Hyppää pääsisältöön

"Ne ovat vain sanoja, tyypit" – Donald Trump kuittasi kourimisvideon toteamalla, että törkykommentit olivat pukukoppipuhetta

Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Donald Trump on loukannut ehdokkuutensa aikana kaikkea ja kaikkia. Viimeisin möläytys on suututtanut jopa Trumpin varapresidenttiehdokkaan.

Donald Trump // Kuva: EPA / Gary Coronado / Pool

Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden Hillary Clintonin ja Donald Trumpin toinen vaaliväittely käytiin myöhään sunnuntai-iltana. Kuten oli odotettavissa, Donald Trump ei säästellyt sanojaan, kun hän hyökkäsi vastaehdokastaan kohtaan. Trump muun muassa uhkasi Clintonia vankilalla ja kuittasi paljon kohua herättäneen kourimisvideon ”pukukoppipuheena”.

Kourimiskohu sai alkunsa, kun Washington Post -lehti julkaisi sivuillaan vuonna 2005 kuvatun videon, jossa Trump puhuu muiden miesten kanssa naisten kourimisesta. Eniten nettiraivoa on aiheuttanut videolle tallentunut lausahdus, jossa Trump sanoo, että ”jos on tähti, voi tehdä mitä tahansa. Voi tarttua heitä p**lusta”.

Video on suututtanut somessa niin paljon, että videolla Trumpin kanssa ollut amerikkalainen tv-juontaja Billy Bush on erotettu NBC-kanavalta määräajaksi.

Mutta miksi juuri tämä kohta on ollut ihmisille viimeinen pisara? Onhan Trump kuohuttanut sanomisillaan aikaisemminkin.

Naisten alistamisesta, naisvihasta ja törkeästä kielestä parjattu Trump on nimittäin solvannut naisten lisäksi myös muun muassa muslimeja, seksuaalivähemmistöjä, meksikolaisia, kiinalaisia, mustia, imettäviä äitejä, toimittajia, poliitikoita, asianajajia, näyttelijöitä, muusikoita sekä lukuisia paikkoja, ilmiöitä ja organisaatioita.

Loukkaavan puheen määrää havainnollistaa hyvin The New York Times -lehden listaama luettelo kaikista Trumpin lähettämistä solvauksista pelkästään Twitterissä. Solvauksia on yhteensä 273.

Twitterin lisäksi presidenttiehdokas on laukonut asiattomuuksia televisiossa, julkisilla paikoilla ja julkisissa tilaisuuksissa. Alla on esimerkki vain muutamasta kielellisestä kukkasesta, joita Trump on päästänyt suustaan.

1. - Erittäin uskottava lähde on soittanut toimistooni ja kertonut, että Barack Obaman syntymätodistus on väärennös.

Marie Claire -lehden mukaan Trump halusi vuonna 2012 paljastaa presidentti Barack Obaman synnyinpaikan niin päämäärätietoisesti, että väitti lähettäneensä jopa tutkijoita Hawajille todistaakseen, ettei Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa.

2. - Kun Meksiko lähettää kansansa tänne, se ei lähetä parastaan. Se ei lähetä teidänlaisia, vaan ihmisiä, joilla on paljon ongelmia, ja ne ihmiset tuovat ongelmansa meidän huoleksemme. He tuovat huumeita. He tuovat rikollisuutta. He ovat raiskaajia...Ja jotkut, oletan, ovat hyviä ihmisiä.

3. - Ilmaston lämpeneminen on kiinalaisten keksintöä, jotta kiinalaiset voivat tehdä yhdysvaltalaisesta teollisuudesta kilpailukyvyttömän.

4. - Luultavasti se ei ole hänen vikansa, koska laiskuus on mustien ihmisten ominaisuus. Se todella on, ja uskon, että he eivät voi sille mitään.

_Washington Post_ kertoo, että Trumpin Casinoa ja Trump Plazaa 1990- luvun alussa johtanut John O'Donnell kirjoitti Trumpista kirjan, jossa paljastuu, että Trump on laukonut rasistisia kommentteja jo kauan ennen presidenttiehdokkuuttaan.

Eikä tässä vielä kaikki!

Viimeksi Trump loukkasi muslimeja sunnuntain vaaliväittelyssä, jossa hän vaati kaikille Yhdysvaltoihin tuleville muslimeille äärimmäistä tarkkailua. Hän ehdotti muun muassa, että maahan tulevien muslimien pitäisi raportoida, "jos näkevät, että jotakin on meneillään".

Tämä lausahdus aiheutti Twitterissä vastakampanjan. Somessa alevisi nopeasti #MuslimsReportStuff -hashtagilla varusteltuja huumoriviestejä, joissa muslimiksi tunnustautuneet raportoivat muun muassa pesseensä pyykkiä ja syöneensä vahingossa pekonia.

Vaikka Trumpin kannatus on pitänyt tähän asti kaikista solvauksista huolimatta, voi olla, että paljastunut kourimiskohu osoittautuu rääväsuisen sovinistin kohtaloksi. Video on nimittäin herättänyt voimakasta kuvotusta niin Trumpin vastustajissa kuin kannattajissa. Jopa Trumpin varapresidenttiehdokas Mike Pence on tuominnut Twitterissä puoluetoverinsa puheet.

Ei siis ehkä ihan viisasta Trumpilta kuitata oma käytös sanomalla, että "ne olivat vain sanoja, tyypit".

Lue lisää:

Donald Trump kuukautiskohun keskellä – presidentiksi pyrkivä miljardööri ei pyydä anteeksi uusinta möläytystään

Michelle Obama piti uskomattoman puheen – sanoi suorat sanat Trumpille mainitsematta tätä kertaakaan nimeltä

Räppärit eivät Donald Trumpista perusta – YG, Macklemore ja G-Eazy kritisoivat presidenttiehdokasta uudella biisillään