Ensimmäiset sähköiset ylioppilaskirjoitukset herättivät keskustelua Abitreenien sivuilla. Keräsimme sivuilla eniten puhuttaneet asiat ja pyysimme ylioppilastutkintolautakunnan projektipäällikkö Matti Lattua kommentoimaan niitä.
Syksyllä 2016 kirjoitettiin sähköisesti maantieteen, filosofian ja saksan ylioppilaskokeet. YTL:n tiedotteen mukaan sähköisen koesuorituksen jätti 2989 kokelasta, joista 89 keskeytti tai ei saapunut kokeeseen lainkaan.
Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä on tyytyväinen syksyn kirjoitusten kulkuun.
Vaikka kokeet sujuivat ilman suurempia ongelmia, eivät ne tule kerralla valmiiksi. Sähköistymishankkeen projektipäällikkö Matti Lattu kommentoi Abitreenien kokeista saamaa palautetta ja kertoo, minkälaisia suunnitelmia ylioppilastutkintolautakunnalla on työn alla.
Kokonaisuuden hahmottaminen on vaikeaa.
"Ahdistaako ketään muuta se, että omaa vastausta ei voi nähdä ns kokonaisena? Tuon takia en osaa jotenkin hahmottaa koko esseetä ja kaikki menee huonosti."
"Eniten pelottaa, että aineistoa on runsaasti, mikä ei ole huono, mutta aineiston selailu on paljon epäkäytännölisempää kuin paperilla. Ei saa niin helposti kokonaiskuvaa tehtävistä."
– Tämä ongelma on ollut tiedossa koko prosessin ajan, kun koetta on suunniteltu. Koneen näyttö on verraten pienempi ja siksi työskentely on väistämättä erilaista, Lattu sanoo.
Aineiston määrästä ei tulla kuitenkaan tulevaisuudessa tinkimään. Kokonaisuuden haltuunottamista pyritään parantamaan käyttäjäystävällisemmällä koeympäristöllä.
– Sähköinen koeympäristö on nykyisellään hyvin pelkistetty näkymä. Tämä on toisaalta hyvä puoli, mutta moni toivoo, että se auttaisi hahmottamaan koetta. Kokeessa on eri osioita ja olisi hyvä, että ympäristössä liikkuessa tajuaisi, missä osassa koetta on, Lattu sanoo.
Lattu visioi myös toiminnosta, joka kertoisi kokelaalle mitä hän on jo tehnyt ja mitä tehtäviä hänellä on vielä jäljellä.
Kokeen kokonaisuuden hahmottamista voi helpottaa treenamalla välilehtien ja ikkunoiden muokkausta sekä järjestämistä työpöydälle. Näin voi välttää turhan välilehdillä hyppelyn. Lattu muistuttaa näiden olevan tietokoneen peruskäyttötaitoja ja hyödyllisiä elämässä, ei vain yo-kokeessa.
– Olen hyvin tyytyväinen ettei meillä ole mitään erityistä koeympäristöä, missä tämä hoidettaisiin eri tavalla kuin tietokoneissa yleensä.
Minkä pituisia vastauksia haluttiin?
"Koneelle kirjoittaessa oli vaikeaa sanoa tuliko asiaa tarpeeksi."
"Vastausten suosituspituudet olisi hyvä antaa sanoissa."
– En usko, että vastauspituuksia tullaan antamaan jatkossakaan tehtävänannossa. Ei niitä anneta paperikokeissakaan. Kokelaan täytyy käyttää omaa harkintakykyään.
Lattu ymmärtää kuitenkin kokelaiden huolen. He vasta harjoittelevat sähköistä koeympäristöä ja ottaa aikansa ennen kuin tutusta konseptimitasta päästään irti. On hyvä muistaa, että kaikki kokelaat ovat saman muutoksen äärellä.
Näytön kirkkaus aiheutti päänsärkyä.
"Mantsan kokeen ohella kirkas näyttö, jota ei voinut säätää, aiheutti suurta päänvaivaa 6 tunnin tuijotuksen jälkeen."
– Ikävä kyllä tietokoneiden kirkkauden säätö vaihtelee konemallista toiseen. Vielä ei olla löydetty säätöohjelmaa, joka toimisi kaikilla koneilla, Lattu pahoittelee.
Hän toivoo, että tulevaisuudessa kokeen ohjelmapaketissa olisi myös näytön kirkkautta säätävä ohjelma, jolloin kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuus vaikuttaa siihen.
Tallentuuko kaikki sittenkään automaattisesti?
"Tiesittekö kirjoittajat, että muissa sovelluksissa esim. piirto-ohjelmassa tietonne eivät tallentuneet koko ajan samaan tahtiin kuin kokeen vastaustilassa. Jos kone olisi kaatunut vastauksiin liitetyt asiat olisivat säilyneet, mutta esimerkiksi aikaa vievä lähes valmis taulukko olisi kadonnut kuin tuhka tuuleen! Tuntuu epäreilulta, että tekemäni työ voi yhtäkkiä kadota, vaikka etukäteen on sanottu että kaikki säilyy tikulla."
– Nämä ovat ihan tavallisia ohjelmia. Tiedostot täytyy tallentaa normaalisti itse, Lattu sanoo.
Tallennuksen jälkeen tiedostot siirtyvät palvelimelle sekä varapalvelimelle ja löytyvät sieltä, mikäli tietokone kaatuu. Ainoastaan koeympäristössä tehdyt merkinnät ja vastaukset tallentuvat automaattisesti.
Palautteet on poimittu Abitreenien sivujen kommenttikentistä.
Erikoislähetys: Sähköisen yo-kokeen ensi-ilta – miten meni?
Maantieteen yo-koesivu, syksy 2016