Hyppää pääsisältöön

Suomen ortodoksisen kirkkomusiikki uudistuu komeasti

Suomalainen ortodoksinen kirkkomusiikki on juuri niin erikoista kuin pienen maan pienen vähemmistön musiikilta voi odottaa. Ortodoksiperinteeseemme kuuluu välimatkan pitäminen Venäjään, ja musiikissa tämä on tarkoittanut innoituksen etsimistä Bysantista, luostariperinteestä sekä lännen mystisestä minimalismista. Kamarikuoro Krysostomoksen uusi levy osoittaa, että kirkkomusiikin säveltäjien uusi sukupolvi ammentaa näistä lähteistä luovasti ja elinvoimaisesti, ja että kirkkomusiikkia osataan nykyään esittää lähes ammattitasoisesti.

Deesis / Kamarikuoro Krysostomos
Deesis / Kamarikuoro Krysostomos uudet levyt

Mikko Sidoroffin vetämä Kamarikuoro Krysostomos on maamme paras ortodoksinen kuoro. Se hallitsee resitointiperinteen ja muut ortodoksien kommervenkit, mutta laulaa puhtaasti ja kauniisti, toisin kuin kirkkokuorot yleensä. Kuulas äänenmuodostus eroaa jyrkästi venäläisestä, jylisevästä ortodoksitykityksestä. Tarvittaessa Krysostomoksenkin bassot kaivautuvat bysanttilaisiin pohjamutiin, mutta ilmaisun ydin on tasaisen jatkuva, yhtenäinen sointi. Solisteiksi on osattu valikoida sellaisia ammattilaulajia, joiden suora, pelkistetyn kaunis äänenmuodostus sopii sekä kuoroon että perinteeseen.

Levyn säveltäjät ovat kolmekymppisiä ammattilaisia, ja joukkoon on eksynyt vain yksi kanttori - perinne ja osaaminen on levinnyt aiempaa laajemmalle. Ville Matvejeffin Ehtooveisu lienee teoksista hallituin ja kaunein, mutta muutama terssisuhteinen sointukulku tuoksahtaa tässä kontekstissa liian angloamerikkalaiselta. Sen sijaan Lauri Mäntysaaren Pääsiäisstikiirat ovat mukavan moniulotteisia - raivon ja ilon sekoituksessa kuuluu sama tunnelma ja samat tekniikat kuin Rautavaaran Vigiliassa. Levyn pääteoksen on kuitenkin tehnyt vanha kunnon Pekka Jalkanen. Deesis-teoksessaan hän seitsemänkymppisen varmuudella yhdistää bysanttilaiset melodiat, homofonisesti resitoivan tutun ortodoksiperinteen, mystisen minimalismin ja oman äänensä, ja ottaa hieman huomioon jopa jumalanpalveluskäytön vaatimuksia. Tuloksena on erittäin tunnelmallisesti tulkittu muistopalveluksen teksti, ja erinomainen synteesi siitä, miltä suomalainen ortodoksinen kirkkomusiikki kuulostaa.

Mutta näin hyvältä se kuulostaa vain silloin, kun Kamarikuoro Krysostomos sitä laulaa.

"Deesis". Ville Matvejeff: Ehtooveisu. Henri Sokka: Kaksi pääsiäisyön laulua. Lauri Mäntysaari: Pääsiäisstikiirat. Heikki Hattunen: Pyhä Jumala. Pekka Jalkanen: Deesis. - Kamarikuoro Krysostomos/Mikko Sidoroff. (Alba, NCD 53)

Kuuntele Uudet levyt 7.10.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • Päävierailijakapellimestariksi 21-vuotiaana

  Oopperan lapsikuoro antoi kimmokkeen kapellimestarin uralle

  Kapellimestari Klaus Mäkelä on juuri allekirjoittanut päävierailijasopimuksen Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kiireinen kapellimestari törmäsi musiikin voimaan jo lapsena.

 • Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

  Levyarvostelu

  Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.

 • Ruotsinkielisen Kokkolan aarteita Albalta

  Levyarvostelu

  Kokkolan alueen yksi suurista ja yksi Suomen säveltäjäkentän vaietuista suurista eli Erik Fordell syntyi samana vuonna kuin Suomen valtio. Aarre Merikannon ja Bengt Carlsonin sävellysoppilaan tuotannossa painottuvat suurimuotoiset orkesterisävellykset, mutta Alba-yhtiön syksyn alussa julkaisema Fordell-potretti on saatu mallikkaaseen kuntoon lähes pelkillä miniatyyreillä.

 • Täyden satasen juhlapöytälevy ‒ jos tavoitteena on närästys

  Levyarvostelu

  Konvehtirasiat ovat suomalaisille tähän aikaan vuodesta pyhä asia. Suklaa-ammattilaiset tekevät silti vuosittain salakavalan huomaamatonta uudistustyötä, kun ne kuluttajatutkimukseen nojautuen ottavat selvää suomalaisten kulloisestakin mausta. Loppu on tietenkin makuasioita. On sääli, ettei perinteikäs mieskuoro Laulu-Miehet ota Suomi 100 -levyn reseptiinsä mallia makeisteollisuudesta. Yhden makeisen vaihtamisestahan nyt ei tule kuin vihaiseksi.