Hyppää pääsisältöön

Lontoon keskustelut: Kansainvälinen taidemaailma / Talk art: The importance of being international

Donna Lynas ja Taru Elfing
Donna Lynas ja Taru Elfing Donna Lynas ja Taru Elfing Kuva: Yle donna lynas

Talk art / Talk society: Onko kansainvälistyminen tärkeää? - Taiteilijaresidenssit ja kansainvälisyyden tukeminen

21.03.2016

Keskustelu taiteesta ja kansainvälisyydestä Wysing Art Centerin johtajan Donna Lynasin (UK) ja Framen ohjelmapäällikön Taru Elfingin (FI) kanssa.
Keskeisenä aiheena on kansainvälinen taidemaailma sekä taiteen ja taiteilijoiden markkinointi. Kuinka tärkeitä taiteilijaresidenssit ja kansainväliset näyttelyt ovat taiteilijan uralle? Mihin nykytaide on matkalla ja mikä on kuraattoreiden rooli tänä päivänä? Miten poliittinen konteksti vaikuttaa taiteeseen Suomessa ja Isossa-Britanniassa?
Keskustelun vetää Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg ja sen on suunnitellut ja kuratoinut taide-ja kulttuuriohjelman päällikkö Johanna Vakkari.

TALK ART/ TALK SOCIETY: THE IMPORTANCE OF BEING INTERNATIONAL - ARTISTS RESIDENCIES AND SUPPORTING INTERNATIONALITY

A discussion on art and internationality with Donna Lynas, director of the Wysing Art Centre, Taru Elfing, head of Programme at Frame Visual Art Finland.
The discussion focuses on the international art field and the promotion of art and artists. How important are artist-in-residence programs and international exhibitions? In what direction is contemporary art going and what is the role of curators today? How does actual political reality affect art in Finland and the UK?
The discussion is moderated by Pauliina Ståhlberg, director of the Finnish Institute in London and it is planned and curated by Johanna Vakkari, head of arts & culture programme.

TARU ELFVING is a curator and writer on contemporary art and theory. As Head of Programme at Frame Visual Art Finland she curated the Finnish Pavillon for the Venice Biennale 2015, the multi-faceted parallel programme for ARCOmadrid #Focus Finland in 2014 and the Finnish participation in Manifesta 10 On Board in 2014. Elfving’s curatorial practice focuses on cross-disciplinary encounters and context-specific artistic investigations and interventions with critical discourses on sustainability and feminism. She has realized curatorial projects e. g. at the Tate Modern, the Dundee Contemporary Art centre, Site gallery Sheffield and the Whitechapel Project Space. http://www.frame-finland.fi

DONNA LYNAS has been Director of Wysing Arts Centre since 2005 and has developed Wysing's identity as a research centre for the visual arts; introducing experimental artists' residencies and retreats and commissioning and curating ambitious projects including the annual festival of art and music. Artists who have worked at Wysing in residencies over recent years, developing and making new work, include e. g. Ed Atkins, Gustav Metzger, Elizabeth Price and Laure Prouvost. Donna is Chair of the Contemporary Visual Arts Network (CVAN) for the eastern region and sits on the CVAN national board. She is on the South East Area Council for Arts Council England and part of the Directors network, Plus Tate. Prior to joining Wysing, Donna was Curator at South London Gallery and before that Curator at Modern Art Oxford. www.wysingartscentre.org

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri