Hyppää pääsisältöön

"Kun elokuvamaailmaa muutetaan, niin siinä ei kysytä lupia" – Tuukka Temonen suututti elokuvateatteriliiton, ja nyt Apulanta-elokuva poistetaan ohjelmistosta

Ohjaaja Tuukka Temonen päästi Teit meistä kauniin -elokuvan digitaaliseen jakeluun vain 30 päivää ensi-illasta. Elokuvateatteriliiton mielestä tämä ei ollut ok.

Teit meistä kauniin -elokuvassa nähdään myös räppäri Uniikki. // Kuva: Promokuva: Lars Johnson

Finnkino ja Bio Rex tiedottivat maanantaina, että Apulanta-yhtyeestä kertova Teit meistä kauniin -elokuva poistuu teattereiden ohjelmistosta viikon loppuun mennessä. Finnkino ilmoitti näyttävänsä elokuvan viimeistä kertaa torstaina.

Yle Uutisten mukaan Finnkino vihelsi pelin poikki, koska elokuva tuli saataville Elisan suoratoistopalveluun lauantaina. Yleisen käytännön mukaan elokuvateatterit saavat Suomessa näyttää elokuvia yksinoikeudella noin neljän kuukauden ajan. Tuukka Temosen tapauksessa Apulanta-elokuvaa ehdittiin näyttää vain kuukauden verran.

Temosen elokuvan ja Elisan välinen sopimus poikkeaakin aikataulultaan radikaalisti siitä, mihin on totuttu.

Hämmennystä ja tuohtumusta on lisännyt se, että elokuvateatterit saivat tietää asiasta vasta perjantaina. Temonen ei nähnyt asiassa mitään ongelmaa.

- Kun elokuvamaailmaa muutetaan, niin siinä ei kysytä lupia. Jos niille olisi sanottu, että Temonen haluaa elokuvan katsottavaksi kaikille silloin, kun se on tuore, elokuvateatterit olisivat sanoneet, että ei käy. Ja silloinhan se on kuluttajilta pois, Temonen perusteli ratkaisuaan Yle Uutisille.

Sen sijaan elokuvateatteriliiton mukaan Teit meistä kauniin kohdalla ei noudatettu hyvää kauppatapaa, mutta mitään laitontakaan ei ole tehty. Liiton toiminnanjohtajan Tero Koistinen on sitä mieltä, että kaupanteon yhteydessä pitäisi olla tiedossa kaikki olennaiset asiat, kun teatteri vuokraa elokuvan levittäjältä.

- Käytäntö on, ettei elokuvaa esitetä, jos se on muualla jakelussa, Koistinen kommentoi Ylelle.

Aiheesta lisää Yle Uutisissa.

Lue myös:

Teit meistä kauniin on enemmän kuin bändielokuva: Apulanta-leffa on punkin säestämä sukupolvitarina lama-Suomesta

YleX Apulanta-leffan kuvauksissa: Menestysbändin tarinaan mahtuu myös riitoja, epäonnistumisia ja romansseja

Apulannan superyllätys: Amerikkalaisbasisti Mandy palasi vanhan bändinsä riveihin