Hyppää pääsisältöön

Mies joka puki Ingrid Bergmanin ja Humphrey Bogartin: Hollywood-muotia ja Casablanca Teemalauantaissa 8.10.

Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman elokuvassa Casablanca (1942).
Here's looking at you, kid: Rick, Ilsa ja Orry-Kellyn suunnittelemat puvut. Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman elokuvassa Casablanca (1942). Casablanca (elokuva),Teemalauantai,elokuvat,Humphrey Bogart,Ingrid Bergman,Elämää suuremmat elokuvat

"I think this is the beginning of a beautiful friendship."
Muotiviikon Teemalauantaissa värikästä Hollywood-historiaa ja elämää suurempi elokuvaklassikko Casablanca.
Ilta alkaa jo kello 20.

Muotiviikon Teemalauantai on omistettu yhdelle Hollywoodin menestyneimmistä pukusuunnittelijoista, australialaiselle Orry-Kellylle (1897–1964). "Synnyinmaassaan hän oli tuntematon suuruus", väitetään uudessa dokumenttielokuvassa Mies joka riisui tähdet (Women He's Undressed) .

Miten se on mahdollista? Kolme Oscaria voittanut mies, joka oli tekemässä elämää suurempia elokuvaklassikoita ja jonka rakastettu oli yksi suurimmista Hollywood-tähdistä? Tätä arvoitusta elokuvassa ratkotaan, muttei tosikkomaisesti.

Orry-Kellyn tuotteliaaseen uraan mahtui noin 300 elokuvaa, unohtumattomia klassikoita ja legendaarisia tähtiä. Hänen riisumiaan ja pukemiaan tähtiä olivat muun muassa Bette Davis, Barbara Stanwyck, Ingrid Bergman, Shirley MacLaine, Natalie Wood, Jane Fonda, Angela Lansbury, Taina Elg, Rosalind Russell ja Marilyn Monroe. Elokuvien kaari ulottui 1930-luvun lama-ajan Busby Berkeley -musikaaleista 1960-luvun alun värikylläisiin elokuviin Irma la Douce ja Gypsy.

Omaperäinen, suorapuheinen mutta vähän salaperäinenkin Orry-Kelly voitti Oscarit elokuvista Amerikkalainen Pariisissa, Les Girls eli Tytöt ja Piukat paikat. Marilyn Monroen läpinäkyvien mekkojen muistelu Piukoissa paikoissa saa Jane Fondan yhä pois tolaltaan ja nuoren polven australialaiset pukusuunnittelijat hämmästelemään, miten ihmeessä ne saatettiin sallia.

Pukusuunnittelija Orry-Kellyn hautajaiset
Mies joka riisui tähdet on matkalla hautaan. Pukusuunnittelija Orry-Kellyn hautajaiset mies joka riisui tähdet
Kuva osin dramatisoidusta, Hollywoodin pukusuunnittelija Orry-Kellystä kertovasta dokumenttielokuvasta Mies joka riisui tähdet.
Orry-Kellyä esittää Darren Gilshenan. Kuva osin dramatisoidusta, Hollywoodin pukusuunnittelija Orry-Kellystä kertovasta dokumenttielokuvasta Mies joka riisui tähdet. Women He's Undressed,Teemalauantai,Orry-Kelly,muoti,pukusuunnittelijat,dokumenttielokuvat,mies joka riisui tähdet

Orry-Kellystä kertovan uuden pitkän dokumenttielokuvan on ohjannut niinikään australialainen elokuvantekijä Gillian Armstrong. Elokuva on saanut alkuperäisen nimensä Orry-Kellyn julkaisemattomista muistelmista Women I've Undressed. Dramatisoiduissa – oikeastaan fantisoiduissa – jaksoissa Orry-Kellyä esittää Darren Gilshenan, joka myös toimii tarinan kertojana. Toinen kertoja on Orry-Kellyn Australiassa asuvaa äitiä esittävä Deborah Kennedy.

"Hän oli suurisuu, mutta yhden salaisuuden hän vei mukanaan hautaan", dokumentissa sanotaan. Tuo salaisuus oli nimeltään Archibald Leach – eli Cary Grant. Grant oli avoimesti homoseksuaalin Orry-Kellyn salainen rakkaus, mies joka homofobisessa Hollywoodissa valitsi elämän kulissiavioliitoissa.

Tämä salainen suhde on kuitenkin vain yksi vaikkakin vahva säie Orry-Kellyn elämäntarinassa. Gillian Armstrong on tehnyt värikkään, satumaisen ja iloisen elokuvan kauneutta rakastavasta taiteilijasta, joka päätyy australialaisesta pikkukylästä Hollywoodiin ja elää miten haluaa.

Casablanca oli minun sotaponnistukseni."― Orry-Kelly
Ingrid Bergman hehkuu Orry-Kellyn puvuissa. Ruutukaappauksia elokuvasta Casablanca.
Ingrid Bergman ja Humphrey Bogart hehkuvat Orry-Kellyn vaatteissa. Ingrid Bergman hehkuu Orry-Kellyn puvuissa. Ruutukaappauksia elokuvasta Casablanca. Casablanca (elokuva),elokuvat,Teemalauantai,Ingrid Bergman,Humphrey Bogart

Illan päättää klassikkojen klassikko, vuonna 1942 valmistunut Casablanca. Romantiikkaa, maailmanpolitiikkaa, jännitystä, draamaa ja suuria moraalisia pohdintoja sisältävä Casablanca on niitä harvinaisia elokuvia, jotka kulumisen sijaan vahvistuvat jokaisesta katselusta. Tällä kertaa kannattaa kiinnittää huomiota vaikkapa minimalistisen tyylikkäisiin, valoa hehkuviin vaatteisiin: isänmaallisen kolmiodraaman päähenkilöillä on Orry-Kellyn suunnittelemat puvut.

Casablancan tapahtumapaikka on kansainvälinen satamakaupunki, jossa liikkuu sankareita, vakoojia, pakolaisia, natseja, onnenonkijoita ja uhkapelureita. On joulukuu 1941, Casablanca on osa Ranskan Marokkoa, ja Ranskassa valta on nyt natseilla sekä näitä myötäilevällä Vichyn hallituksella. Casablanca on kuitenkin myös pakolaisten toivon satama: sieltä saattaa onnella ja kalliilla viisumilla päästä Lissabonin kautta Amerikkaan.

Tässä ladatussa ympäristössä kohtaavat sattumalta kapakan pitäjä, kyynistynyt Rick, tämän entinen rakastettu Ilsa ja natseja pakeneva vastarintasankari Laszlo. Kumman he valitsevat: velvollisuuden vai rakkauden?

Casablanca, Ohjaus Michael Curtiz. Kuvassa Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman.
We'll always have Paris: Rick ja Ilsa. Casablanca, Ohjaus Michael Curtiz. Kuvassa Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman. Kuva: Yle Kuvapalvelu humphrey bogart

Kolmiodraaman pääosissa ovat Humphrey Bogart, Ingrid Bergman ja Paul Henreid. Sivuosissa nähdään suurenmoisia näyttelijöitä kuten Claude Rains, Peter Lorre, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Curt Bois sekä Rickin kapakan pianistia Samia esittävä Arthur "Dooley" Wilson. Myös avustajina oli monia eurooppalaisia pakolaisia.

Elokuvan ohjasi Michael Curtiz, näytelmään Everybody Comes to Rick's perustuvan käsikirjoituksen laativat Julius ja Philip Epstein sekä Howard Koch. Musiikin sävelsi Max Steiner, lisäksi kuullaan Herman Hupfeldin säveltämä As Time Goes By sekä Marseljeesi kohtauksessa, jota ei kuivin silmin katsele.

Casablanca tuli ensi-iltaan marraskuussa 1942, USA:n liityttyä sotaan. Elokuva osui ajan hermoon. Seuraavana vuonna se voitti kolme tärkeintä Oscaria: parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen palkinnot.

Casablanca-elokuvan viimeinen kuva.
The End. Casablanca-elokuvan viimeinen kuva. Casablanca (elokuva),Teemalauantai,elokuvat

Teemalauantai 8.10.2016

  • Klo 20.00 Mies joka riisui tähdet (Women He's Undressed), Australia 2014. Osin dramatisoitu dokumenttielokuva, ohjaus Gillian Armstrong. Pääosassa Darren Gilshenan.
  • Klo 21.35 Casablanca. USA, 1942. Ohjaus Michael Curtiz. Pääosissa Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Peter Lorre.

Kuuntele Elämää suuremmat elokuvat: Casablanca

"Velvollisuus voittaa, mutta sydämiin jää tieto salatun ja yksityisen elämän mahdollisuudesta. Jokainen ihminen elää monta elämää, joiden kokonaisuus on vaikeasti arvioitavissa. Casablanca on puhtainta Hollywoodia, mutta se on samalla yllättävän monitasoinen kommentti elämän kerrostumista."
Peter von Baghin Elämää suuremmat elokuvat -radiosarjan aivan ensimmäinen jakso käsitteli Casablancaa. Se sai ensiesityksensä 2.6.1984.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa