstissa liian angloamerikkalaiselta. Sen sijaan Lauri Mäntysaaren Pääsiäisstikiirat ovat mukavan moniulotteisia - raivon ja ilon sekoituksessa kuuluu sama tunnelma ja samat tekniikat kuin Rautavaaran Vigiliassa. Levyn pääteoksen on kuitenkin tehnyt vanha kunnon Pekka Jalkanen. Deesis-teoksessaan hän seitsemänkymppisen varmuudella yhdistää bysanttilaiset melodiat, homofonisesti resitoivan tutun ortodoksiperinteen, mystisen minimalismin ja oman äänensä, ja ottaa hieman huomioon jopa jumalanpalveluskäytön vaatimuksia. Tuloksena on erittäin tunnelmallisesti tulkittu muistopalveluksen teksti, ja erinomainen synteesi siitä, miltä suomalainen ortodoksinen kirkkomusiikki kuulostaa.

Mutta näin hyvältä se kuulostaa vain silloin, kun Kamarikuoro Krysostomos sitä laulaa.

"Deesis". Ville Matvejeff: Ehtooveisu. Henri Sokka: Kaksi pääsiäisyön laulua. Lauri Mäntysaari: Pääsiäisstikiirat. Heikki Hattunen: Pyhä Jumala. Pekka Jalkanen: Deesis. - Kamarikuoro Krysostomos/Mikko Sidoroff. (Alba, NCD 53)

Kuuntele Uudet levyt 7.10.2016, toimittajana Kare Eskola.