Hyppää pääsisältöön

Lontoon keskustelut: Gallerioiden ja museoiden muuttuva rooli / Talk art: The changing roles of galleries and museums

Purdy Hicks Galleryn johtajan Nicola Shane ja Amos Andersonin taidemuseon johtajan Kai Kartio
Purdy Hicks Galleryn johtajan Nicola Shane ja Amos Andersonin taidemuseon johtajan Kai Kartio Purdy Hicks Galleryn johtajan Nicola Shane ja Amos Andersonin taidemuseon johtajan Kai Kartio Kuva: Yle london talks

Talk art / Talk society: Mitä muutoksia gallerioiden ja museoiden asemassa on nähtävissä nykytaiteen kentällä?

17.09.2015

Keskustelu gallerioiden ja museoiden muuttuvasta roolista nykytaiteen saralla Purdy Hicks Galleryn johtajan Nicola Shanen (UK) ja Amos Andersonin taidemuseon johtajan Kai Kartion (FI) kanssa.
Teema tarkastelee gallerioiden ja museoiden merkitystä eri näkökulmista: näkyvyyden, yhteisön, aseman ja tulevaisuuden kannalta. Millä keinoin museot voivat herättää uusien yleisöjen kiinnostuksen nykytaidetta kohtaan? Uhkaavatko taidemessut ja verkkohuutokaupat gallerioiden asemaa? Mitä on seuraavaksi luvassa Ison-Britannian ja Suomen taidekentillä?
Keskustelun vetää Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg ja sen on suunnitellut ja kuratoinut taide-ja kulttuuriohjelman päällikkö Johanna Vakkari.

TALK ART/ TALK SOCIETY: HOW IS THE ROLE OF GALLERIES AND MUSEUMS CHANGING IN THE FIELD OF CONTEMPORARY ART?

A discussion on the changing roles of galleries and museums in the field of contemporary art with director of the Purdy Hicks Gallery, Nicola Shane (UK), director of the Amos Anderson Art Museum, Kai Kartio (Finland)
The discussion takes a look at the roles of galleries and museums from different angles: visibility, community, position and the future. How do museums awaken the interest of new audiences for contemporary art? Are art fairs and online auctions threatening the galleries’ position? What transitions shall be expected inside the art field in Finland and the UK?
The discussion is moderated by Pauliina Ståhlberg, director of the Finnish Institute in London and it is planned and curated by Johanna Vakkari, head of arts & culture programme.

NICOLA SHANE is one of the directors at the Purdy Hicks Gallery in London.
She worked at the Press Office in the Tate Gallery followed by nine years at the Contemporary Art Society; a charity committed to purchasing contemporary art for public galleries in the UK. For the last 19 years she has worked at the Purdy Hicks Gallery, during which time the gallery has become particularly well known for exhibiting photography – for instance participating in the art fair Paris Photo regularly and this year in the first Photo London. The photographic exhibitions at the gallery have also included many artists from The Helsinki School. http://www.purdyhicks.com/

KAI KARTIO is the director of the Amos Anderson Art Museum in Helsinki and has been in his current position since 2001. Previous to that he was director of Turku Art Museum and worked at the Old Masters Department of the Finnish National Gallery. Amos Anderson Art Museum Art Museum Helsinki – one of the most influential private museums in Finland – is planning a major new museum building in Helsinki, with exciting underground exhibition spaces, due to open in 2018. http://amosanderson.fi/en/

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri