Hyppää pääsisältöön

Lokakuussa kannattaa tähyillä naapurigalaksia Andromedaa

Andromedan galaksi
Andromedan galaksi näkyy kirkkaina öinä Andromedan galaksi Kuva: NASA Andromedan galaksi

Andromedan galaksi sijaitsee kahden ja puolen miljoonan valovuoden päässä mutta näkyy paljain silmin. Galaksin pintakirkkaus on samaa luokkaa kuin Linnunradan, mutta koska naapurigalaksimme näkyy Andromedan tähtikuvion alueella vain hyvin, hyvin pienenä läikkänä, sitä ei heti helposti erota. Ensikertalaisen kannattaakin varmistaa tarkka paikka tähtikartasta, mutta kun sen ensimmäisen kerran on bongannut, jatkossa sen löytää jo helpommin.

Lokakuussa kannattaa katsella myös omaa galaksiamme Linnunrataa, joka hohtaa kauniina valovyönä syyspimeinä iltoina ja öinä. Linnunradassa voi erottaa leveämpiä ja kapeampia alueita. Joutsenen suunnalla vyö on kirkkaimmillaan ja hajoaa kahdeksi haaraksi, joita voi olla kyllä vaikea erottaa taivaalla.

Linnunrata on näyttävä täällä pohjoisessa mutta eteläisellä pallonpuoliskolla se on huomattavan paljon kirkkaampi, joten etelänmatkoilla kannattaa ehdottomasti suunnata katse ylös yötaivaalle.

Lokakuussa kannattaa myös katsella kiikareilla tähtijoukkoja, vaikkapa Perseuksen tähtijoukkoa, joka on Linnunradan valovyön päällä, Perseuksen ja Kassiopeian välissä, lähes kohtisuoraan pään päällä.

Lokakuussa näkyvät paljain silmin Merkurius, Mars ja Jupiter

Merkurius löytyy lokakuun alkupuolella aamutaivaalta. Sitä voi katsella tuntia ennen Auringon nousua mutta pian se katoaa Auringon suuntaan. Parhaiten sen näkee paikasta, josta avautuu hyvä näkyvyys taivaanrantaan, koska planeetta on hyvin matalalla.

Merkurius
Merkurius näkyy aamutaivaalla Merkurius Kuva: NASA Merkurius (planeetat)

.
Jupiter on alkukuusta aamutaivaalla lähellä Merkuriusta. Kuun lopussa se alkaa näkyä jo varhemmin yöllä. Jupiter on tähtitaivaan kirkkain planeetta.
Jupiter
Jupiterkin näkyy lokakuussa Jupiter Kuva: NASA Jupiter (planeetat)

Punertava Mars-planeetta näkyy Etelä-Suomessa. Se on Jousimiehen tähdistössä, illan pimennyttyä lounaan suunnalla, varsin matalalla Auringon laskun jälkeen, kadoten sitten horisontin taakse.

Myös Uranus ja Neptunus ovat näkyvissä mutta kaukaisina planeettoina niitä ei näe paljain silmin. Tarvitaan kiikari tai kaukoputki ja etsimiseen lisäksi hyvä tähtikartta. Uranus on oppositiossa kuun puolivälissä ja näkyy koko yön.

Uranus
Uranus näkyy kaukoputkella Uranus Kuva: NASA Uranus (planeetat)

Orionidit lentävät

Koko lokakuun ajan tähtitaivaalla lentelevät orionidit. Niiden maksimi osuu lokakuun 21. päivän tienoille. Parhaimmillaan nähdään toistakymmentä tähdenlentoa tunnissa.
Maksimin aikaan orionideja kannattaa seurata aamuyöllä, kun Orionin hieno tähtikuvio nousee eteläiselle taivaalle. Kuun valoisuus saattaa häiritä parven näkyvyyttä.

Hyadit peittyvät

Lokakuun 19. päivänä aamuyöllä Kuu kulkee Hyadien tähtijoukon editse ja peittää tähtijoukon tähtiä taakseen. Tapahtumaa kannattaa katsella kiikarilla, koska tähtijoukon tähdet ovat melko himmeitä eikä tapahtuma muuten kunnolla erotu. Näkymä on hauska, kun Kuun pimeä, näkymätön reuna peittää taakseen tähdet, jotka ikään kuin humpsahtavat yhtäkkiä näkymättömiin. Joinakin vuosina myös lähellä oleva Härän tähtikuvion kirkas Aldebaran katoaa Kuun taakse, mutta tällä kertaa näin ei käy.

Professori Markku Poutanen kertoo lokakuun tähtitaivaasta, haastattelijana Sisko Loikkanen:

 • Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

  Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

  Kaatopaikkojen sulkeuduttua, jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede