Hyppää pääsisältöön

11.10. Teeman Elävä arkisto: Sota apatiaa vastaan eli punk 40 vuotta

Punkkari Suzy Sabotage
Punkkari Suzi Sabotage Punkkari Suzy Sabotage Kuva: Yle suzy sabotage

Suomi-punkin pioneeri Pelle Miljoona teki biisejä työttömyydestä ja turhautumisesta ja julisti näin omalta osaltaan sotaa apatiaa vastaan. "Apatiaan vaipuminen on edelleen yhtä vaarallista yksilölle ja yhteiskunnalle, kuin se oli 40-vuotta sitten", Pelle muistuttaa Arkistovieraana -ohjelman tuoreessa haastattelussa.

"Älkää kysykö mistä johtuu väkivalta!"

Älkää kysykö... on kooste vuoden 1978 Ajankohtaisesta kakkosesta, jossa pääaiheena oli nuorisotyöttömyys. Haastateltavana ja esiintymässä on Pelle Miljoona. Pellen hitit Väkivalta ja päihdeongelma sekä Olen työtön ovat edelleen erittäin ajankohtaisia sanomaltaan.

”Minulla oli jo neljävuotiaana ensimmäiset rummut, tosin kurkkupurkeista tehdyt, mutta niitä paukutin niin paljon kuin käsistä lähti. Kai se oli aika selvää, että musiikki tulisi olemaan vahvasti läsnä läpi elämäni” , Petri Tiili, alias Pelle Miljoona pohtii. Alkuun esiintyminen ei ollut niin tärkeää. Petri oli ujo poika, jolle musiikissa ja rumpujen soitossa oli tärkeintä energia ja tunne. ”Se melskaus ja se syntinen rytmi se kiehtoi aivan valtavasti!” Pikkuhiljaa myös esiintyminen ja nimenomaan laulaminen alkoi innostaa Petriä.

”Itse en asiaa muista, mutta englanninkielenopettajani Heljä Hovi kertoi minun sanoneen ensimmäisellä englannin tunnilla, että mie haluun ainakin oppii hyvin enklantii, ku miust tulee poplaulaja”, Pelle naureskelee.

Pelle Miljoona
Pelle Miljoona Myllyharjun yläasteella Loviisassa vuonna 1980. Pelle Miljoona Kuva: Yle Pelle Miljoona

Punkin ensikosketus – Petristä tulee Pelle

Loppukesästä 1977 Petri oli inter-railreissulla Lontoossa ja siellä hän näki ensimmäiset punkkarit. ”Olin käynyt Lontoossa jo aiemminkin. Niissä mestoissa, missä oli silloin pyörinyt pitkätukkaisia hippejä, olikin nyt niittitakkeja, siilitukkia ja irokeesipäitä. Ja musiikki, se oli punkkia! Jotain, mitä en ollut koskaan aiemmin kuullut.”

Petri lähti Lontooseen pitkätukkaisena hippinä, mutta palasi lyhyt-tukkaisena punkkarina takaisin. Ensimmäiset punk-biisinsä hän teki junassa paluumatkalla ja bändihommat hän päätti laittaa uuteen kuosiin aikailematta.

”Mulla oli Savonlinnassa Pasi Huopalainen niminen ystävä, joka soitti kitaraa. Soitin Pasille heti kun pääsin Savonlinnaan ja me tavattiin Pasin kanssa vielä samana iltana, jona olin tullut Lontoosta. Kerroin Pasille, että nyt me perustetaankin Punk-bändi ja tästä lähtien mun nimi on Pelle Miljoona ja sä et oo enää Pasi vaan Bastard! No, mikäpä siinä, käyhän se. Ruvetaan vaan soittaan punkkia, Pasi eli Bastard vastasi”, Pelle muistelee.

Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa. Punk-konsertin yleisöä. Nuorisoa punk- bändin keikalla.
Exploited-yhtyeen konsertti Tampereen Hepokatissa 1981 Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa. Punk-konsertin yleisöä. Nuorisoa punk- bändin keikalla. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle punk-keikka,Lepakko,punkkarit

Pelle Miljoona Sex Pistolsin kanssa samalle keikalle

Englantilainen Sex Pistols oli punkin kuumin bändi Punkin syntyaikoina 70-luvun lopulla. Alkuvuodesta 1978 Sex Pistols oli tulossa keikalle Suomeen ja lämmittelybändiksi oli valittu Pelle Miljoona & N.U.S. Pellen bändille ei parempaa tilaisuutta olisi voinut tarjota, mutta valtiovalta puuttui asiaan. Sisäministeriö säikähti Helsingin Sanomien juttusta alkanutta kohua ja päätti kieltää Sex Pistolsien Suomeen tulon.

”Varmaan puhuttiin väkivaltaisuudesta ynnä muista niin sanotuista lieveilmiöistä, mutta yhtenä perusteena Pistolsien kieltämiselle oli myös kitaran äänensärkijästä lähtevä kätkättävä ääni. Se oli ihan käsittämätöntä, mutta kuvaa hyvin sen ajan Suomea.”, Pelle naureskelee.

Punk, vapaus tehdä niin kuin sydän sanoo

Punk on elämäntapa johon liittyy musiikin lisäksi paljon muutakin. "Punk tarkoittaa mulle muun muassa vapautta kuunnella sydämensä ääntä ja toimia sen mukaan. Myös yhteiskunnallisten asioiden seuraaminen ja kantaa ottaminen kuuluu asiaan. Ehdottomasti olen edelleen punkkari!"

Pelle toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät olla aktiivisia yhteiskunnassa. Ettei vaan katsottaisi sivusta ja annettaisi asioiden tapahtua. ”Normaali jengi on nykyään niin laiskaa, ettei välitetä oikein mistään ja sen myötä on olemassa vaara, että yhteiskuntamme ajautuu kohti jonkinlaista fasismia. Nyt siellä ei vielä olla, mutta nykymaailmassa asiat tapahtuvat tosi nopeasti, kokonaisten valtioiden ja kansankuntien tasollakin."

Pelle Miljoona (Petri Tiili) 2002
Pelle keikalla vuonna 2002. Pelle Miljoona (Petri Tiili) 2002 Kuva: Yle / Mika Kanerva Pelle Miljoona

Tuhoaako Punk Suomen?

”Avoimesti anarkiaa ja väkivaltaa viljelevä punk-muoti valuu Suomeen”. Näin alkaa Ajankohtaisen kakkosen lähetys tammikuussa 1978. ”Fasistisin univormuin, erilaisin killuttimin ja hakaneuloja poskessaan punk-nuoriso julistaa protestiaan vallitsevaa elämänmenoa vastaan”, ohjelmassa todetaan.

Suomen sisäasianministeriö oli juuri päättänyt, että Sex Pistols – bändi ei saa esiintyä Suomessa. Keikka peruttiin, mutta Punkkia se ei lannistanut. 1970-luvun lopun ensimmäisen suuren punk-aallon jälkeen punk jäi pysyvästi yhdeksi musiikki ja kulttuurimuodoksi niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Punk-Iltatähti

Huhtikuussa 1982, nelisen vuotta Punkin Suomeen rantautumisen jälkeen tehtiin Iltatähti-ohjelma, jossa aiheena oli Punkin historia. Haastatelvana on toimittaja, kirjailija Kimmo Miettinen, joka analysoi Punk-ilmiötä.
Musiikillista antia ohjelmassa tarjoavat Sex Pistols, Lama, Problems, Stranglers, Damned ja Boomtown Rats.

Viisi vuotta aiemmin Iltatähti oli päivitellyt tämän "rähjä-" tai "rentturockin" meluisuutta ja sen edustajien ulkonäköä. Mikko Alatalon juontamassa vuoden 1982 retrospektiossa punk onkin jo käänteentekevä kulttuuri-ilmiö, joka 1970-luvulla mullisti nuorison musiikin ja elämäntavan. Sen "repivyyttä" ymmärretään, ja sen kapina laskelmoivaa musiikkiteollisuutta ja yleisöstä vieraantuneita tähtiä vastaan nähdään ohjelmassa suopein silmin.

Lue lisää:

Punk kotoutui Suomeen peloista ja pahastuksesta huolimatta

Energisyyden ja musiikillisen suoraviivaisuuden nimiin vannova punk rock kohtasi otollisen maaperän 1970-luvun lopun lama-Suomessa.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa