Hyppää pääsisältöön

Vastaanottokeskuksiin upposi arvioitua enemmän

Turvapaikanhakijoita varten vuosi sitten syksyllä paniikissa perustetut vastaanottokeskukset maksoivat Suomelle huomattavasti enemmän kuin niiden piti. Keskeinen syy oli se, että maahanmuuttovirasto teki onnettomia sopimuksia.

Suomessa piti saada katto pään päälle, ruokaa ja turvaa yli 30 000 turvapaikanhakijalle, joita virtasi maahan elokuusta 2015 lähtien. Vastaanottokeskuksia eli vokkeja nousi nopeasi yli 200.

Maahanmuuttovirasto sopi, että Suomen Punainen Risti hallinnoi yli kahta kolmasosaa keskuksista. Lisäksi yksityiset yritykset ja kunnat perustivat omiaan.

Sopimuksista tuli osin avoimia shekkejä keskusten haltijoille, koska maahanmuuttovirasto lupasi maksaa kaikki kulut loppuun asti.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikköä vielä syyskuuhun saakka johtanut Jorma Kuuluvainen puolustautuu sanomalla, että he ”joutuivat tekemään hyvin nopeasti päätöksiä ja ratkaisuja, jotka ei välttämättä olleet taloudellisesti järkeviä kaikki ja edullisia”.

Kuuluvainen myöntää, että kulukattoa ei määritelty: ”Ei niin voi sanoa, että avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mut ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa.”
Maahanmuuttoviraston tavoite oli, että yksi turvapaikanhakija maksaisi 37 euroa vuorokaudelta. Viime syksynä kesimääräinen taso nousi 66 euroon eikä tämän vuoden aikana ole laskenut tavoitellulle tasolle. Joissakin keskuksissa vuorokauden hinta nousi moninkertaiseksi.

Maahanmuuttovirasto laski MOT:lle kalleimpien ja halvimpien keskusten kulut, jotka julkaistaan ohjelmassa MOT: Maahanmuuttoviraston avoin shekki.

Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukianen vakuuttaa, että järjestön hallinnoimien keskusten kustannuksista sovittiin.

”Kun puhutaan vuokrasopimuksista, niin maahanmuuttoviraston kanssa kaikki meidän sopimukset on hyväksytettyjä että mä en ole tehnyt yhtään vuokrasopimusta, josta mä en olis maahanmuuttoviraston kanssa etukäteen keskustellut”, Kaukiainen kertoo MOT:lle.

TV1 maanantai 10.10. klo 20
MOT: Maahanmuuttoviraston avoin shekki
Toimittaja Marko Niemi

Muokattu: vaihdettu katsottavaksi trailerin tilalle kok ohjlema 11.10. 2016 MK

Kommentit