Hyppää pääsisältöön

Kun suomalainen nainen luo, syntyy keksintöjä hyödyksi ja huviksi

Naiskeksijöiden tuotteita 1999-2016
Suomalaisnaisten keksintöjä 1990–2016 Naiskeksijöiden tuotteita 1999-2016 Yle Elävä arkisto,kuvakollaasi

Suomalaisten naisten tekemät keksinnöt ovat usein arkisista asioista kumpuavia, käytännöllisiä innovaatioita, jotka ovat myös keränneet kansainvälista mainetta ja kunniaa. Tähän artikkeliin on koottu Ylen ohjelmissa esitettyjen suomalaisnaisten tekemiä keksintöjä astiankuivauskaapista nyhtökauraan.

Yksi suomalaisnaisten varhaisimmista ja tunnetuimmista keksinnöistä lienee Työtehoseuran kotitalousosaston päällikön Maiju Gebhardin astiankuivauskaappi. Vuosina 1944–45 kehitellyn kuivauskaapin ideana oli säästää ihmistyötä.

Kaarina Torkkeli kehitti ja patentoi ruuankypsennyslaatikon tai haudutusastian, joka hauduttaa ruuan valmiiksi esikypsennyksen jälkeen. Haudutusastia sopii tilanteisiin, joissa lämmintä ateriaa on vaikea tai jopa mahdotonta tehdä. Polypropeenista valmistetun laatikon valttina on se, että se ei polta ruokaa pohjaan ja se pitää ruuan lämpimänä pitkään. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen tekemien mittausten mukaan ruoka pysyy lämpimänä jopa kaksikymmentä tuntia. Patentoinnista huolimatta Torkkelin innovaatio sai kopioijat liikkeelle.

Krista Paloheimosta tuli sattuman kautta keksijä ja yrittäjä, kun hän etsi opiskeluaikanaan 1990-luvulla levykkeelle sopivaa koteloa. Markkinointitutkimuksen mukaan sama ongelma vaivasi muitakin. Syntyi tuote, jossa yhden levykkeen koteloon voi liittää sarjaksi useamman säilytystä varten.

Eira Haavisto-Vanhasen luoma matka-alttari on ollut monelle matkatyötä tekevälle papille helpotus. Rohdinpellavasta ja villasta kudottuun keksintöön voi pakata papin perustyökalut. Haavisto-Vanhanen toteaakin Ykkösen aamu-tv:ssä vuonna 1999, että hänen inspiraation lähteenään toimivat arkiset tilanteet kodissa ja siellä tarvittavat ongelmaratkaisut.


Tila-arkkitehti Ulla Pohjolan suunnittelema valokivi valittiin Lontoossa vuonna 2003 järjestetyssä naiskeksijöiden kansainvälisessä kokouksessa maailman 10 parhaimman keksinnön joukkoon. Valokivessä yhdistyvät betonilaatta ja valokaapeli. Laattaan on asennettu akryyliputki, joka on kiinnitetty betoniin lasikuituhartsilla. Tämä tekee kuituun läpinäkyvän pinnan. Putken läpi työnnetään valokuitukaapeli. Pohjolan valokiveä on hyödynnetty muun muassa julkisissa kohteissa. Arabianrantaan Helsinkiin vuonna 2003 valmistuneen kerrostalon porttikäytävään asennettiin betonilaattaiset valokivet, joka näyttävät tien myöhäisellekin kulkijalle.

Valokivi-idean pohjalta syntyi myös valopuku, jonka Pohjola suunnitteli Pohjoismaisten naiskeksijöiden pukunäyttelyyn Design Forum 2003 -tapahtumaan. Tämä talvihääpukuna esitelty valopuku sai paljon hyvää palautetta kuten myös Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa vuonna 2004 järjestetyssä tapahtumassa, missä oli esillä 300 tuotetta pohjoismaisilta naismuotoilijoilta yli 100 vuoden ajalta.


Euroopan keksijänainen -kisan voittajaksi valittiin vuonna 2009 Eija Pessinen. Hänet valittiin voittajaksi kehittämänsä synnytystuki-tuolin ansiosta. Pessinen ideoi synnytystuen käytännön kokemuksesta kätilönä. Hänen mielestään synnyttävä nainen teki tarpeettoman paljon työtä ponnistusvaiheessa. Hänen tavoitteenaan oli saada naiset synnyttämään ergonomisemmin käyttäen hyväkseen kehon liikeratoja, jolloin synnyttäminen olisi ponnistusvaiheessa helpompaa ja naista vähemmän rasittavaa.

Toiselle sijalle tuli teollinen muotoilija Maija Itkonen kännykän langattoman latauspöydän ansiosta. Kännykkä tai kannettava tietokone laitetaan lataavalle pöydälle, jonka sisälle on laitettu latausmoduuli. Itkosen mukaan tavoitteena oli päästä eroon "johtohässäköistä".


Euroopan naiskeksijät (European Women Inventors & Innovators Network, EUWIIN) antoivat erityistunnustuksen vuonna 2011 Nina Ignatiukselle keskosvauvoille tarkoitetuista vaatteista ja Salla Koskelle lasten verensokeria mittaavista laitteista. Koski sai ideansa lasten verensokerimittareihin opiskellessaan ulkomailla. Hänen tehtävänään oli suunnitella kannettavia terveysmonitoreja. Koski huomasi, että lapsille tarkoitettuja terveysmonitoreja ei juurikaan ollut. Markkinatutkimukset antoivat vahvistusta sille, että lasten verensokerimittarit ovat asia, jota kannattaa viedä eteenpäin.

Ignatiuksen suunnittelemat keskosvauvoille tarkoitetut vaatteet herättivät niinikään huomiota. Vaatteiden avulla monet keskoskaapin laitteiden johdot voidaan pujottaa vaivattomasti itse laitteista vauvan vaatteiden kautta kehoon. Vaatteissa on mahdollisimman vähän saumoja ja tuoteselostuslappuset on kiinnitetty vaatteen ulkopuolelle. Tämä on keskosvauvan kohdalla ensiarvoisen tärkeää, sillä iho on hyvin ohut ja arka, tietää Ignatius keskoslapsen äitinä.


Langattoman latauspöydän kehittänyt Maija Itkonen tutki yhdessä liikekumppaninsa Reetta Kivelän kanssa, mikä olisi täydellinen proteiini, joka voisi korvata eläinkunnan tuotteet ruokalautasella. Tuotteen pitäisi olla myös ravitsemuksellisesti optimaalista ja se kyettäisiin valmistamaan kotimaisista aineksista. Näin syntyi nyhtökaura, kasviproteiinivalmiste. Nyhtökaura sisältää kauran lisäksi härkäpapua ja hernettä. Vaikka nyhtökauran tarkoituksena ei ole jäljitellä lihatuotteita, moni pitää sitä lihankaltaisena ainakin suutuntumalta. Nyhtökauran etuna eläinproteiiniin on sen ekologisuus.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Studio Julmahuvin Lasi vie syvempiin varjoihin

  KGB-veteraanin odysseia ydinsodan jälkeisessä Moskovasssa

  Illan elokuva Lasi on vauhdikas neuvostoliittolaisjännäri entisen KGB-agentin, Mihail Gulashnikovin, odysseiasta ydinsodan jälkeisessä Moskovassa.

 • Studio Julmahuvin moraalisesti arveluttava Hittikimara

  Mainos, jonka esittämisen Jeesuksen Ryhti ry halusi estää

  Missä olit, kun kuulit ensi kertaa tämän klassikon? Entä minkä vuoden listaykkösenä killui tämä lyömätön superhitti? Tilaa heti ja kodissasi soi Hittikimara: ikimuistettavimmat kappaleesi vuosien takaa.

 • Nakkipiirakkaa vai poron peräsuolta? – Testaa, oletko kokkina kuin Jaakko Kolmonen vai Makupalojen parivaljakko!

  Testaa, minkälainen kokki olet.

  Oletko tavallinen kotikokki vai etsitkö jatkuvasi uusia ruokalajeja ja tapoja laittaa ruokaa? Pidätkö ruoanlaitossa tärkeämpänä rentoa meininkiä vai onko terveellisyys kaiken A ja O? Valitse kysymyksistä itseäsi kuvaavin vaihtoehto ja näet, oletko kuin Makupalojen Timo ja Janne, peruskokki vai peräti Jaakko Kolmonen! Nappaa alta reseptit!

 • Andy McCoy kovat piipussa

  Kitaramestari tarinoi leikkaamattomasti vuonna 1995.

  Heli Nevakare jututti huhtikuisessa Helsingissä 1995 Andy McCoyta ja tämän Live Ammo -yhtyettä. Maestron suu käy sujuvasti kolmella kielellä, ja tarinaa tulee heroiininitkuissa soitetusta keikasta rahanahneeseen Mick Jaggeriin. Leikkaamaton haastattelu on lähes kokonaan ennenjulkaisematonta materiaalia.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.

 • Kaipaus pukeutuu sanoiksi: Venny ja muut rakkaustarinat nyt Areenassa

  Lokakuu tuo Areenaan rakkautta ja luomisentuskaa.

  "Minä uskon, että toisilleen määrätyt ovat toistensa luona jo ennen kuin kohtaavat", lausui Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastetulleen Venny Soldanille (Sara Paavolainen). Nyt Areenaan julkaistavissa ohjelmissa kerrotaan Juhani Ahon ja Venny Soldanin, Eino Leinon ja L. Onervan, Aino ja Oskar Kallaksen sekä muiden vahvojen, mutta eripuraisten pariskuntien tarinat.

 • Miksi vanhempi surmaa lapsensa?

  2003–2014 Suomessa surmattiin 74 lasta vanhemman toimesta.

  Vuosina 2003–2014 Suomessa tehtiin 74 lapsisurmaa, jossa tekijänä oli oma vanhempi. Silminnäkijän dokumentissa syvennytään tekojen taustoihin ja pohditaan, olisivatko kuolemat olleet estettävissä.

 • Radioteatterin Nummisuutareissa Leo Jokela on Esko ja totta vie tyhmä

  Kansalliskomediamme kuunnelmaversio vuodelta 1965.

  Aleksis Kivi julkaisi Nummisuutarit vuonna 1864 pienenä omakustanteena. Näytelmä voitti seuraavana vuonna Suomen senaatin rahoittaman kirjoituskilpailun. Komedian kantaesitys käynnistyi kymmenen vuotta myöhemmin Oulussa. Kansalliskomediamme satavuotisuutta muistettiin Yleisradion Radioteatterissa kuunnelmalla vuonna 1965. Nummisuutarit on pysyvästi kuunneltavissa Areenassa.

 • Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

  Pelle Miljoona oli suomalaisen punkin ääni 70-luvun lopulla.

  Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja.

 • Opri on inhimillisyyden ja sydämen lämmön ylistysnäytelmä

  Opri-kuunnelman ensilähetys oli vuonna 1954.

  Kirjailija Kyllikki Mäntylän vuonna 1953 ilmestynyt elämänmakuinen teos Opri sovitettiin kuunnelmaksi Radioteatteriin vuonna 1954. Koskettavan näytelmän on sanottu kohentaneen aikoinaan huomaamattomasti kunnalliskotien huonoa mainetta ja vähentäneen ennakkoluuloja niitä kohtaan.