Hyppää pääsisältöön

Ruma Suomi

Dokumenttisarja kuljettaa katsojan Lapista Pohjois-Karjalaan ja Turusta Viipuriin.
Toimittaja Eero Hietala kuljettaa katsojan Lapista Pohjois-Karjalaan ja Turusta Viipuriin. Dokumenttisarja kuljettaa katsojan Lapista Pohjois-Karjalaan ja Turusta Viipuriin. yle tv1

TV1 maanantaista perjantaihin 19.10.2016 ja 21. - 31.10.2016 klo 12.35, uusinta seuraavana arkipäivänä (tarkista aika tv-oppaasta)
Yle Areenassa vain suorana.

Suomessa vanhat talot on purettu ja idyllisestä puutalomaasta on tullut historiaton betonihelvetti. Ruma Suomi -sarja selvittää, miten annoimme sen tapahtua.

Eero Hietalan toimittama dokumenttisarja kuljettaa katsojan Lapista Pohjois-Karjalaan ja Turusta Viipuriin. Kirkonkylät on murjottu tunnistamattomiksi, vanhat torikeskustat purettu.

Venäjälle menetetty Viipuri on säilynyt historiallisempana kuin Turku. Suomenkieliset kaupungit ovat rumempia kuin ruotsinkieliset. Miksi?

Rumuuden yllättävät ja huvittavat syyt selviävät arkistofilmien ja historia-animaatioiden avulla. Ohjelmasarja löytää jokaisesta matkakohteesta myös jotain kaunista ja säilyttämisen arvoista.

1. osa 19.10. Viipuri on kauniimpi kuin Turku

Suomessa oli kaksi suurta keskiaikaista kaupunkia, Turku ja Viipuri. Suomen vanhin kaupunki Turku on pessyt historiallisen ilmeen katukuvastaan. Viipurin kaduilla historian tuntee voimakkaammin kuin Turussa. Miksi Suomi sairastui Turun tautiin?

2. osa 21.10. Kuopion torin kohtalo

Savon tärkeimmän kalakukkotorin idylliset talot on korvattu betonisilla elementtihirviöillä. Poissa on kaunis Saastamoisen talo ja Pikku Pietarin piha. Nyt kaupunginisät purkavat torilta jugend-tyylin kalahallia.

3. osa 24.10. Helsingin rumat utopiat

Helsingin Pasilassa sijaitsi yksi kaupungin kauneimmista asuinalueista. Sen tilalle rakennettiin yksi Suomen oudoimmista lähiöistä.

Itä-Pasila ja sen sukulainen Merihaka edustavat edistysuskon ja teknologisen optimismin synnyttämää arkkitehtuuria. Tekniikan luomia ongelmia haluttiin korjata yhä hurjemmilla teknisillä keksinnöillä.

4. osa 25.10. Seinäjoella raha puhuu

Seinäjoella ei arkkitehtuuri juhli. Kaupungin keskusta on jo nyt jättimäinen halpahallikeskittymä.

Seinäjoelle on onnistuttu rakentamaan kokonaisuudessaan Alvar Aallon suunnittelema modernistinen hallintokeskus – Suomen ainoa kokonaisuudessaan toteutunut. Miksi Seinäjoella onnistuttiin tässä, mutta muuten kaupungista tuli ruma?

5. osa 26.10. Kirkonkylät on pilattu

Edes ortodoksisen Pohjois-Karjalan kirkonkylistä ei löydy vanhaa idylliä, vain tasakattomarketteja. Korpien keskeltä löytyy kirkonkyliä, joiden asukkaat ovat muuttaneet muualle, ja jättäneet jäljelle vain 60-luvulla rakennettujen modernien keskustojen ränsistyneet kuoret.

Suomessa kirkonkylät tuhottiin valtiojohtoisesti. Valtio lahjoitti jokaiselle kunnalle saneerauskaavan, jonka perusteella vanhat kylänraitit saivat uuden, modernin ulkoasun.

6. osa 27.10. Ruotsinkieliset kaupungit ovat kauniimpia

Suomenkielistynyt Kokkola on rumempi kuin naapurinsa Pietarsaari, jonka valtakieli on ruotsi. Ruotsinkielisissä kaupungeissa vanhoja taloja on säästynyt enemmän kuin suomenkielisissä.

Kauneutta selittää ruotsinkielisten kaupunkien vanha historia ja voimakkaampi paikallishenki. Ruotsinkieliset kaupungit halusivat säilyttää perinteisen miljöön, koska pelkäsivät kaupunkien suomalaistuvan liikaa.

7. osa 28.10. Uudet tehtaat ovat rumia

Tammerkosken ympärille rakentui kaunis kansallismaisema. Miksi nykyisin ei osata rakentaa kauniita tehtaita? Tehtaiden rakentamista on aina säädellyt toiminnallisuus ja käytäntö.

Aikaisemmin teollisuuspatruunat haluisivat kuvastaa tehtaansa ulkoasulla omaa vaikutusvaltaansa paikkakunnalla. Nykyisin palvellaan vain osakkeenomistajia, joita ei tehtaan julkisivu kiinnosta.

8. osa 31.10. Joulupukin maa

Saksalaiset polttivat Rovaniemen, mutta suomalaiset ovat rakentaneet sen uudelleen jo monta kertaa. Lappiin rakennetaan alppikylien kopioita. Miksei lomakyliä rakenneta lappilaiseen tyyliin? Onko edes olemassa lappilaista tai suomalaista tyyliä?

Tuotanto: Aito Media Oy, 2009. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2013.

Lisää aiheesta:
Arkkitehti Heikki Kukkonen: Rakennusperintö uhrattu polttopuiksi (Yle TV1 arkistoidut nettisivut)

Lisää ohjelmasta

Kommentit