Hyppää pääsisältöön

Muusikko Eva Louhivuori haluaa rikkoa löytöeläimiin liittyviä ennakkoluuloja: "Kaikki ajattelivat, että Eddie on joku likainen katukoira"

Eva & Manu -yhtyeestä tunnettu Eva Louhivuori osallistui koiransa Eddien kanssa Helsingissä järjestettyyn rescue-eläinten hyväntekeväisyystapahtumaan.

Eva Louhivuori päätti adoptoida romanialaisen Eddie-koiran, koska on aina halunnut auttaa eläimiä. // Kuva: Ida Roivainen

Aurinkoisena lauantaipäivänä Helsingin Suvilahdessa sijaitsevasta Kattilahallista kuuluu puhinaa ja iloisia haukahduksia. Meneillään on Rescue-päivä, eli kulkukoiriin tai jonkun hylkäämiin koiriin keskittyvä tapahtuma, joka kerää varoja löytöeläintoiminnalle. Paikalla on kymmeniä eläinsuojelujärjestöjä ja tietysti itse karvaturreja.

Yksi punaiseen huiviin sonnustautunut hännänheiluttaja pyrkii syliin ja vaatii huomiota.

- Eddie tykkää hirveästi halailusta ja pussailusta. Se on tosi seurallinen koira, kertoo 3,5-vuotiaan Eddien omistaja, muusikko Eva Louhivuori.

Louhivuori ja romanialainen Eddie ovat tunteneet toisensa vasta pari kuukautta, mutta Louhivuori tiesi jo sekaroituisen touhottajan kuvan nähdessään, että Eddiestä tulisi hänen koiransa.

Tosin adoptioprosessi ei edennyt aivan suunnitelmien mukaan. 

Juuri kun Eddie oltiin lennättämässä Suomeen, koiralla todettiin hengenvaarallinen sydänmato. Louhivuori ei kuitenkaan halunnut luovuttaa.

- Ajattelin, että ihan sama mitä maksaa, Eddie on minun koirani, ja kaikki järjestyy.

Romaniassa toimiva löytöeläinjärjestö ja paikalliset eläinlääkärit toimivat ripeästi ja saivat koiran onneksi parannettua.

Louhivuori kiitteleekin sekä suomalaisen rescue-yhdistyksen että paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen toimintaa. Alusta saakka Louhivuorelle oli selvää, ketkä hänen koiraansa hoitavat, ja miten koira käyttäytyy.

Mutta miksi adoptoida koira, kun kasvattajilta saa söpöjä pentuja?

- Maailmassa on niin paljon koiria, jotka tarvitsevat kodin. Adoptoimalla minä pystyin auttamaan yhtä niistä, Louhivuori sanoo.

Idea adoptiokoirasta syntyi viime keväänä, kun Louhivuori oli vihdoin elämäntilanteessa, johon koira sopii. Eläinrakas muusikko alkoi etsiä tietoa netistä ja koiranomistajatutuilta. Hän myös päätti, ettei hankkisi vastasyntynyttä vaan vähän vanhemman koiran.

Romaniasta adoptoitu Eddie on 3,5-vuotias sekaroituinen katukoira. // Kuva: Ida Roivainen

- Useimmat haluavat pennun, eikä vanhemmille koirille siksi löydy kotia yhtä helposti. Eddiekin oli ollut löytöeläinkodissa vuoden ennen kuin minä näin sen.

Adoptiokoiraa ei kannata hankkia omin päin

Vaikka kodittoman eläimen adoptoiminen voi olla eettinen tapa hankkia lemmikki, ei ole yhdentekevää, mitä kautta eläimen etsii. Helsingin Rescue-tapahtuman järjestäjän Kati Kanervan mukaan adoptioita hoitavissa organisaatioissa on eroja.

Vastuulliset toimijat huolehtivat eläimistä, niiden terveydestä ja lääkitsemisestä ennen adoptiota – toisin kuin rahanahneet pentutehtailijat. Siksi on tärkeää valita adoptiota hoitava yhdistys tarkkaan.

- Hyvien yhdistysten rescue-koirat käyvät läpi tosi tarkat lääkärintarkastukset ja rokotukset. Koirat myös steriloidaan, Louhivuori kertoo.

Tästä huolimatta löytöeläimiin suhtaudutaan edelleen ennakkoluuloisesti. Monet kuvittelevat, että koirat ovat tautisia, arkoja ja arvaamattomia.

- Kun minä päätin adoptoida, kaikki ajattelivat, että Eddie on joku likainen katukoira, mutta se ei todellakaan ole totta.

Päinvastoin, Louhivuoren mukaan monet rescue-koirat ovat niin ihmisrakkaita ja hyväntuulisia, ettei niistä osaa erottaa, mistä ne ovat tulleet. Paitsi koirat itse.

- Eddie tunnistaa heti, jos tapaa toisen rescue-koiran. Niillä on ihan omanlaisensa kommunikaatiotapa. Olen kuullut samoja huomioita myös muilta löytökoirien omistajilta.

Rescue-päivässä vieraili myös kovia kokenut 10-vuotias Flaka-koira, joka on adoptoitu Espanjan Córdobasta. Flaka tarkoittaa espanjaksi laihaa, kertoi omistaja Pia Kailo. // Kuva: Ida Roivainen

Kenties syy tähän on katukoirien kovissa kokemuksissa. Louhivuoren mukaan ne ovat tottuneet pärjäämään kaduilla ja muiden elämästään taistelevien rescue-koirien joukossa. Monesti löytökoirat joutuvat myös pakenemaan hurjaa liikennettä.

- Eddie juoksee ihan törkeän kovaa. Kukaan koirapuistossa ei pysy sen perässä, Louhivuori kertoo ja nauraa.

Eddie vastaa lyhyellä haukulla. Ilmeisesti se on samaa mieltä.

Lue myös:

YleX:n juontaja pääsi koesoiton kautta bändiin – on nyt yksi Ritareista 

Ritari-kappaleellaan yllättänyt Ritarit-yhtye: Emme jää yhden hitin ihmeeksi

SuomiLOVE-ohjelman Eva & Manu: All you need is love