Hyppää pääsisältöön

Ei, lepakko ei räjähdä edes tuulivoimalan läheisyydessä

Perussuomalaisten "työmies" Matti Putkosen mukaan lepakko räjähtää, jos se on 10–20 metrin päässä tuulivoimalasta. Asiantuntijan mukaan lepakko voi kuolla tilanteessa, mutta ei räjähtämällä.

Tämäkään lepakko ei räjähtäisi tuulivoimalan liepeillä. // Kuva: EPA / Abir Sultan

Huoli pois, kansalaiset: lepakko on sellainen eläin, joka ei räjähdä!

Iltalehti kertoi eilen 5. lokakuuta perussuomalaisten “työmiehen” Matti Putkosen olevan huolissaan tuulivoiman terveysvaikutuksista.

Iltalehti oli saanut käsiinsä Putkosen sähköpostin, jonka hän oli lähettänyt perussuomalaisten kunnanvaltuutetuille. IL:n Artikkelin mukaan Putkosen huoli kohdistuu etenkin tuulivoimaloiden infraääniin, joita ei voi nähdä, mutta jotka ihmiskeho voi aistia. Ja niin voi Putkosen mukaan lepakkokin: hänen mukaansa lepakko räjähtää, jos se lentää 10–20 metrin päässä tuulivoimalasta. Räjähdys tapahtuisi lepakon keuhkoissa.

IL:n mukaan Putkonen kertoo, että on löytänyt tiedon googlaamalla.

Putkosen esittämä skenaario johtuisi käynnissä olevien tuulivoimaloiden synnyttämästä ilmanpainevaihtelusta. Tuulivoimaloiden läheisyydessä lepakon korvissa ja esimerkiksi keuhkoissa olevan paineen ero verrattuna vallitsevaan ilmanpaineeseen olisi niin suuri, että se johtaisi räjähdykseen.

Mutta ei nyt sentään.

Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Miisa Virta kertoo YleX:lle, että jos lepakko joutuu moiseen tilanteeseen, se ei räjähdä.

- Se ei pidä paikkaansa, Virta sanoo.

Putkosen esittämä väite ei ole kuitenkaan aivan täysin tuulesta temmattu, sillä kyseinen tilanne voi koitua lepakon kuolemaksi juuri ilmanpaine-eron vuoksi. Virran mukaan lepakon pitäisi tällöin lentää todella lähellä voimalaa, jolloin sen selviämismahdollisuudet olisivat muutenkin heikot.

Tuulivoimaloiden vaikutusta lepakoihin on tutkittu, tosin Virran mukaan suhteellisen vähän. Voimaloiden lähettyviltä löytyneiden kuolleiden lepakoiden kuolinsyitä on tarkasteltu, eikä yhdessäkään ole Virran mukaan ollut merkkejä räjähdyksestä.

- Niitä on jopa avattu merkkien löytämiseksi, Virta sanoo.

Lepakon kuolinsyy ei tällaisessa tilanteessa ole välttämättä ilmanpaineeseen liittyvät erot, vaan se, että lepakko on törmännyt voimalaan.

Virran mukaan tuulivoimalayhtiöt ottavat jo suunnitteluvaiheessa lepakot huomioon. Tuulivoimalayhtiöt ja konsultit kyselevät muun muassa Suomen lepakkotieteelliseltä yhdistykseltä neuvoja ennen uuden voimalan rakentamista.

- Onko tuulivoima-alue otollista lepakkoaluetta ja jos on, niin pohditaan uudestaan, mihin voimala laitetaan, Virta kertoo.

Suomessa on tavattu 13 lepakkolajia, joista kolme on uhanalaisia tai lähes uhanalaisia.

Lue myös:

Ihmepolttoaine on keksitty - miksi siihen ei uskota Suomessa?

Kysy mitä vaan Ville Niinistöltä! Vihreiden puheenjohtaja vierailee YleX:n foorumilla tiistaina