Hyppää pääsisältöön

Maailman parhaimmat pönttövinkit: Pöntön suojaaminen

linnunpönttö
linnunpönttö Kuva: Risto Salovaara miljoona linnunpönttöä,linnunpöntöt,sinitiainen

Linnunpöntön lentoaukon suojaamisessa on kaksi koulukuntaa: Toiset kiinnittävät suojapellin lentoaukolle estääkseen oravien pääsyn pönttöön, toiset rakentavat pöntön kokonaan ilman suojapeltiä. Kumpi on sinusta parempi vaihtoehto?

Pöntön lentoaukon suojapellillä halutaan pitää oravat poissa pöntöstä. Tikkoja suojapellit eivät pitele, sillä tikka pääsee halutessaan pöntön sisään mistä vain. Jos pöntön puuaines on vanhaa tai kostunutta, tikka nakuttaa reiän pöntön kylkeen tunnissa.

linnunpönttö
Sikariportaan residenssi. linnunpönttö Kuva: Esa Kauppi miljoona linnunpönttöä
linnunpönttö
Kierrätyssuojus linnunpönttö Kuva: Markku Soppela miljoona linnunpönttöä

Jos alueella asuu paljon oravia, metallisuojus voi tulla tarpeeseen. Sen on kuitenkin oltava hiukan pöntön lentoaukkoa suurempi, ettei lintu riko siihen sulkiaan lentäessään satoja kertoja pönttöön.

Miksi toiset sitten jättävät lentoaukon suojareunuksen pois? Yksi syy voi olla se, ettei löydy kotoa metallin työstämiseen tarvittavia työkaluja. Linnuille tekee karhunpalveluksen, jos lentoaukon metallisuojuksessa on pienikin terävä kohta. Toinen syy voi olla se, ettei alueella ole oravia, joilta pönttöä pitäisi suojata.

Suojaatko pöntön lentoaukon metallilevyllä?

Kyllä
58% (150 ääntä)
En
42% (110 ääntä)
Ääniä yhteensä: 260

Jukka Relander ratkaisi suojausongelman luovasti: Etuseinä on niin paksu, ettei kovapäisinkään tikka pääse ainakaan etuseinän kautta sisään kovin nopeasti.

linnunpönttö
Etuseinällä on paksuutta 10 senttimetriä. linnunpönttö Kuva: Jukka Relander miljoona linnunpönttöä
linnunpönttö
linnunpönttö Kuva: Jukka Relander miljoona linnunpönttöä

Pönttö kannattaa suojata myös sään armoilta. Markku Sipparin pöntön huopapäällysteiselle harjakatolle vesi ei jää makaamaan eikä lahoaminen uhkaa Tuovi Huhtalan pöntön muoviin käärittyä kattoa.

linnunpönttö
Muovipäällysteinen katto. linnunpönttö Kuva: Tuovi Huhtala miljoona linnunpönttöä
linnunpönttö
Harjakattoisen pöntön katto on vuorattu huovalla. linnunpönttö Kuva: Markku Sippari miljoona linnunpönttöä

Voit lisätä kommenttikenttää oman vinkkisi!

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä