Hyppää pääsisältöön

Lontoon keskustelut: Taiteen mitattavuus / Talk art: How can one measure the impact of art

Professori Sara Selwood ja CUPORE:n vanhempi tutkija Sari Karttunen
Professori Sara Selwood ja CUPORE:n vanhempi tutkija Sari Karttunen Professori Sara Selwood ja CUPORE:n vanhempi tutkija Sari Karttunen Kuva: Yle london talks

Talk art / Talk society: Kuinka taiteen vaikutusta voidaan mitata?

26.11.2015

Onko mahdollista tutkia taiteen vaikutusta katsojissa? Keskustelu kulttuurianalyytikon ja Cultural Trends –lehden päätoimittajan Sara Selwoodin (UK) ja CUPORE:n vanhemman tutkijan Sari Karttusen (FI) kanssa.
Keskustelussa pohditaan voiko taiteen vaikutusta katsojaan mitata ja millä tavoin sekä kysytään mitä erilaisia tutkimusmenetelmiä voi eri konteksteissa käyttää. Pitäisikö taiteen vaikutuksia tutkia sosiologisesta, taloudellisesta, kulttuurisesta tai jostain muusta näkökulmasta käsin? Mitkä ovat tämän tutkimusalueen viimeisimmät edistysaskeleet? Uhkaako mitattavuuteen keskittyminen taiteen itsenäisyyttä vai lisääkö se taiteen arvostusta? 
Keskustelun vetää Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg ja sen on suunnitellut ja kuratoinut taide-ja kulttuuriohjelman päällikkö Johanna Vakkari.

TALK ART/ TALK SOCIETY: HOW CAN ONE MEASURE THE IMPACT OF ART?

Is it possible to measure the effects art has on its viewers? A discussion with Professor Sara Selwood, cultural analyst and editor of the journal Cultural Trends (UK), Sari Karttunen, Senior Researcher at CUPORE (Finland).
The discussion focuses on how, and if, the impacts of art can be measured and what different research methods imply in different contexts. Should the effects of art be studied from a sociological, economic, cultural or some other point of view? What are the latest developments in these studies? Does a focus on measurability threaten the autonomy of art, or does it simply increase art’s perceived importance?
The discussion is moderated by Pauliina Ståhlberg, director of the Finnish Institute in London and it is planned and curated by Johanna Vakkari, head of arts & culture programme.

SARA SELWOOD is an independent cultural analyst, researcher and writer. She edits the journal, Cultural Trends, and is currently an Honorary Professor at University College London. She was previously Head of the Department of Cultural Policy & Management, City University; Quintin Hogg Research Fellow, University of Westminster, and Head of the Cultural Programme, Policy Studies Institute. Prior to that, she ran contemporary art galleries. Much of her work is about the relationship between the intentions and impacts of public funding in the cultural sector. http://saraselwood.co.uk/

SARI KARTTUNEN is Senior researcher at the Foundation for cultural Policy Research (Cupore) in Helsinki. Her previous employers include the Arts Council of Finland and Statistics Finland. She specializes in the sociology of artristic occupations and the statistical depiction of culture. She has also published on the internationalization of art and the uses and abuses of cultural statistics and indicators. Her current interests include the role of independent curators in the production of contemporary art and the place of festivals in cultural life and cultural policies. www.cupore.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri