Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

Reissublogi: MM-matkalla Jakartassa

Arvontapallot MM-kisojen lohkoarvontoihin
Välillä matka tuntui samalta kuin arvontapalloista. Meno oli kuin mankelissa. Arvontapallot MM-kisojen lohkoarvontoihin Kuva: Teemu Hiilinen International e-Sports Federation,arvonta

Kylmänä syysaamuna Helsinki-Vantaan lentokentällä kävi kova kuhina. Tuhansien muiden joukossa seisoi kymmenhenkinen Suomen elektronisen urheilun maajoukkue, jolle päivä tiesi yli 20 tunnin lentoa kylmästä lämpimään. Ensimmäinen etappi kohti Müncheniä taitettiin sinivalkoisin siivin .

- Mun passi jäi lentokoneeseen.
- Oletko sä nyt ihan tosissasi?
- Eiku huvikseni tässä nakkelen.

Tunnelma kiristyi Münchenin lentokentällä, kun koneelta pois vievässä bussissa eräs aurinkoinen sankari huomasi unohtaneensa passinsa koneeseen. Mukava suunnitelma pienestä aamupalasta ja shoppailusta ennen seuraavaa lentoa vaihtui hetkessä orastavaan paniikkiin.

Suomen vuoden 2016 eUrheilun maajoukkueen kuva Jakartasta
Suomen maajoukkue. Suomen vuoden 2016 eUrheilun maajoukkueen kuva Jakartasta Kuva: Teemu Hiilinen jakarta

Ryntäsimme ensimmäisen näkemämme lentokenttävirkailijan luokse, jolle selitimme asian. Onneksemme lähes ensimmäiset sanat olivat "Alles in ordnung" - kaikki kunnossa. Tilanteen selvittyä painelimme melkoista ravia läpi lentokentän ja Schengen-alueen turvatarkastuksen. Matkan toinen etappi kohti Quatarin Dohaa alkoi.

Matkan ensimmäinen kahtiajakoinen olotila syntyi lentokoneessa Syyrian ja Turkin ilmatilojen rajamailla. Ikkunasta näkyivät uutisista tutut kaupungit Aleppo, Manbij ja Damaskus. Samalla kun itse istuimme lentokoneessa 11 kilometrin korkeudessa syöden kaikessa rauhassa lentokoneruokaa, aivan lähellä alapuolellamme ihmiset taistelivat pysyäkseen edes elossa taas yhden päivän.

Selvisimme seuraavasta vaihdosta Qatarin lentokentällä ilman ongelmia. Passinsa edelliseen koneeseen unohtaneelta pelaajalta oli kysytty lennon aikana vain noin 20 kertaa, missä passi on.

Yhteensä 20 tunnin lentojen jälkeen laskeuduimme viimein Jakartaan aamukahdeksalta. Kuumuus pamahti tukahduttavana suoraan usvaiseen peltomaisemaan tottuneen vantaalaisen naamalle. Lämpötila oli yli 30 astetta ja siihen päälle tuli vielä ilmankosteus, joka huiteli ainakin tuntemuksena noin 110 prosentissa.

Jakartalaiset kalamiehet onkimassa moottoritien viereisestä lammesta
Kalamiehet kalastamassa moottoritien varressa olevasta lammesta Jakartalaiset kalamiehet onkimassa moottoritien viereisestä lammesta Kuva: Teemu Hiilinen kalastus

Kuumuus ei kuitenkaan ollut ainoa, mikä iski vasten kasvoja, vaan saman teki myös matka lentokentältä hotelliin. Moottoritien varteen rakennetut peltiset hökkelikylät toimittivat kodin virkaa tuhansille paikallisille, ja siltojen alla asui ihmisiä vielä huonommissa olosuhteissa. Samalla taustalle piirtyi keskustan pilvenpiirtäjiä. Kahtiajako täällä on käsinkosketeltavissa: kirjoitan itse tätä juttua hyvän hotellin 23:ssa kerroksesta. Ei keskivertosuomalainen ole tällaiseen elintasokuiluun kansanryhmien välillä tottunut.

Kuvia Jakarta slummialueesta
Kaksi todellisuutta - edessä slummit, takana hienostohotellit. Kuvia Jakarta slummialueesta Kuva: Teemu Hiilinen slummit

Illalla arvottiin turnauslohkot. Sekä Suomen CS:GO -joukkue että HS-pelaaja olivat tyytyväisiä tuloksiin. Niko "naSu" Kovasen mukaan Suomella kävi jopa tuuri arvonnoissa, sillä kaikki hyvät maat jäivät muihin lohkoihin.

Janne "Janetzky" Aho arposi omaa paikkaansa lohkossa Jakarta eUrheilun MM-kisoissa
Janne "Janetzky" Aho arpomassa omaa paikkansa lohkossa- Janne "Janetzky" Aho arposi omaa paikkaansa lohkossa Jakarta eUrheilun MM-kisoissa Kuva: Teemu Hiilinen markus koskivirta,International e-Sports Federation,Jakarta

Kohta pelataan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua