Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Lapsisotilaiden uusi sota

USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta.
Entinen lapsisotilas taistelee yksityisen yrityksen palkkalistoilla Irakissa. USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta. yle tv1

TV1 torstaina 13.10.2016 klo 22.00 - 23.10, uusinta keskiviikkona 19.10. klo 23.05
Yle Areenassa 90 päivää

Yhdysvaltain puolustusministeriö on tehnyt lähes 300 miljoonan dollarin sopimuksen yksityisen sotilasalan yrityksen Aegisin kanssa Irakin ja Afganistanin operaatioista.

Yhdysvalloissa kansalaisten tuki sotilasoperaatioille alkoi kadota sitä mukaan kun amerikkalaisten kaatuneitten määrä kasvoi.

Maan puolustusministeriö ulkoisti sotatoimia yksityiselle yritykselle, joka sai rekrytoida sotilaat. Yritys on palkannut halpoja ja pelottomia taistelijoita – entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta.

Paljastava tanskalaisdokumentti selvittää, miten yksityinen sotilasala oikein toimii. Minkälaisia eettisiä ja poliittisia vaikutuksia sodankäynnin yksityistämisellä on? Dokumentissa tavataan myös entisiä lapsisotilaita.

Yksityistämisen seuraukset

Yhä useammin kansainvälisten kriisien merkittävänä toimijana on yksityinen sotilasalan yritys. Yritykset hoitavat kriiseissä tarvittavan materiaalin sekä sotilaat. Taistelijat palkataan maailman köyhimmistä maista.

"Kun sota ulkoistetaan, yritykset koettavat hankkia halvimmat mahdolliset sotilaat. Heitä ovat lapsisotilaat Sierra Leonesta. On tärkeää, että länsimaissa tiedostetaan sodan yksityistämisen seuraukset", toteaa dokumentin ohjaaja Mads Ellesøe.

Børnesoldatens Nye Job. The Child Soldier´s New Job. Ohjaaja: Mads Ellesøe. Tuotanto: Plus Pictures / SVT, YLE, VPRO, CH8, WDR/ARTE, SRF & ERR, Tanska, 2015.

USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta.
Yksityisen palkka-armeijan sotilas partioi Irakissa. USA:n Afganistanin ja Irakin operaatioissa taistelee entisiä lapsisotilaita Ugandasta ja Sierra Leonesta. yle tv1
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.