Hyppää pääsisältöön

Erobiisien kuningatar Sanni tekee onnellisempaa musiikkia kuin koskaan

Sannilla menee nyt erittäin hyvin. Sen myös kuulee artistin tuoreen nimikkoalbumin kappaleilla.

Sannin nimikkoalbumi on artistin kolmas pitkäsoitto. // Kuva: YleX / Elina Leino

Vain puolitoista vuotta sitten Sanni lauloi Lelu-albumin nimikkoraidalla olevansa lelu, jonka voi kaataa rappukäytävään ja jolle voi tehdä mitä tahansa.

7. lokakuuta ilmestyneen Sanni-albumin nimikkobiisillä Sanni on itsevarma, kujeileva ja piikittelevä. Sanni laulaa kappaleella näin:

sä menit vaihtaa Pirkan Oltermanniin
mut sen nimi ei oo Sanni
sä paneskelet alusvaatemallii
mut sen nimi ei oo Sanni

Vaikka Sanni-kappale on artistin mukaan itseironinen, niin se tuo esille sellaista lyyristä itsevarmuutta, josta Sannia ei ole aiemmin tunnettu.

Albumien nimikkoraidoista välittyy täysin erilainen tunnelma. Niistä voisi päätellä, että Sannin elämässä on tapahtunut jotain, että hän on muuttunut.

Se on totta, Sanni myöntää.

Vuodet tuovat kokemusta

2080-luvulla ja Me ei olla enää me ovat viimeisen vuosikymmenen kovimpia suomalaisia erobiisejä. Sannin uuden albumin kaksi ensimmäistä sinkkua olivat jatkumo suru- ja erolinjalle: Että mitähän vittua kertoo petetyksi tulemisesta, Vahinko-biisin voi tulkita kertovan epätoivoisesta yksisuuntaisesta rakkaudesta.

"Mutta ei minun tarvitse jokaisessa biisissä pudottaa C-osassa mattoa kaikkien jalkojen alta."― Sanni

Mutta siinäpä ovatkin Moukari- ja Sinkku-kappaleiden ohella ne surullisimmat biisit koko Sanni-levyltä. Loput yhdeksän kappaletta kertovat lämpimästä, intohimoisesta parisuhteesta, ystävyydestä tai itsensä hyväksymisestä.

- Aiemmin olen löytänyt kaikesta negatiivisen kulman ja on tuntunut, että se on luontaista. Mutta ei minun tarvitse jokaisessa biisissä pudottaa C-osassa mattoa kaikkien jalkojen alta, Sanni kertoo YleX:lle.

Muutos on hyvin luonnollisen ilmiön summa: 23-vuotias on ihmisenä yleensä kypsempi kuin 21-vuotias. Sanni kertookin, että vuoden kestäneen levynteon aikana hän on kasvanut Sanniksi enemmän kuin koskaan ennen. Sanni on kasvanut ihmiseksi, joka ei anna muiden ihmisten mielipiteiden vaikuttaa niin paljon siihen, mitä tekee, mitä pitäisi olla tai mitä pitäisi sanoa.

- Elän tällä hetkellä mun näköistä elämää, teen mun näköistä musiikkia, teen mun näköisiä asioita. Seison enemmän omilla jaloillani, Sanni sanoo.

Suurin muutos on Sannin mukaan tapahtunut siinä, että hän ei enää anna kritiikin ja sen aiheuttaman pahan olon määrittää häntä ihmisenä. Hyvä esimerkki tästä on levyn Moukari-kappale, joka kertoo Sannin saamista uhkailuista ja solvauksista: vaikka Sanni laulaa kappaleella, että se tuntuu pahalta, et oikeesti sä haluut mut murskata, hän ei ole antanut negatiivisen palautteen määrittää häntä ihmisenä.

- Olen löytänyt sen, mikä olen. En stressaa enää niin paljon asioista.

Niinpä Sannin elämän osaset ovat olleet paremmin kohdallaan kuin Lelu-levyn tekemisen aikana. Ja sen vuoksi hänen ei tarvitse kaivaa biisien C-osia varten niitä sysimustia ja verenpunaisia kyniä esiin.

- Hyvä ystäväni sanoi, että tämä on just niin kuin sinä, nyt kuulostat ihan itseltäsi. Ajattelin, että no, mahtavaa.

Läsnäolo on kipua tärkeämpää

Lelu-albumin kuultua saattoi ajatella Sannin olevan rikki. Jälkikäteen Lelu kuulostaa terapia-albumilta, jonka jälkeen artisti on pystynyt tutustumaan itseensä paremmin.

Kun tuntee itsensä paremmin, pystyy olemaan enemmän oma itsensä. Kun on enemmän oma itsensä, on enemmän läsnä, kiinni hetkessä.

- Ehkä se läsnäolo on sellaista, miten minuksi tulemisen voi käsittää. Koko albumin olen tosi läsnä.

Sannin mukaan etenkin kappaleet Koti-ikävä, Oo se kuin oot ja Trampoliini ovat sellaisia, joissa hän on täysin auki. Niissä kappaleissa Sanni päästää kuuntelijan aivan iholle ja kertoo täysin, miltä hänestä tuntuu.

"Mulla on kaikki hyvin."― Sanni

Levyn ensimmäinen kappale, Koti-ikävä, on oivallinen muistutus siitä, millaista Sannin elämä oikeasti on. Kun nuoret viettävät tavallisesti aurinkoista kesäpäivää puistossa, Sanni vetää keikkabussilla ja lentokoneella ympäri Suomea. Keikkavapaat päivät käytetään musiikin tekemiseen.

- Tuli fiilis, että haluan kirjoittaa parhaille ystävilleni biisin, että mulla on tosi ikävä niitä. Ja ikävä kotiin.

Nyt levy on ulkona ja Sanni kotona. Hänellä on ihana perhe ja ihania ystäviä. Hän tekee työtä, jota rakastaa. Hän on oppinut rajaamaan turhat asiat ytimensä ulkopuolelle ja oppinut antamaan aikaa palautumiselle.

- Mulla on kaikki hyvin, Sanni sanoo.

Sannin nimikkoalbumi soi YleX:n Viikon albumina.

Lue myös:

Biisianalyysissä Oo se kun oot: Sannin ja Paperi T:n muodostama lusikka on rakkauslaulu, jossa ei ole liikaa siirappia

SANNI ei ole vanhemmille mitään velkaa

SANNI poisti uuden Vahinko-musiikkivideonsa: Emme osanneet odottaa vastenmielisiä assosiaatioita

Oletko jo törmännyt 3 fiktiivistä hahmoa -haasteeseen? Teimme sen Sannin, Paperi T:n ja Mikael Gabrielin puolesta