Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

Reissublogi: Suomalaiset saisivat olla ylpeitä LAN-kulttuuristaan

Suomen vuoden 2016 eUrheilun maajoukkueen kuva Jakartasta
Huomenna viisi sankaria taistelee turnauksen voitosta. Suomen vuoden 2016 eUrheilun maajoukkueen kuva Jakartasta Kuva: Teemu Hiilinen jakarta

Jokaisella reissulla voi aina oppia jotain. Jakartan MM-kisoissa olen oppinut arvostamaan huomattavasti enemmän suomalaisten osaamista sekä LAN-kulttuurin että turnausten järjestämisen suhteen.

On todellinen häpeä, ettei kansainvälisen lajiliiton MM-kisoissa pystytä saavuttamaan edes alhaisimpia laatustandardeja. Jonkin aikaa näytti jo siltä, että IeSF on kyennyt nostamaan tasoaan, koska kaksi vuotta sitten Bakussa järjestetyissä kisoissa puitteet olivat sekä ulkoisesti että myös infastruktuurin puolesta kohdallaan, ja myös viime vuonna Koreassa saatiin turnaus järjestettyä hyvissä puitteissa. Tämän seurauksena IeSF:n maine hyvänä lajiliittona oli vahvassa kasvussa pelaajien keskuudessa.

Tänä vuonna otettiin valtava harppaus taaksepäin. Suomalaiset elektronisen urheilun konkarit ovat tweeteissään murjoneet turnausjärjestelyjä, ja voin vain nyökytellä surullisesti.

Suomessa sen sijaan on jo yli kymmenen vuoden ajan pystytty järjestämään toimivia pelitapahtumia vain murto-osalla siitä rahasta, mikä kansainvälisellä lajiliitolla on käytettävissään. Jopa Vantaankosken lukiossa vuosittain järjestettävät Lamerfestit on järjestetty tämänvuotisia MM-kisoja paremmin, ja ne kuitenkin toteutetaan opiskelijoiden voimin vapaaehtoistyönä. Meidän tulee siis olla ylpeitä omasta osamisestamme, joka todellakin on maailmanluokkaa, ihan tapahtumien koosta riippumatta.

MM-kisojen tulisi olla kisojen helmi, niiden kirkkain kruunu. Se tapahtuma, joka asettaa standardit muille. Tänä vuonna ne ovat olleet kaikkea muuta, eikä kyse edes ole osaamisen puutteesta. Lajiliitolla olisi halutessaan käytettävissään monien maiden asiantuntijoita, jotka pystyisivät helposti järjestämään erinomaiset puitteet turnauksille. Valitettavasti vain apua ei oteta vastaan edes tarjottaessa.

IeSF on nyt tienhaarassa. Jos lajilitolla ei ole halua järjestää parempia turnauksia, ei sen tulisi järjestää niitä enää ollenkaan.

Kaikesta huolimatta tämä päivä on ollut suomalaisille pelaajille menestys. Suomen Counter-Strike: Global Offensive -maajoukkue kohtaa huomenna MM-kisojen finaaleissa kiinalaisen Tyloon. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 10 ja sitä voi seurata suorana streamina osoitteesta: www.twitch.tv/iesf_tv.

On ollut hienoa nähdä, miten joukkueen pelihuumori on ollut kohdillaan huonoista olosuhteista huolimatta. Valmentaja Otto Takala summaa pitkien päivien vaikutukset pelaajiin alla olevassa videossa. Valmistautuminen turnaukseen Vierumäen maajoukkueleirillä osottautui todella tärkeäksi, koska siellä käytiin läpi nimenomaan palautumista henkisesti raskaista päivistä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua