Hyppää pääsisältöön

Matkustaminen on vaarallista! Avaruusromua 9.10.2016

kallioinen merenranta
kallioinen merenranta Kuva: Yle kallio

Se on vaarallista ennakkoluuloille, kiihkomielisyydelle ja kapeakatseisuudelle, sanoi Mark Twain.

Ei ole olemassa vieraita maita, kirjoitti Robert Louis Stevenson, matkailija on se ainoa vieras.

Hyvällä matkustavaisella ei ole mitään suunnitelmia, eikä aikomustakaan saapua perille, sanoi kiinalainen filosofi Lao-Tse.

Me olemme maailmassa elääksemme, emme paetaksemme elämää. Jotakuinkin näin kirjoitti Paul Brunton.

Ja oliko se T.S.Eliot, joka sanoi että matkanteko on tärkeintä, ei perille pääseminen. Tai että onni on matka, ei määränpää.

Avaruusromussa liikutaan enemmän tai vähemmän konkreettisesti, tunnuslauseena: onni on matka, ei määränpää.

Liikkeelle lähdetään Kataloniasta ja Kontulasta.

Cap de Creus on niemimaa Kataloniassa, lähellä Ranskan rajaa. Siellä käyneet kertovat uskomattoman kauniista maisemista, vuoristosta ja merenrannasta. Triviatietona kerrottakoon, että Salvador Dali syntyi siellä. Ja tällaisiin tunnelmiin siellä pääsi Jimi Tenor:

Katalonian jälkeen terveisiä Kontulasta. Tämä julkaistiin viime keväänä Kontula Electronic -festivaalin yhteydessä. Näin tyylikästä juttua on tuskin koskaan aiemmin sävelletty tuolle itäisen Helsingin kauniille lähiölle. Jimi Tenor ja Quiet Kontula:

Merille on ihmiskunnan historian aikana annettu monenlaisia symbolisia merkityksiä ja ne on nähty sekä vaarallisina, pelottavina ja ihmistä mahtavampina että myös kesytettävinä ja täynnä mahdollisuuksia ja seikkailua. Näin kirjoittaa Valtteri Hyvärinen, joka tekee musiikkiaan nimellä Desert M.

Kaikki on alkanut merestä, hän sanoo ja toteaa, että ilmastonmuutoksen myötä koko tuntemamme maailma uhkaa myös palata sinne. Mutta onko se yksinomaan huono asia, hän kysyy, vai voiko se olla niin maapallollemme kuin ihmiskunnallekin uusi alku? Näin kysyy Valtteri Hyvärinen ja kertoo, että ajatus tällaisesta raamatullisesta, kaiken alleen peittävästä mutta uuden alun mahdollistavasta tulvasta on ollut tämän musiikin alkuperäisenä inspiraationa:

Ugetsu on japania ja tarkoittaa sadetta ja kuuta. Ugetsu monogatari eli Kuutamon ja sateen tarinoita on japanilaisen kirjailijan Ueda Akinarin kirja vuodelta 1776. Kirjassa on yhdeksän kertomusta, yhdeksän kauhutarinaa.

Ugetsu monogatari on myös 1950-luvun alkupuolella tehty Kenji Mizoguchin elokuva.

Meillä elokuva tunnetaan nimellä Kalpean Kuun tarinoita. Ja sitä se onkin, elokuva on tehty edellä mainitun vanhan kirjaklassikon pohjalta ja se kertoo kummitustarinaa keskiajan Japanista.

Näissä tunnelmissa pianisti ja säveltäjä Sid Hille kokosi muutamia kollegoitaan studioon ja näin syntyi albumi nimeltä Ugetsu.

Aikalailla samoissa tunnelmissa liikkuvat Sid Hille ja itävaltalainen multi-instrumentalisti Herbert Könighofer yhdessä:

Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2006 julkaistiin kreikkalaisella, nyt jo toimintansa lopettaneella nettilevymerkillä Lacklusterin EP-julkaisu nimeltä Lax. Nyt se on kaivettu arkistojen kätköistä, remasteroitu ja tuotu uudelleen saataville. Ja kuulostaa kuin kymmentä vuotta ei olisikaan kulunut.

Tässä lisää kotimaista: pienen improvisoidun ambient -session tulos. Katajamäki ja Something Small.

Tamperelainen Sami Karttunen tekee musiikkiaan nimellä Grateful Däd. Hänen instrumenttejaan ovat uskokaa tai älkää monenmoiset ääntä tuotavat lelut. Tässä lelusoittimet hyötykäytössä, taiteen palveluksessa:

Taju kankaalla on albumin nimi, ja se ovat tehneet yhdessä Frans Kedes ja Slo-Blo. Albumilla on sekä sooloraitoja molemmilta, että yhdessä tehtyä materiaalia.

Millaista äänimaisemaa ja musiikkia voisi avaruudessa olla, pohti Panu-Pekka Rauhala, ja otti musiikkinsa lähtökohdaksi avaruudesta äänitettyjä ääniä, muun muassa planeettojen pyörimisääniä. Hän tekee musiikkiaan nimellä Noble Lummox ja avaruuden äänien inspiroima albumi sai nimekseen Sound of Space.

AVARUUSROMUA 9.10.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
JIMI TENOR: Cap De Creus (Saxentric)
JIMI TENOR: Quiet Kontula (nettijulkaisu)
DESERT M: Tyyni (Edit) (Meri)
SID HILLE: Lunatic (Ugetsu)
SID HILLE: Eclipse (Ugetsu)
SID HILLE: Moonstruck (Ugetsu)
SID HILLE & HERBERT KÖNIGHOFER: Spook (Kuun varjossa - Im Schatten des Mondes)
SID HILLE & HERBERT KÖNIGHOFER: Lunik 3 (Kuun varjossa - Im Schatten des Mondes)
SID HILLE & HERBERT KÖNIGHOFER: Lunar Mode (Kuun varjossa - Im Schatten des Mondes)
LACKLUSTER: d2trak1 (Lax -EP)
KATAJAMÄKI: Something Small (nettijulkaisu)
GRATEFUL DÄD: Apes of Space (Electricfunreal)
NOBLE LUMMOX: Continuum (Sound of Space)
NOBLE LUMMOX: Waiting (Sound of Space)

BONUS:
Jimi Tenor with UMO live in Kontula. Tämä on todella tapahtunut!