Hyppää pääsisältöön

Ahne poro ja karhuperheen iltaretki - tarinat luontokuvien takaa

kuvan tarina
Konsta Punkka ja Krista Ylinen ovat tottuneet pitkiin kuvausretkiin. kuvan tarina Kuva: Konsta Punkka kuvan tarina

Tässä artikkelisarjassa luontokuvaajat kertovat, kuinka heidän luontokuvansa ovat syntyneet.

Kärsivällisyys ja nopea regoimiskyky ovat luontokuvaajalle tärkeitä ominaisuuksia. Joskus täydellistä kuvaushetkeä odotellaan päivätolkulla ja joskus erikoisista tilanteista on saatava kaikki irti.

Sen tietävät varsin hyvin myös luontokuvaajat Konsta Punkka ja Krista Ylinen, jotka kertovat taustat kahden upean luontokuvan takaa.

Luontokuvaaja menetti keksit ja yöunet

Luontokuvaajat ovat erikoista sakkia. Töihin lähdetään vuorokaudenajasta ja säästä riippumatta. Kuvausaikataulun sanelee luonto.

Konsta kertoo, että monet hämärän aikaan liikkuvat kuvaajat nukkuvat päivällä. Vaikuttaako erikoinen vuorokausirytmi työn tekemiseen?

– Olin loppukesästä 2016 kuvausretkellä Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa. Kartoitin mielenkiintoisia kuvauspaikkoja aamuhämärässä kuvattavaksi, mutta illalla en malttanutkaan mennä ajoissa nukkumaan. Aika hurahti huomaamatta ja herätyskellon soidessa klo 03:20 tajusin, että olin unohtanut mennä nukkumaan.

Skip Instagram post

Yöunet jäivät välistä, mutta kuvaamaan oli lähdettävä. Konsta pakkasi välineistönsä ja suuntasi silmät ristissä patikoimaan kohteeseen.

Patikkamatka tuntui kestävän ikuisuuden ja päästyään perille vaaran huipulle hän tajusi, että sankka sumu verhosi koko maisemaa.

– Hetki oli taianomainen, mutta kuvaamisen kannalta huono. Mä en yksinkertaisesti erottanut maisemasta mitään. Jäin kuitenkin venailemaan auringonnousua ja sumun hälvenemistä. Olin valvotun yön jälkeen aivan naattina ja olin nähtävästi nukahtanut pehmoiselle sammalmättäälle puun juurelle.

Edes yllättävä vierailija ei meinannut aluksi herättää nukkuvaa kuvaajaa.

– Havahduin unestani vasta kovaääniseen louskutukseen ja tajusin, että parin metrin vieressä oli poro reppuni kimpussa. Poro oli musta välittämättä lampsinut repulle, avannut sen, ja söi ihan tyynenä mun eväskeksejä. Sinne menikin sitten koko keksipaketti, Konsta nauraa.

Havahduin unestani kovaääniseen louskutukseen ja tajusin, että parin metrin vieressä oli poro reppuni kimpussa.― Konsta Punkka

Poroherätyskellon soitua Konsta huomasi sumun hieman hälventyneen. Auringosta ei edelleenkään näkynyt merkkiäkään, mutta maisema näytti vesivärityöltä.

– Onneksi poro herätti meikäläisen, koska muuten tällainen hetki olis mennyt ohi.

Luonto tarjosi täydellisen sommitelman

Luontokuvauksesta noin kuusi vuotta sitten innostunut Krista Ylinen ajoi Kuhmon Vartiukseen päästäkseen karhukojulle. Karhujen kuvaamista varten oli matkustettu kahdeksan tuntia, mutta eläimiä ei näkynyt missään.

Kuvausreissun kolmas päivä kääntyi iltaan, sadepilvet roikkuivat raskaina taivaalla ja valo väheni tehden kuvausolosuhteista kinkkiset.

–Olin katsellut maisemaa jo pitkään ja toivonut, että tämä aiempinakin iltoina näyttäytynyt karhuemo pentuineen saapuisi paikalle vielä hyvien olosuhteiden vallitessa. Olin jo lähellä luovuttamista, kun ne sitten tassuttelivatkin metsän siimeksestä esiin. Naaras oli liikenteessä kahden pentunsa kanssa.

Skip Instagram post

Joskus tuntien odotus palkitaan täydellisellä, mutta lyhyellä kuvaushetkellä.

– Kuvaustilanne kesti vain joitain minuutteja. Karhut tulivat juuri oikeasta suunnasta. En olisi voinut toivoa parempaa sommittelua: syksyisten värien ympäröimän emokarhun peilikuva heijastui peilityynestä lammesta.

Olin jo lähellä luovuttamista.― Krista Ylinen

Tilanne oli nopeasti ohi. Hetki oli intensiivinen ja tuotti kyseisen kojupäivän parhaan kuvamateriaalin.

– Luontokuvaus vie paikkoihin, jonne en kulkisi ilman sitä. Tälläkin kertaa iloitsin saamastani mahdollisuudesta kokea ja ikuistaa näkemäni, Ylinen hehkuttaa.


Luontovuoden syyshaaste jatkuu vielä tämän viikon!

Skip Instagram post


Uuden luontokuvan syyshaaste jatkuu sunnuntaihin 9.10. saakka. Jätä viimeistään silloin omat kuvasi mukaan tagaamalla luontokuvat #uusiluontokuva tai lähettämällä kuvan Luontovuoden sivulla. Eläköön uusi luontokuva!