Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

Reissublogi: Mikä on kohtuullista?

Maryke Kennard on Etelä-Afrikan League of Legends -joukkueen kapteeni
Maryke Kennard on Etelä-Afrikan League of Legends -joukkueen kapteeni. Maryke Kennard on Etelä-Afrikan League of Legends -joukkueen kapteeni Kuva: Teemu Hiilinen e-urheilu

MM-turnauksen ensimmäinen päivä oli katastrofaalinen, kuten suomalainen lehdistökin on kirjoittanut. Illalla tunnelma ei ollut korkealla, vaikka sauna ja uima-allas sitä paransivatkin.

Aamulla pohdin pitkään kysymystä, mikä on kohtuullista. Pelaajien suoritus on fyysisesti suhteellisen raskas: sykkeet nousevat ja vireystilaa täytyy pitää yllä. Ensimmäisenä päivänä suomalaiset pelaajat istuivat turnauskoneilla 10 tuntia pelaten kuitenkin vain 20 kierrosta Counter-Strikea.

Onko tämä kohtuullista missään turnauksessa, missään lajissa? Miten voidaan vaatia pelaajilta äärimmäistä venymistä poikkeusolosuhteissa, jotka eivät johdu pelaajista itsestään? Tuntui, ettei pelaajilla yksikertaisesti ole elektronisen urheilun MM-kisoissa oikeutta pelata parhaalla mahdollisella tasollaan..

Toisena päivänä nämä samat tunteet heräsivät uudelleen heti aamusta. Joukkueemme lähti turnauspaikalle kello seitsemältä, monella sen jäsenellä takanaan vain kuutisen tuntia unta. Kaiken piti vihdoin olla kunnossa, mutta näin ei suinkaan ollut.

Counter-Strikeen oli yön aikana tullut päivitys, joka oli jälleen kerran rikkonut pelipalvelimet. Tämän ongelman kanssa taisteltiin yli kaksi tuntia pelaajien istuessa koneilla ja odottaessa. Lopulta päivän aikana pelattiin kolme puolituntista peliä, vaikka turnauspaikalla vietettiin aikaa 14 tuntia.

Suomen maajoukkue pelaamassa Jakartassa lajin MM-kisoissa
Suomen maajoukkue päälavalla pelaamassa Indonesiaa vastaan. Yksi niistä 30 minuutin hetkistä. Suomen maajoukkue pelaamassa Jakartassa lajin MM-kisoissa Kuva: Teemu Hiilinen International e-Sports Federation,e-urheilu

Ei tämä ole kohtuullista millään mittarilla.

Turnauksesta löytyy sentään pieniä valopilkkujakin. Esimerkiksi Etelä-Afrikan League of Legends -maajoukkueen kapteenina toimii turnauksen ainoa naispuolinen pelaaja Maryke Kennard. IeSF lopetti erilliset sarjat naisille Pohjoismaiden kovasta painostuksesta johtuen muutama vuosi sitten, ja Kennard on nyt kahtena vuonna peräkkäin johtanut maansa League of Legends -joukkuetta. Hänen esimerkkinsä rohkaisemana myös muissa maissa nousee toivottavasti taitavia naispelaajia suhteellisen homogeeniseen kilpapelaajien joukkoon.

Indonesian (Jakartan) virallinen lipunlaskumiehistö
Indonesian (Jakartan) virallinen lipunlaskumiehistö. Osa miehistöstä kuuluu armeijaan osa on siviilejä. Indonesian (Jakartan) virallinen lipunlaskumiehistö Kuva: Teemu Hiilinen Indonesia,Jakarta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua