Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

D-vitamiineissa isot hintaerot – professorin mielestä halvallakin pillerillä pärjää hyvin

Vitamiinipillereitä pöydällä.
Vitamiinipillereitä pöydällä. Kuva: Yle/Terhi Vuorinen Kuningaskuluttaja,kuningaskuluttaja

Kaamoksen keskellä D-vitamiinia ei auringosta heru, joten purkkilisälle on erityistä tarvetta. Tutkimusprofessori Suvi Virtasen mielestä D-vitamiinipillerin pitäisi torjua puutosoireet, ostitpa tuotteen mistä tahansa. D-vitamiinilisää suositellaan vauvasta vaariin.

D-vitamiinilisä on suomalaisille tärkeä. Se on ainoa ravintolisä, jonka säännöllisestä käytöstä on tarkat viralliset suositukset jokaiselle vauvasta vaariin.

D-vitamiinia tarvitaan luuston terveyden ylläpitoon. Monista muista terveysvaikutuksista on ristiriitaista tietoa. On keskusteltu, voisiko D-vitamiinin liian vähäinen saanti aiheuttaa mm. syöpiä, MS-tautia, diabetestä ja masennusta.

Vuoden 2012 Finriski-tutkimuksen mukaan joka viidennen suomalaisen aikuisen D-vitamiinin saanti ei ollut riittävää, jos mittarina on valtion ravitsemusneuvottelukunnan näkemys elimistön sopivasta D-vitamiinitasosta.

Suositus D-vitamiinilisäksi

ikäryhmä Mikrogrammaa / vrk
lapset 2 vk - 2 vuotta 10 µg Ympäri vuoden.
2 - 18 -vuotiaat 7,5 µg Ympäri vuoden.
18 - 74 -vuotiaat 10 µg Vain loka-maaliskuu. Ei tarvetta ollenkaan, jos käyttää päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2 - 3 kertaa viikossa.
yli 74-vuotiaat 20 / 10 µg Ympäri vuoden. Pienempi annos, jos käyttää säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.
raskaana olevat ja imettävät 10 µg Ympäri vuoden.

Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Markkinointiväitteet joskus perättömiä

Monenkirjavat markkinointiväitteet D-vitamiinilisistä saavat kuluttajan pään pyörälle. Luontaistuotekauppiaiden suusta on joskus kuulunut, että markettien halvat D-vitamiinit ovat synteettisiä eivätkä siksi imeydy kunnolla elimistöön.

Väite on perusteeton. Yleisin D-vitamiinilisä on D3-vitamiini, joka valmistetaan lähes aina synteettisesti lampaan villarasvasta. Villarasvasta tehdään D-vitamiinin esiaste, joka muuttuu D3:ksi säteilyttämällä.

Tällä tavalla synteettisesti valmistettua D3-vitamiiniä päätyy sekä markettien halpoihin purkkeihin että apteekkien kalliimpiin tuotteisiin.

lampaita
Yleisin D-vitamiinin raaka-aine on lampaan villa. lampaita Kuva: Yle kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Apteekin ravintolisällä samat vaatimukset

Vitamiinilisien hintaerot ovat isoja. Esimerkiksi lääketehdas Orionin Devisol D-vitamiinin hinta on kolminkertainen verrattuna Pirkka-tuotteeseen.

hinta hinta / tabletti
Pirkka D3-vitamiini, 20 mikrogrammaa 4,85 €/120 tabl 4 s
Devisol D3, 20 mikrogrammaa 10,90 €/100 tabl 11 s

Orionin Devisol saa monen silmissä laatuleiman, koska sitä myydään lääketehtaan nimen alla apteekissa. Mutta kyse on ravintolisästä, ei lääkkeestä. Silloin lääketehtaan apteekkituotetta koskevat samat vaatimukset kuin lähikaupan halpaa vitamiinipurkkia.

Orion sanoo ylittävänsä ravintolisiä koskevat minimivaatimukset D-vitamiinilisien tuotannossa.

-Sovellamme samoja laatukriteereitä raivintolisiin kuin Orionin lääkkeisiin, sanoo lääketieteellinen johtaja Paula Rytilä Orionista.

Orionin Devisol-tuote
Orionin Devisol-tuote. Orionin Devisol-tuote Kuva: Yle kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Lääketehdas Orionin Devisol-tuotetta ei ole valmistettu kuitenkaan lääketehtaalla, vaikka purkista voisi tehdä sellaisen johtopäätöksen, kun siinä lukee isolla ”Orion”.

Tuotteen valmistaja on Orionin alihankkija Pharmia Tuusulasta. Pharmia ei ole lääketehdas eikä sillä ole lääkelupaa, vaan Pharmia valmistaa ravintolisiä ja terveydenhuollon tuotteita.

Orionin mielestä Devisol-pakkauksesta Orion-teksteineen ei synny kuluttajalle väärää mielikuvaa, sillä tuotteeseen on kirjoitettu sana ravintolisä – se ei siis ole lääke, joka pitää valmistaa lääketehtaassa.

Keskon mukaan myös halpaan Pirkka-vitamiiniin liittyy laadunseurantaa: kontrolli liittyy esimerkiksi puhtauteen, raskasmetalleihin, mikrobiologiaan ja pitoisuuksiin.

Osta mistä tahansa

Neljä vuotta sitten kohistiin Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan yli puolet tutkituista D-vitamiinivalmisteista sisälsi liian vähän D-vitamiinia. Tutkimuksessa oli kuitenkin virheitä. Uusintatutkimusten perusteella kaikki tuotteet olivat kunnossa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen, tutkimusprofessori Suvi Virtanen on sitä mieltä, että D-vitamiinipillerin voi ostaa tuvallisin mielin kaupasta kuin kaupasta.

D-vitamiinilisien valmistajien ei tarvitse todistaa imeytyvyyttä ihmiskokeilla. Tablettien oikeaoppinen valmistus ei ole erityisen haasteellista.

Suvi Virtanen
tutkimusprofessori Suvi Virtanen Suvi Virtanen Kuva: Yle kuningaskuluttaja

-Yleensä normaalioloissa D-vitamiini imeytyy hyvin. On tietenkin joitain erityistilanteita, kuten jotkut suolistosairaudet, jossa D-vitamiinin imeytymisessä voi olla häiriöitä, sanoo Virtanen.

Vegaaneille on tarjolla D2-vitamiini, joka on kasviperäinen. Suvi Virtasen mukaan D2 on hiukan vähemmän tehokas kuin D3, mutta ero ei ole iso.

D-vitamiinlisän ottaminen aterian yhteydessä edistää vitamiinin imeytymistä jonkin verran.

Kotimaisen tuotteen raaka-aine tuontitavaraa

Vegaaneille löytyy D3-vaihtoehtojakin. PuhdasPlus D3 –vitamiini on kasvisperäistä. ”Puhtaista raaka-aineista – valmistettu Suomessa”, lukee tuotteen kyljessä.

Valmistaja New Organicsin mukaan PuhdasPlussan D3-vitamiini on peräisin jäkälästä, jossa D3 esiintyy sellaisenaan.

PuhdasPlus -vitamiinituote ja jäkälää.
PuhdasPlus -D3-vitamiini tehdään jäkälästä monikansallisena yhteistyönä. Tarkka jäkälälaji on salaisuus. PuhdasPlus -vitamiinituote ja jäkälää. kuningaskuluttaja

Jäkälät on kerätty Kanadasta. Sitten D3-vitamiini eristetään jäkälästä Yhdysvalloissa ja tuodaan Suomeen D3-vitamiinivalmisteena.

New Organicsin mukaan kotimaisuus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että yli 50 prosenttia tuotteen arvosta syntyy Suomessa. Suomessa tehdään mm. kapselointi ja pakkaaminen.

Kiinalla iso rooli

D3-vitamiinilisien raaka-aineiden reitit maailmalla kuulostavat erikoisilta. Esimerkiksi Pirkka-D-vitamiinin raaka-aine on peräisin eurooppalaisista lampaista. Euroopassa valmistettu D3-raaka-aine viedään Kiinaan, missä raaka-aineesta tehdään mikrokapseli.

Sitten mikrokapseli kuljetetaan Kiinasta Suomeen, missä tehdään varsinainen Pirkka D3-vitamiinikapseli.

Miksi tarvitaan tällainen ristikkäisliike Euroopasta Kiinaan ja takaisin?

-Kiina pystyy tehokkaasti tuottamaan niitä kapseleita, vastaa Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vida-tuote
Vida D-vitamiinipilleri on valmistajan mukaan tehty Suomessa. Vida-tuote Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,kuningaskuluttaja

Myös S-ryhmän Rainbow-D-vitamiinien raaka-aine tehdään Euroopassa. Sitten D-vitaamiinipillerin raaka-aineen matka jatkuu Kiinassa tapahtuvan jatkojalostuksen kautta Suomeen tablettitehtaalle.

En löytänyt ensimmäistäkään D3-vitamiinia, jonka D3-raaka-aine olisi peräisin suomalaisista lampaista. Tästä huolimatta osa valmistajista kehuu pillereitään kotimaisiksi.

Esimerkisi Vidan D-vitamiinipurkissa lukee, että ”Suomessa kehitetty ja valmistettu.”

Kaikki raaka-aineet vettä lukuun ottamatta ovat kuitenkin tuontitavaraa, ilmoittaa Vidan valmistaja Leader Foods. Leader Foodsin mukaan kotimaisuus tarkoittaa sitä, että raaka-aineiden punnitukset, sekoitus ja kapselointi tehdään Vantaalla.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.