Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä – Miten saada ratsastustunnista enemmän irti?

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ratsastustunnin mielekkyyteen ja onnistumiseen voi itse vaikuttaa monella helpolla tavalla. Henkinen valmistutuminen auttaa keskittymisessä, fyysinen taas kehon hallinnassa. Ystäväni Hevonen kokosi vinkkejä, joiden avulla saat ratsastustunnista enemmän irti.

1. Syö kunnolla ja hyvissä ajoin ennen tuntia

Ennen ratsastustuntia kannattaa syödä hyvin. Nälkäisenä keho toimii säästöliekillä ja keskittymiskyky heikkenee. Aterian on hyvä olla lämmin ja sisältää sekä hitaita hiilihydraatteja että proteiinia. Ajoita ateriointi kuitenkin niin, että ruokailusta on ehtinyt kulua 2-3 tuntia ennen ratsastustunnin alkua. Täydellä vatsalla urheilu ei tunnetusti tunnu kovin mukavalta.

Jos tallilla vierähtää monta tuntia, ota eväitä mukaan. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hedelmät, pähkinät ja ruisleipä, talvella kuuma juotava termospullossa. Vaikka suklaa ja karkki tuovat nopean helpotuksen nälkään, niiden vaikutus ei kestä kauaa. Nälkä voi yllättää nopeasti vielä vaativampana. Lisäksi sokeri heikentää keskittymiskykyä.

2. Rauhoitu ja keskity ennen tallille menoa

Tallille menomatkan voi käyttää hyödyksi rentoutumalla ja rauhoittumalla. Kuljetpa autolla tai kävellen voit mielessäsi keskittyä mukaviin ajatuksiin. Karistele pois stressaavat ja ikävät asiat. Menomatkalla voi tehdä pieniä rentoutumisharjoituksia hengittämällä syvään ja rauhallisesti. Keskity itseesi ja omaan oloosi tunnustelemalla, miltä oma keho juuri tänään tuntuu.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

3. Suunnittele tunti ja aseta tavoitteita

Jokaiselle tunnille voi asettaa omia pieniä tavoitteita. Jos ongelmia on vaikkapa hyvässä ryhdissä, voi siihen kiinnittää tunnin aikana erityisesti huomiota. Voit sopia itsesi kanssa, että aina kentän kummassakin päädyssä tarkistat ryhdin. Tavoite voi olla myös rauhallinen hengitys tai huolellinen katseen suuntaus.

Oleellista on, että tavoite ei ole liian vaikea tai vaativa. Ota jokaiselle tunnille muutama asia, johon kiinnität huomiota. Kymmentä tavoitetta on mahdotonta pitää mielessä yhtä aikaa. Vinkkejä omiin tavoitteisiin voi kysyä myös omalta opettajalta.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

4. Lämmittele ja herättele kehoa ennen tunnin alkua

Ratsastus vaatii henkisen valmistautumisen lisäksi myös fyysistä lämmittelyä. Lämmittele lihaksia hölkkäämällä tai pyöräilemällä tallille. Paikan päällä voi tehdä x-hyppyjä tai hölkätä maneesin ympäri. Lihasten lämmön lisäksi myöshermoston herättely on tärkeää. Pyörittele ja heiluttele kaikkia vartalon osia: ranteita, kyynärpäitä, olkapäitä, lonkkia, nilkkoja. Tee kiertoja ja kurotuksia. Myös pienistä tasapainoharjoituksista on apua. Kehon hallintaa voi treenata helposti seisomalla yhdellä jalalla silmät kiinni. Jos se onnistuu vaivatta, voi hyppiä 90 astetta kerrallaan itsensä ympäri, edelleen silmät kiinni.


5. Kirjaa tunnin jälkeen onnistumiset päiväkirjaan

Tunnin jälkeen kannattaa käydä mielessään läpi, miten tunti sujui. Keskity erityisesti onnistumisiin ja kehu itseäsi. Myös epäonnistumisia voi käydä läpi ja miettiä, mitä ensi kerralla voi tehdä toisin. Älä kuitenkaan turhaan säti tai tuomitse itseäsi, sillä se ei vie kehitystä eteenpäin. Sen sijaan kirjaa onnistumiset ja fiilikset päiväkirjaan. Positiivisia kokemuksia kannattaa miettiä ja muistella. Ne lisäävät ratsastukseen itseuottamusta ja energiaa.

Päiväkirjasta voit ennen seuraavaa tuntia palauttaa mieleesi, mihin viime tunnilla jäit. Sitä voi lueskella pitkin viikkoa ja miettiä oppimiaan asioita. Päiväkirjan avulla on helpompi suunnitella uusia pieniä tavoitteita tai jatkaa edellisten parissa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.