Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Lapsisotilaiden uusi sota

USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta.
Entinen lapsisotilas taistelee yksityisen yrityksen palkkalistoilla Irakissa. USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta. yle tv1

TV1 torstaina 13.10.2016 klo 22.00 - 23.10, uusinta keskiviikkona 19.10. klo 23.05
Yle Areenassa 90 päivää

Yhdysvaltain puolustusministeriö on tehnyt lähes 300 miljoonan dollarin sopimuksen yksityisen sotilasalan yrityksen Aegisin kanssa Irakin ja Afganistanin operaatioista.

Yhdysvalloissa kansalaisten tuki sotilasoperaatioille alkoi kadota sitä mukaan kun amerikkalaisten kaatuneitten määrä kasvoi.

Maan puolustusministeriö ulkoisti sotatoimia yksityiselle yritykselle, joka sai rekrytoida sotilaat. Yritys on palkannut halpoja ja pelottomia taistelijoita – entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta.

Paljastava tanskalaisdokumentti selvittää, miten yksityinen sotilasala oikein toimii. Minkälaisia eettisiä ja poliittisia vaikutuksia sodankäynnin yksityistämisellä on? Dokumentissa tavataan myös entisiä lapsisotilaita.

Yksityistämisen seuraukset

Yhä useammin kansainvälisten kriisien merkittävänä toimijana on yksityinen sotilasalan yritys. Yritykset hoitavat kriiseissä tarvittavan materiaalin sekä sotilaat. Taistelijat palkataan maailman köyhimmistä maista.

"Kun sota ulkoistetaan, yritykset koettavat hankkia halvimmat mahdolliset sotilaat. Heitä ovat lapsisotilaat Sierra Leonesta. On tärkeää, että länsimaissa tiedostetaan sodan yksityistämisen seuraukset", toteaa dokumentin ohjaaja Mads Ellesøe.

Børnesoldatens Nye Job. The Child Soldier´s New Job. Ohjaaja: Mads Ellesøe. Tuotanto: Plus Pictures / SVT, YLE, VPRO, CH8, WDR/ARTE, SRF & ERR, Tanska, 2015.

USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta.
Yksityisen palkka-armeijan sotilas partioi Irakissa. USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta. yle tv1
Kommentit