Hyppää pääsisältöön

Nat King Cole: Afraid of the Dark

Nat King Cole. Kuva dokumenttielokuvasta Nat King Cole: Afraid of the Dark.
Nat King Cole. Kuva dokumenttielokuvasta Nat King Cole: Afraid of the Dark. Nat King Cole,teeman rockdokumentit,politiikka,muusikot,jazz

"Se on Amerikan omaa klassista musiikkia."
Dokumenttielokuva kertoo Nat King Colen tarinan.
Teemalla 1.7.2017 kello 20, Areenassa 30 päivää.

Nat King Cole: Afraid of the Dark on dokumenttielokuva laulaja/pianisti/säveltäjä Nat King Colesta (1919–1965). Cole oli Hollywoodin ainoa musta tähti aikana, jolloin rasismi oli arkipäivää ja showbisnes pelkäsi mustaa miestä.

Nat King Cole oli alun perin jazzpianisti, suurenmoinen sellainen. Hänen jazztrionsa klassinen kokoonpano oli piano, kitara ja basso. Laulamaan Cole ryhtyi puolipakolla, mutta kun hänen hillitty, viipyilevän pehmeä ja jokseenkin täydellinen baritoninsa oli kuultu, pianisti jäi laulajan varjoon.

Menestyslevyjen putki alkoi kappaleella Straighten Up and Fly Right, sitä seurasivat hitit Mona Lisa, Nature Boy, The Christmas Song, Too Young ja Unforgettable. Trio vaihtui isoihin orkestereihin.

Colen suosio oli niin suurta, että hän sai ensimmäisenä mustana tähtenä oman valtakunnallisen televisioshow'n vuonna 1956. Se oli silloin ennenkuulumatonta, rohkeaa ja rohkaisevaa.

Vastaperustetulle Capitol Recordsille Cole oli niin tärkeä artisti, että levy-yhtiön kuuluisasta pyöreästä rakennuksesta puhuttiin "talona jonka Nat rakensi". Juuri Cole löysi sovittajavelho Nelson Riddlen, joka teki myöhemmin yhteistyötä Frank Sinatran kanssa.

Arkistojen aarteiden ja upean musiikin lisäksi dokumentissa kuullaan muun muassa Tony Bennettiä, Harry Belafontea, George Bensonia, Aaron Nevilleä, Nancy Wilsonia sekä Nat King Colen leskeä ja tyttäriä. He ylistävät kilvan Colea sekä ihmisenä että taiteilijana. Bennett kutsuu Colea Amerikan klassisen musiikin tekijäksi.

Ainoat säröt tarinaan tulevat rotukysymyksistä. Mainosmarkkojen toivossa Cole alistui tv-show'ssaan nöyryyttävään maskeeraukseen, jossa mustasta tv-tähdestä yritettiin tehdä vähemmän musta. Tähän vaiheeseen viittaa myös dokumentin nimi. Cole totesi, että "Madison Avenue is afraid of the dark", mainostajat karttavat mustan miehen show'ta. Tästä syystä tv-show lopetettiin runsaan vuoden kuluttua.

Cole oli kohdannut rasismia myös lähietäisyydellä: kiertueilla hän joutui yöpymään surkeissa hotelleissa ja hänen kimppuunsa hyökättiin, ja kun Colen perhe muutti Los Angelesissa valkoiselle asuinalueelle, Ku Klux Klan lähetti etupihalle palavat terveiset, perheen koira myrktettiin ja naapurusto valitti ei-toivotuista asukkaista. Dokumentissa huomautetaan, että samojen naapureiden levyhyllyssä oli Nat King Colen levyjä.

Tyttäret toteavat, ettei isä ollut suurisuinen aktivisti, vaikka häneltä alettiin sitä vaatia kansalaisoikeustaistelun kiihtyessä Amerikassa.

Ketjupolttaja Nat King Cole kuoli keuhkosyöpään vain 45-vuotiaana. Dokumentissa häntä kuullaan vielä haudan takaa, laulamassa duettoa tyttärensä Natalie Colen kanssa 1990-luvun alun menestysalbumilla Unforgettable.

Nat King Cole -dokumentin ohjasi Jon Brewer, ja se sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla lokakuussa 2016. Myös Brewerin edellinen musiikkidokumentti B.B. King: The Life of Riley on esitetty Teemalla.

  • Nat King Cole: Afraid of the Dark, USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Jon Brewer.

Nat King Cole. Kuva dokumenttielokuvasta Nat King Cole: Afraid of the Dark.
Mies ja ääni: Nat King Cole. Nat King Cole. Kuva dokumenttielokuvasta Nat King Cole: Afraid of the Dark. Nat King Cole,teeman rockdokumentit,musiikki,jazz,afroamerikkalainen musiikki,iskelmät

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa